Црква и Друштво

„Ја сам, Пут, Истина и Живот“

2.7.14.

„Савршена аријевка“ у ствари је била Јеврејка


Хеси Тафт, чију су фотографију пре више од 70 година изабрали нацисти како би показали како треба да изгледа савршена аријевска беба, објашњава зашто је Јозеф Гебелс изабрао баш њу, упркос чињеници да је Јеврејка. Њена фотографија се налазила на постерима и часописима широм нацистичке Немачке. Била је дете које су нацисти изабрали да покажу савршену аријевку.

    Хеси сада има 80 година и ради као професорка хемије у Њујорку, а за немачки Билд је објаснила како је њена фотографија постала једно од највећих оруђа нациста.
Њена мајка Паулина Левинсон одвела ју је код чувеног берлинског фотографа Ханса Балина 1935. године. Неколико месеци касније, Левинсонова се шокирала када је видела фотографију своје ћерке на једном од најпопуларнијих породичних часописа, где је главни уредник био пријатељ Хермана Геринга.

Изнервирана због тога, њена мајка је отишла до фотографа, који јој је рекао да је у потпуности био свестан да је у питању Јеврејка када је послао фотографију нацистичкој партији, где ју је лично изабрао шеф пропаганде Јозеф Гебелс.
„Желео сам да исмејем нацисте“, рекао је Балин њеној мајци.
Убрзо након тога, родитељи су почели да је крију у страху да би неко могао да је препозна. Међутим, чињеница да су јој оба родитеља била прилично талентована и позната певача приморала их је да избегну у Летонију, па у Париз, из ког су отпутовали на Кубу и на крају у САД.
Тафтова је донирала копију часописа Сунце у кући (Sonne ins Haus) центру Јад Вашем. „Сада могу да се томе смејем, али да су нацисти знали да сам Јеврејка, сада не бих била жива“, каже Хеси.






НАТО ГОРА- Зашто је Црна Гора одбијена да уђе у НАТО?

Пише: Чедомир Антић














А могло је да буде „историјски“… На стогодишњицу Сарајевског атентата, на годишњицу Косовске битке, на Видовдан… Да Црна Гора једном одлучи „исправно“. Да се не сврста уз „Оријент“, „великодржавље“, „религијски мистицизам“… И одлучила је Црна Гора, и то не народ који је ту да подржи мудро руководство, већ вође, главари… Народ је сумњао, бунио се, исмевао промотере НАТО-а када би изашли међу људе (ван заштите моћног тиранског телевизијског екрана).   Управо су поглавице сада преломиле мудро и све су карте  ставиле на ступање државе у Северноатлантски савез. Али, управо уочи овог важног европског датума, тамо су их хладно одбили.
Зашто су их одбили? У НАТО су некада примани они који и данас по индексу корупције или стању људских права стоје горе него што званично данас оцењују Црну Гору. Да ли је могуће да једна држава којој су пре само годину дана из Брисела рекли (истина у жару Ван Ромпејеве посете) да је после Хрватске следећа на реду да ступи у чланство ЕУ, сада није позвана у НАТО? Хајде да се Црна Гора граничи са Руском Федерацијом… Онда би оклевање било разумљиво: Русија је већ стратешки опкољена, ЕУ и САД немају баш истоветне интересе у односу на Москву па није лоше одржати некакав појас држава које нису чланице НАТО али су непријатељске према Русији. У Црној Гори нема сумње да је народ великом већином уз Русију  (и Србију, што у овом случају није важно), али је политичка елита толико уз НАТО да не види ништа друго. Занимљиво је да црногорски политичар, који је прошле године наводно победио на председничким изборима, а пре седам година се јавно заклињао у блискост односа државе са Србијом и Русијом, данас у одлуци НАТО да не упути позив Црној Гори види „признање за огромне напоре“ уложене у атлантске интеграције. Мило Ђукановић, који се ових дана јавно премишља да ли да поново на три дана напусти политику, попут неког дукљанског Конфуција каже да је самит НАТО потврдио политику „отворених врата“.
Зашто је Црна Гора одбијена да уђе у НАТО ове године? Корупција и ауторитарност свакако не сметају државама које су током протеклих двадесет година само у Србији – дакле не и у Грузији, Египту, Либији, Украјини, Авганистану… –  пропустили да спонзоришу тиранина да замени диктатора (чини се да сада исправљају ту грешку, након што су понижавајући демократске власти сарадњом са неуспешним Хашким трибуналом, саучесништвом у стварању албанског Косова и неуспешним прикључивањем ЕУ свели подршку српског народа демократији на 30% – што је мање него икада од 1990 и мање чак и од подршке народа прикључивању ЕУ !).
Мешање званичника Црне Горе у унутрашње послове Републике Србије није за неку осуду, тај су спорт деценијама спонзорисале кључне чланице НАТО. Прогон медија, прљаве кампање, ружне оптужбе… методологија је на наше просторе дошла и из демократских држава Запада. Као што извозе прљаве технологије у привреди, оне извозе и своје специјалности из времена када им злоупотреба демократије није била овако софистицирана, безбојна и тешко доказива као данас. Опозиција природно развија тезе о ауторитарности и искварености режима – у праву су, разуме се, и Црна Гора треба да постане демократска држава њених равноправних нација – али кога је за то брига у Бриселу и Вашингтону. Спомиње се и Ђукановићева вештина да безброј пута промени страну, а то наводно више не одговара чланицама НАТО којима такав треба код непријатеља, а не у сопственим редовима…
Чини ми се да Црна Гора, онаква какву је створио Мило Ђукановић – пошто је она постојала пре и била би независна без њега – више није много потребна САД, ЕУ и посебно НАТО-у. Док је Србија била изван система, док се Црна Гора занимала и имала некакав утицај у Босни и Херцеговини (а могла га је имати само на Србе), док је показивала некакав начелан однос према Косову и Метохији и док је неговала икакве интересе у односу на питање Превлаке, она је за НАТО била интересантна. Такође, те везе са Руском Федерацијом које су у економском смислу процветале после 2006. имале су некакав значај. Сада, када је Црна Гора безрезервно, слепо и неразумно стала уз НАТО  на другој страни више му није потребна. Примиће је кад му се прохте – као кусур неког новог проширења. Спомињу се војне мисије… Противници НАТО  говоре о крви војника која ће бити проливена по афричким пустињама или авганистанским планинама. Ипак, зар није извесно да постоје десетине држава које су сиромашније, регрута који су очајнији и народа који имају наталитет тако висок – да је служење у империјалним ратним мисијама уствари прилика за њихове војнике да дуже и боље поживе?
Црна Гора овако остаје тамо где је и била. Чека ЕУ, чека НАТО, чека бољи живот, чека више не бољу већ макар другачију власт… И ту је нада: Мило Ђукановић то добро зна… Зато размишља да се поново повуче… Доста је он робијао народним ћудима… Отићи ће на једно 30-40… минута, а онда ће се вратити као дуго чекано освежење и, наравно, захлађење.
(Напредни клуб)


Свети Апостол Јуда 02/19 2014.л.г.

Свети Апостол Јуда





Свети апостол Јуда

Један од Дванаесторице. Син Јосифов и Саломин, а брат Јакова, брата Господњег. Са Саломом, ћерком Ангеја, сина Варахина Захаријана, имађаше Јосиф дрводеља четири сина: Јакова, Јосију, Симона и Јуду. Овај Јуда назива се понекад Јуда Јаковљев, по знаменитијем од себе брату своме Јакову. Своју посланицу свети Јуда почиње овако: „Јуда слуга Исуса Христа, брат Јаковљев” (Јд 1, 1). И ако се и он могаше назвати братом Господњим колико и Јаков, он то не чињаше из смирења и стида, јер у почетку он не вероваше Христу Господу; и када старац Јосиф пред смрт хтеде и Исусу дати део имања као и осталој деци својој, сви се томе успротивише па и Јуда, само Јаков драговољно одели део од свога дела и намени га Исусу. Још се Јуда назива Левијем и Тадејем. Има још један Тадеј, од Седамдесеторице апостола (в. 21. август), но овај Тадеј, или Јуда, био је један од великих апостола. Проповедао је Јеванђеље по Јудеји, Самарији, Галилеји, Идумеји, Сирији, Арабији, Месопотамији и Јерменији. У Едеси, граду Авгаровом, допунио је проповед онога другога Тадеја. Када проповедаше у пределима око Арарата, би ухваћен од незнабожаца, распет на крст и стрелама убијен, да вечно царује у царству Христовом.

Свети преподобни Пајсије Велики



Свети преподобни Пајсије велики

Мисирац по рођењу и језику. По једном виђењу у сну мајка га заветова Богу на службу. Као младић дође преподобни Памбу, и овај га прими за ученика и за саученика преподобног Јовану Колову, који и описа житије Пајсијево. На радост свом духовном оцу Пајсије прилагаше труд к труду, и подвиг к подвигу. Више пута јављао му се пророк Јеремија, кога је он нарочито волео и чешће читао; јављали су му се чешће и ангели Божји, па и сам Господ Христос. „Мир теби, возљубљени угодниче мој!” рекао му је Господ Христос. По великој благодати од Бога Пајсије је имао нарочити дар уздржавања од јела. Често није окушао хлеб по петнаест дана, још чешће по недељу дана, а једном је, по сведоџби Јована Колова, седамдесет дана проживео не окусивши ништа. Имао је велику борбу са духовима злобе, који су му се јављали понекад онакви какви и јесу а понекад у виду ангела светлих. Но благодатни слуга Божји није се дао никад обманути и прелестити. Био је прозорљивац и чудотворац знаменит по свему Мисиру. Преселио се у вечност 400. године. Преподобни Исидор Пелусиот пренео његове мошти у своју обитељ, и чесно их сахранио.

Свети мученик Зосим војник


Свети мученик Зосима војник

Војник римски у време цара Трајана. Храбро исповедао своју веру у Христа Господа, због чега је претрпео љуте муке. Усред мука чуо глас с неба: „Мужај се, Зосиме, и крсти се. Ја сам с тобом!” Ангели Божји јављали му се у тамници. После многих мучења секиром посечен 116. године

Свети преподобни Јован отшелник

Свети преподобни Јован отшелник

Подвизавао се у VI веку близу Јерусалима. Подвигом достигао високи ступањ чистоте и силе, тако да му се зверови покораваху. У дубокој старости упокоји се у Господу 586. године.


Свети преподобни Зенон

Одрекавши се света, преподобни Зенон постаде ученик великог старца Силуана. Због своје неизмерне послушности, крајњег подвижништва и нестицања, он постаде чудотворац, изгонећи многе демоне из људи. Пошто проведе шездесет и две године у тешким подвизима, преподобни отац Зенон отиде ка Господу.



Свети свештеномученик Асинкрит


Пострадао за Господа Христа мачем посечен. Спомен му се врши у мартирију Св. Исидора унутар храма Св. Ирине, према мору (у Цариграду).


Свети преподобни Варлам шенкурски

Године 1456. он остави звање и дужност градоначелника Новгородског, и повуче се на своју очевину у Вјажском крају, Архангелска губернија, где се бављаше зидањем многих храмова и просвећивањем народа хришћанском вером. На 15 врста од града Шенкурска, по нарочитом Божјем указању, он подиже манастир у име светог апостола Јована Богослова, замонаши се у њему добивши име Варлам. Као монах он строго испуњаваше сва манастирска послушања, и служаше братији као последњи слуга. Престави се преподобни 19. јуна 1462. године. Године пак 1552. његове мошти бише обретене нетљене и прославише се многим чудесима. Оне почивају у храму његове обитељи.

Свети Јован Шангајски
Свети Јован Шангајски


Јован Максимовић родио се 4. јуна 1896. године у Русији, у Харковској губернији у месташцу Адамовски. Потицао је из племићке породице, а његов отац Борис Максимовић био је српског порекла. Породица Максимовић избегла је у 18. веку у Русију пред најездом турских освајача. Српски језик у кући нису запоставили. Јован је на крштењу добио име Михаило, док му је Јован касније монашко име. Осим њега још један члан породице Максимовић проглашен је за светитеља, био је то свети Јован Тоболски, сибирски мисионар.Jош као дечак Михаило Максимовић разликовао се од остале деце: тешко је говорио, мало је јео, није волео гимнастику ни плес. Његова француска дадиља прешла је, под дечаковим утицајем, у православље. Kао осамнаестогодишњак Михаило је завршио Полтавски кадетски корпус и уписао се на Правни факултет на харковском Царском универзитету где је дипломирао четири године касније. Кад је у Русији избила револуција, официр Максимовић је кренуо у рат на страни цара борећи се против бољшевика. Рањен је у десну ногу и због тога је до краја живота остао хром.


Свети Апостол Јуда 02/19 2014.л.г.

Свети Апостол Јуда





Свети апостол Јуда

Један од Дванаесторице. Син Јосифов и Саломин, а брат Јакова, брата Господњег. Са Саломом, ћерком Ангеја, сина Варахина Захаријана, имађаше Јосиф дрводеља четири сина: Јакова, Јосију, Симона и Јуду. Овај Јуда назива се понекад Јуда Јаковљев, по знаменитијем од себе брату своме Јакову. Своју посланицу свети Јуда почиње овако: „Јуда слуга Исуса Христа, брат Јаковљев” (Јд 1, 1). И ако се и он могаше назвати братом Господњим колико и Јаков, он то не чињаше из смирења и стида, јер у почетку он не вероваше Христу Господу; и када старац Јосиф пред смрт хтеде и Исусу дати део имања као и осталој деци својој, сви се томе успротивише па и Јуда, само Јаков драговољно одели део од свога дела и намени га Исусу. Још се Јуда назива Левијем и Тадејем. Има још један Тадеј, од Седамдесеторице апостола (в. 21. август), но овај Тадеј, или Јуда, био је један од великих апостола. Проповедао је Јеванђеље по Јудеји, Самарији, Галилеји, Идумеји, Сирији, Арабији, Месопотамији и Јерменији. У Едеси, граду Авгаровом, допунио је проповед онога другога Тадеја. Када проповедаше у пределима око Арарата, би ухваћен од незнабожаца, распет на крст и стрелама убијен, да вечно царује у царству Христовом.

Свети преподобни Пајсије Велики



Свети преподобни Пајсије велики

Мисирац по рођењу и језику. По једном виђењу у сну мајка га заветова Богу на службу. Као младић дође преподобни Памбу, и овај га прими за ученика и за саученика преподобног Јовану Колову, који и описа житије Пајсијево. На радост свом духовном оцу Пајсије прилагаше труд к труду, и подвиг к подвигу. Више пута јављао му се пророк Јеремија, кога је он нарочито волео и чешће читао; јављали су му се чешће и ангели Божји, па и сам Господ Христос. „Мир теби, возљубљени угодниче мој!” рекао му је Господ Христос. По великој благодати од Бога Пајсије је имао нарочити дар уздржавања од јела. Често није окушао хлеб по петнаест дана, још чешће по недељу дана, а једном је, по сведоџби Јована Колова, седамдесет дана проживео не окусивши ништа. Имао је велику борбу са духовима злобе, који су му се јављали понекад онакви какви и јесу а понекад у виду ангела светлих. Но благодатни слуга Божји није се дао никад обманути и прелестити. Био је прозорљивац и чудотворац знаменит по свему Мисиру. Преселио се у вечност 400. године. Преподобни Исидор Пелусиот пренео његове мошти у своју обитељ, и чесно их сахранио.

Свети мученик Зосим војник


Свети мученик Зосима војник

Војник римски у време цара Трајана. Храбро исповедао своју веру у Христа Господа, због чега је претрпео љуте муке. Усред мука чуо глас с неба: „Мужај се, Зосиме, и крсти се. Ја сам с тобом!” Ангели Божји јављали му се у тамници. После многих мучења секиром посечен 116. године

Свети преподобни Јован отшелник

Свети преподобни Јован отшелник

Подвизавао се у VI веку близу Јерусалима. Подвигом достигао високи ступањ чистоте и силе, тако да му се зверови покораваху. У дубокој старости упокоји се у Господу 586. године.


Свети преподобни Зенон

Одрекавши се света, преподобни Зенон постаде ученик великог старца Силуана. Због своје неизмерне послушности, крајњег подвижништва и нестицања, он постаде чудотворац, изгонећи многе демоне из људи. Пошто проведе шездесет и две године у тешким подвизима, преподобни отац Зенон отиде ка Господу.



Свети свештеномученик Асинкрит


Пострадао за Господа Христа мачем посечен. Спомен му се врши у мартирију Св. Исидора унутар храма Св. Ирине, према мору (у Цариграду).


Свети преподобни Варлам шенкурски

Године 1456. он остави звање и дужност градоначелника Новгородског, и повуче се на своју очевину у Вјажском крају, Архангелска губернија, где се бављаше зидањем многих храмова и просвећивањем народа хришћанском вером. На 15 врста од града Шенкурска, по нарочитом Божјем указању, он подиже манастир у име светог апостола Јована Богослова, замонаши се у њему добивши име Варлам. Као монах он строго испуњаваше сва манастирска послушања, и служаше братији као последњи слуга. Престави се преподобни 19. јуна 1462. године. Године пак 1552. његове мошти бише обретене нетљене и прославише се многим чудесима. Оне почивају у храму његове обитељи.

Свети Јован Шангајски
Свети Јован Шангајски


Јован Максимовић родио се 4. јуна 1896. године у Русији, у Харковској губернији у месташцу Адамовски. Потицао је из племићке породице, а његов отац Борис Максимовић био је српског порекла. Породица Максимовић избегла је у 18. веку у Русију пред најездом турских освајача. Српски језик у кући нису запоставили. Јован је на крштењу добио име Михаило, док му је Јован касније монашко име. Осим њега још један члан породице Максимовић проглашен је за светитеља, био је то свети Јован Тоболски, сибирски мисионар.Jош као дечак Михаило Максимовић разликовао се од остале деце: тешко је говорио, мало је јео, није волео гимнастику ни плес. Његова француска дадиља прешла је, под дечаковим утицајем, у православље. Kао осамнаестогодишњак Михаило је завршио Полтавски кадетски корпус и уписао се на Правни факултет на харковском Царском универзитету где је дипломирао четири године касније. Кад је у Русији избила револуција, официр Максимовић је кренуо у рат на страни цара борећи се против бољшевика. Рањен је у десну ногу и због тога је до краја живота остао хром.

Свети апостол Јуда,Свети Јован Шангајски


Свети апостол Јуда,Свети Јован Шангајски




Свети апостол Јуда-житије


Свети Апостол Јуда



Свети апостол Јуда бејаше један од дванаесторице апостола, из племена Давидова и Соломонова. Родио се у галилејском граду Назарету од праведног Јосифа дрводеље, потоњег обручника Пречисте Дјеве Марије, и од матере Саломије. Ова Саломија беше ћерка Ангеја, сина Варахијина, брата светог Захарије, оца светог Јована Крститеља. Са Саломијом Јосиф имађаше четири сина: Јакова, Јосију, Симона и Јуду. Овај свети Јуда назива се понекад Јуда Јаковљев, по занаменитијем од себе брату своме Јакову, који се назива братом Господњим. Своју посланицу свети Јуда почиње овако: Од Јуде, слуге Исуса Христа, а брата Јаковљева (ст. 1). Он тако назива себе из смирености, јер сматраше себе недостојним назвати се братом Господњим по телу; нарочито стога што у почетку сагреши пред Господом у незнању, прво неверјем, а друго небратољубљем. Да Јуда сагреши неверјем, о томе сведочи свети Јован Богослов, говорећи: Ни браћа његова не вероваху у њега (Јн. 7, 5). Објашњавајући ово место, свети Теофилакт разуме под браћом Исусовом децу Јосифову. Он вели: "Увреде наносе Христу и браћа, деца Јосифова (међу којима беше и овај Јуда). А откуда код њих такво неверје према Њему? - Од њихове властите рђаве воље и од зависти, јер је рођацима својствено да завиде више својима него туђинцима".
Очигледно је, дакле, да Јуда у почетку из незнања сагреши Господу Христу неверјем и завишћу. А сагреши и небратољубљем, као што о томе пише у Житију светог Јакова, брат Божија. Јер када Јосиф, по повратку из Египта, стаде делити своју земљу деци коју имађаше од прве жене, он пожеле дати део имања и Господу Исусу, рођеноме надприродно и нетљено од Пречисте Дјеве Марије, који у то време још беше мали дечак. Но томе се успротивише три Јосифа сина, међу њима и овај Јуда, само Јаков драговољно одели део од свога наслеђа и намени га Исусу, због чега потом и би назван братом Божјим. А свети Јуда, свестан тих својих ранијих грехова, неверја и небратољубља, не усуђиваше се називати себе братом Божјим, већ називаше себе само братом Јаковљевим, као што и у Посланици својој пише: Од Јуде, слуге Исуса Христа, а брата Јаковљева (ст. 1).
Овај свети апостол Јуда има још и друге називе. Евангелист Матеј назива га Левијем и Тадејем. Ови називи дати су апостолу Јуди не без нарочитих разлога. Наиме: реч "Левије" значи "срдачан". Свети Јуда, дакле, би назван Левијем зато што он, после у незнању учињених грехова према Господу Исусу, уверивши се да је Исус истинити Месија - Христос Бог, свом душом се приљуби уз Њега срдачном љубављу.
Апостол Јуда назива се још Тадејем. Тадеј значи: онај који хвали, онај који исповеда. Свети Јуда, дакле, би назван Тадејем, јер је славио и исповедао Христа Бога, и Његово Еванђеље објавио многим народима. Има још један Тадеј, од седамдесеторице апостола (21. августа), но овај Тадеј, или Јуда, био је један од великих апостола.
Свети апостол Јуда имађаше велику ревност за Господа Христа и гораше од жеље да сав свет позна Христа - истинитог Бога, и да верује у Њега, и да Га љуби, да би добио спасење. Та ревност његова спомиње се и у Еванђељу. Јер када Господ говораше ученицима својим: Који има љубав к мени, имаће к њему љубав Отац мој; и ја ћу имати љубав к њему, и јавићу му се сам (Јн. 14, 21). - тада му рече Јуда, не Искариотски, већ овај брат Господњи по телу: Господе, шта је то да ћеш се нама јавити а не свету? (Јн. 14, 22). Као да је тиме рекао: Господе, дај познање о Теби не само нама него и целоме свету; јави спасење Твоје не само нама неколицини него и васцелом роду људском. Јер смо не само ми слуге Твоје и ученици Твоји, исто и сав свет; упозна ли Те као Творца и Спаситеља свог, заволеће Те топло, и послужиће Ти верно, и прославиће Те вавек.
По вазнесењу Господа Исуса Христа на небо, свети апостол Јуда кренуо је у свет, као и остали апостоли Спасови, на проповед Еванђеља. По сведочанству црквеног историчара Никифора, "божанствени Јуда, не Искариотски, него други. који се двојако називаше Тадеј и Левије, син Јосифов а брат Јакова, збаченог са крова јерусалимског храма, проповедао је Еванђеље и ширио хришћанство спочетка у Јудеји, Галилеји, Самарији, Идумеји, затим у Арабији, Сирији и Месопотамији, најзад дошао у град Едесу, који је припадао цару Авгару, где је пре њега проповедао Еванђеље други Тадеј, један од седамдесеторице апостола. Ту апостол Јуда доврши и допуни оно што не беше довршено тим Тадејем.
Има знакова да је свети апостол Јуда проповедао хришћанство и у Персији, откуда је и написао на грчком језику своју Саборну Посланицу, упућену свима вернима.
Многе напоре, патње и труде поднео је свети апостол Јуда, проповедајући Еванђеље по разним земљама, обраћајући народе вери у Христа и изводећи их на пут спасења. У таквим крстоносним подвизима стиже он и до Араратске покрајине. Ту он одврати мноштво људи од идолопоклонства и приведе их Господу Христу. Тиме свети апостол изазва против себе идолске жреце. Они га ухватише и разним мукама дуго мучише. Онда га на крст распеше и стрелама изрешеташе. Тако заврши свој подвиг и течење своје свети апостол Јуда и пређе ка Христу Богу, да од Њега прими венац вечне награде на небесима.

Тропар глас 1. Видећи те као Христовог рођака, о Јудо, и као храброг мученика, свештено те хвалимо, јер си обмане демонске разорио и веру сачувао: Зато данас свесвету успомену твоју празнујемо и опроштај грехова твојим молитвама задобијамо.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 


Свети Јован Шангајски - житије




Јован Максимовић родио се 4. јуна 1896. године у Русији, у Харковској губернији у месташцу Адамовски. Потицао је из племићке породице, а његов отац Борис Максимовић био је српског порекла. Породица Максимовић избегла је у 18. веку у Русију пред најездом турских освајача. Српски језик у кући нису запоставили. Јован је на крштењу добио име Михаило, док му је Јован касније монашко име. Осим њега још један члан породице Максимовић проглашен је за светитеља, био је то свети Јован Тоболски, сибирски мисионар.Jош као дечак Михаило Максимовић разликовао се од остале деце: тешко је говорио, мало је јео, није волео гимнастику ни плес. Његова француска дадиља прешла је, под дечаковим утицајем, у православље. Kао осамнаестогодишњак Михаило је завршио Полтавски кадетски корпус и уписао се на Правни факултет на харковском Царском универзитету где је дипломирао четири године касније. Кад је у Русији избила револуција, официр Максимовић је кренуо у рат на страни цара борећи се против бољшевика. Рањен је у десну ногу и због тога је до краја живота остао хром.


Акатист Светом Јовану Шангајском


Кондак 1

Изабрани чудотворче и предивни слуго Христов, који целом свету изли
многоцено миро надахнућа и ваистину мноштво чудеса, са љубављу те хвалимо и
кличемо ти:

Радуј се Светитељу наш, оче Јоване последњих времена чудотворче!

Икос 1

Ангелом у телу показа те Творац све твари Који с е свагда милосрдно брине о
људима земним. Видећи красоту врлина твојих, ми ти, преблажени Јоване
кличемо овако:

Радуј се , од најранијег детњства побожношћу украшени!
Радуј се, са страхом и трепетом, вољу си Божију испуњавао!
Радуј се, благодат Божију јављаш у тајним добрим дјелима!
Радуј се, љубављу према ближњима испуњени, све си за њихово добро чинио!
Радуј се, свима који ти се са вером и љубављу моле, свагда си радост
доносио!
Радуј се Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!

Кондак 2

Гледајући многообразност и обиље врлина твојих , о Свети Владико, видимо те
као живи Источник Божијих чудеса, којима напајаш нас што са вером кличемо
Богу: Алилуја!

Икос 2

Будући љубављу испуњен, о Свети оче, ти се и богословља испуни , па
богопознање своје изливаше на многострадалне људе. Да истинитог Бога у
љубави познамо учио си нас који ти са умилењем кличемо:

Радуј се, непоколебљива тврђаво истине Православља!
Радуј се драгоцени сасуде дарова Духа Светога!
Радуј се, праведни разобличитељу безбожја и наука лажних!
Радуј се, ревносни испунитељу заповести Божијих!
Радуј се неусапвљиви подвижниче који себи покоја не даваше!
Радуј се пастиру добри стада Христова!
Радуј се Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!

Кондак 3

Милошћу Божијом ти се показа као отац сиротама и васпитач младима,
одгајајући их у старху Господњем и припремајући их на службу Њему.
Зато сва чеда твоја с љубављу у тебе гледају и благодарно вапију Богу:
Алилуја!

Икос 3

Житељи неба треба да прославе тебе, а не ми, житељи земаљски јер наше су
речи ништавне наспрам дела твојих. Приносећи Богу оно што имамо, ми ти
кличемо овако:
Радуј се, молитвом непрестаном, чеда си своја штитио!
Радуј се, крсним си знамењем стадо своје свагда ограђивао!
Радуј се, љубави велико сместилиште, које не гледа на разлике међу народима!
Радуј се, блистави светилниче од свију вољени!
Радуј се, образу духовне кротости!
Радуј се, даваоче духовне утехе свима потребитима!
Радуј се, Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!


Кондак 4

Бура недоумица смућује нам ум: како да достојно похвалимо чудеса твоја, о,
блажени Јоване.Са краја на крај света си путовао да би спасао људе своје и д
аби онима који су у тами Еванђеље проповедао. Благодарећи Богу због
апостолских трудова твојих, ми Му кличемо:Алилуја!

Икос 4

Чуше блиски и далеки о величанствености чуда твојих, која се милошћу Божијом
све до времена наших јављају.
Богу који с еу теби прославио ми се дивимо и с астрахом ти кличемо:

Радуј се, просветитељу оних у тами неверја!
Радуј се, Народ свој си пратио од Далеког Истока до Запада!
Радуј се, врело чуда Богом изливених!
Радуј се, љубављу си уразумљивао оне које заблудеше!
Радуј се, брза утехо оних који се кају за грехе своје!
Радуј се, потпоро оних који правим путем иду!
Радуј се, Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!


Кондак 5

Богозарном светлошћу јавио се јеси, буру свих опасности разгонећи , оне на
острву од ветрова чувајући и крсним знамењем ограђујући , о Свети Јоване.
Научи и нас, који те у помоћ призивамо, чудотворче свети, да Богу смело
кличемо:Алилуја!

Икос 5

Сви који се уздаше у помоћ твоју у безизлазним околностима и невољама
спасење обретоше о смели посредниче пред престолом Божијим и брзи у невољама
помоћниче.Надајући се да ћеш и нас својим молитвама у опасности заштитити ми
ти овако вапијемо:

Радуј се, стихија опасних прогонитељу!
Радуј се, молитвом својом од невоља избављаш!
Радуј се, гладнима хлеба свагдашњи даваоче!
Радуј се, велико богатство убогих!
Радуј се, утехо оних који тугују!
Радуј се, брзо устајање палих!
Радуј се, Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!

Кондак 6

Нови се Мојсеј показао јеси извевши стадо своје из ропства преблажени
Јоване. Избави из ропства греху и непријатељима Божијим и нас који Богу
кличемо :Алилуја!

Икос 6

Учинио си немогуће и убедио си власти овога света да се смилују на стадо
твоје. Моли се сада да поживимо у миру и тишини спасавајући душе своје ми
који ти благодарно кличемо:

Радуј се, свих који те са вером призивају помоћниче!
Радуј се, од неправедног убиства избавитељу!
Радуј се, од лажи и клевета заштититељу!
Радуј се, невиних од окова разрешитељу!
Радуј се, непријатељских напада осујатитељу!
Радуј се, лажи истребитељу и истине прославитељу!
Радуј се, Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!


Кондак 7

О љубитељу светаца источних и западних ти си у Цркви Божијој наново
успоставио чествовање светитеља Запада који од Истине отпаде. Сада се са
њима моли и за нас који с а земље Богу кличемо:Алилуја!

Икос 7

Усрдни поштоватељу епископа галских , ти с еу последње дане показа као један
од њих, учећи стадо своје да исту православну веру сачува коју и они
исповедаху и задивљујући народе Запада светачким животом твојим . Сачувај
сада у тој вери и нас који ти кличемо:

Радуј се, Мартине нови у чудима и подвизима својим!
Радуј се, Германе нови у исповедању вере православне!
Радуј се, Иларије нови у божанственом богословљу!
Радуј се, Григорије нови у поштовању и прослављању угодника Божијих!
Радуј се, Фавсте нови твојом нежном љубављу и усрђем иночким!
Радуј се, Кесарије нови у чврстој љубави према правилима Цркве Божије!
Радуј се, Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!

Кондак 8

Страшно чудо видешмо при крају земаљског живота твог страстотерпче Свети
Јоване, јер си био позван у Нови Свет да тамо проповедаш Хришћанство древно
и да примиш прогоњење због праведности твоје , душу своју припремајући за
Царство Небеско.Дивећи се сада трпљењу и многом стардању твоме, благодарно
кличемо Богу:Алилуја!

Икос 8

Сав си био делатељ винограда Христовог, богоносни оче не знајући покоја ни
до краја многонапорног живота твога. Помози и нама недостојнима у делању
нашем да свагда верно припадамо Богу , јер тебе дивни угодниче Божији
Јоване, славимо кличући ти:

Радуј се, до краја си претрпео и тако спасење приобрео!
Радуј се, да усниш пред иконом Мајке Божије си се удостојио!
Радуј се, усред неправедних гоњења веру си мужаствено сачувао!
Радуј се,до краја си се за стадо своје бринуо и као епископо седећи си
кончину дочекао!
Радуј се, после смрти паству си утешио чудесним твојим повратком!
Радуј се, јер чуда чиниш онима који са вером приступају ћивоту твоме!
Радуј се, Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!


Кондак 9

Сва се природа ангелска обрадова узласком душе твоје у небеске обитељи, а
ми, гледајући чудеса твоја на земљи која Духом Светим бивају, певамо
Богу:Алилуја!

Икос 9

Речите говорнике видимо немоћне да искажу силу светога живота твога, о
,праведни оче Јоване, неизреченог Бога светилиште.Неућутно прослављамо тебе
који си дивно јављање Божије нашем маловерном времену, вапијући ти овако:

Радуј се, Божанствених заповести палато!
Радуј се, малено и крхко сместилиште ангелских обитељи!
Радуј се, којом безбедно узлазимо на небеса!
Радуј се, лечебнице која све болести брзо лечиш!
Радуј се, тајна ризнице молитвеног подвига!
Радуј се, светло украшени храме Духа Светог!
Радуј се, Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!

Кондак 10

Желећи да спасе свет, Спаситељ свију нам новог свеца посла и тиме нас призва
из тамних дубина греха. Слушајући те како нас на покајање призиваш ,
преблажени оче Јоване ми Богу певамо:Алилуја!

Икос 10

Тврђава си свима који прибегавају твоме небеском заступништву, оче Јоване,
стога и анс од демонских војска чувај, од болести, искушења и невоља
различитих ослобађај јер ти са вером кличемо:

Радуј се, слепих прогледање!
Радуј се, силом молитве живот дајеш онима који су на одру смртном!
Радуј се, од метежа и буне избављаш!
Радуј се, спасоносна росо онима што су у огњу жалости!
Радуј се, усамљених и напуштених очинско заступништво!
Радуј се, свети учитељу оних који траже истину!
Радуј се, Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!


Кондак 11

Појање непрестано Пресветој Тројици оче Јоване мишљу, речима и делом принео
јеси:многим тумачењима заповести истините вере објаснио јеси, учећи нас
вером надом и љубављу да Једином Богу у Тројици кличемо:Алилуја!

Икос 11

Светлоносним светилником Православља онима који су у тами незнања, јавио с
ејеси, стада Христовог добри пастиру. И после уснућа свога откриваш истину
онима који је не знају просвећујући душе верних које ти овако кличу:

Радуј се, просвећење мудрошћу божијом онима који су у тами незнања!
Радуј се, дуго тихе радости кротких!
Радуј се, громе који старшиш упорне грешнике!
Радуј се, муњо која јереси сажижеш!
Радуј се, дажде догмата православних!
Радуј се, обилата кишо Богомислија!
Радуј се, Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!

Кондак 12

Знамо за благодат Божију која ти је од Господа дата и са побожношћу и
благодарношћу је примајући прибегавамо чудесном твом заступништву, о
свехвални оче Јоване. Славећи чудеса твоја Богу појемо :Алилуја!


Икос 12

Појући хвалу Богу који Се прослави дивно у теби , кроткоме и смиреном слуги
и јави Се палом и безверном свету, који ништа равно не учини даровима чудеса
твојих ми се дивимо томе са светима ти се клањамо и поштујемо те:

Радуј се, нова звездо праведности на своду небескоме!
Радуј се, нови пророче који нас избављаш од зацарења зла!
Радуј се, нови Јоно пророковао си пропаст од греха!
Радуј се, нови Крститељу све си призивао на молитву и покајање!
Радуј се, нови Павле, понео си тежину еванђелске проповеди!
Радуј се, нови Апостоле, светло проповедање вере!
Радуј се, Светитељу оче наш Јоване последњих времена чудотворче!


Кондак 13

О пресветли и предивни угодниче Божији светитељу оче наш Јоване , утехо
свију невољних, прими сада наш молитвени принос и умоли Господа да се од ада
избавимо богопријатним заступништвом твојим, јер си сам по смрти казао:
"Реците народу:мада сам умро, ја сам жив":Алилуја!

(Овај се кондак говори три пута, затим Икос1 и Кондак 1)



*МОЛИТВА 1*


О Светитељу, чудесни Јоване. Толико си раширио срце своје да се у њему без
тесноте може сместити мноштво поштовалаца твојих из разних племена и
народа.Погледај на убогосст речи наших које ти ипак из љубави приносимо и
помози нам угодниче Божији да се од сада очистимо од сваке нечистоте тела и
духа делајући Господу са страхом и радујући му се са трепетом. И чиме ћемо
ти узвратити за радост ону коју осетисмо гледајући у светом храму мошти
свете твоје и славећи помен твој?
Ваистину , немамо чиме узвратити, осим ако почнемо себе да исправљамо,
бивајући нови уместо старих.
Буди нам заступник за ову благодат обновљења, о Свети Јоване, који си се од
овога привременога преселио у онај вечни живот, у који те упути Пречиста
Владичица Одигитрија Руског Заграничја и Расејања чудотворном иконом својом
Коренокурском која ти беше сапутница у дан представљења твога, којој с
ерадујеш сада у хору светих који славе Јединог у Тројици слављеног Бога, Оца
и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова.Амин.


*МОЛИТВА 2*

О Светитељу, оче наш Јоване, Пастиру добри и тајновидче душа људских . Сада
се крај Престола Божијег за нас молиш јер си и сам после смрти рекао:"Мада
сам умро-ја сам жив".
Умоли Свештедрога Бога да нам дарује опроштење грехова, да се смело пренемо
духом и чамотињу овог света стресемо са себе и да Богу завапимо да нам да
смирења и Богонадахнућа, Богосазнања и духа побожности на свим путевима
живота нашег.
Јер си милостиви хранитељ сиротиње и искусни путоводитељ на земљи био па нам
и сада буди вођа као Мојсеј и у смутњама црквеним свеобухватно уразумење
Христово.
Услиши уздисање смућене маладежи нашега поколења изложене бурама свезлог
беснила и стреси тегобу чамотиње са пастира који изнемогавају од насртаја
духа овога света и који се муче у укочености и празнини.
Да ти са сузама вапијемо, о топли молитвениче, посети нас сироте, који се
давимо у мноштву старсти и чекамо твоје очинско настављење да се озаримо
звездом невечерњом у којој ти обитаваш и молиш се за чеда своја расута по
свој васелени,али која се макар и слабом љубављу, ипак ка светлости отимају,
где светлост, Христос Бог наш обитава. Коме припада част и сила сад и у увек
и у векове векова .Амин.


*МОЛИТВА 3*

О велики угодниче Божији архиепископе шангајски и санфранцискански. Још док
си био на земљи пројавио си силу чудотворства дату ти од Бога ради помоћи
онима који су у болестима, невољама и тузи, умном растројству и телесној
слабости.
Огњеном вером својом удивљавао си инославне , подвигом поста и молитве
одгоонио си силе демонске, ревнујући Христа ради разобличавао лажну мудрост
овога света, смирењем својим достигао висину созрецања Божанских тајни
недоступних страсном срцу и уму.
Стекавши Духа Светога у Царство си Небеско ушао одакле и данас помажеш онима
који ишту твоје молитвено заступништво.
Знајући за неисказане дарове Господње поверене ти због врлина и смирења
твога, свеусрдно ти се обраћамо као деца свомедобром и драгом родитељу.
Помоли се Христу Спасу нашему, да нам подари вере, наде и љубави: вере да
верујемо чврсто и непоколебљиво по предању Светих Отаца откривеном Духом
Светим :наде да се надамо у победу Царства Божијег над царством зла и
греха:љубави да волимо Бога и ближњег свога свим срцем и свом душом, да не
будемо лицемерни, саможиви и самољубиви.
Помоли се Христу, Спасу свети оче Јоване да нам подари смирење и
трпење:смирење да се смиримо под силну руку Божију и да не угађамо себи,
него Творцу нашем и промислитељу:трпења да претрпимо до краја у искушењима и
напастима и да се тако спасемо и у Царство Божије уђемо.
Помоли се свети архипастиру за све болесне, немоћне, раслабљене и намучене
за сиротињу, удовице, децу без родитеља.
Помени у молитвама све некрштене-да се крсте, а све заблуделе и отпале од
Цркве Православне, да се врате из туђе земље јереси и безбожја у дом Оца
Небескога.
Сети се и наркомана, блудника, развратника, пијаница-нека и њих Господ у
свом неизмерном човекољубљу обрати на пут правде и спасења и пут Спасења
Вечног и Истинитог.
Не заборави ни нерођену децу коју мајке у утробама убише и не дадоше им д а
виде светлост дана Божијег:помоли с еи за све оне жене које у безумљу своме
наумише д аплод свој побаце-да их Господ преблаги уразуми и од зле намере
њихове одврати.
О Свети Јоване, добри и мили наш владико, ан крају се сети и нас недостојних
и грешних, измоли нам од Цара Небеског време за покајање да нас неплодне и
окамењене не порази гнев Његов праведни , него да се очистимо од греха и
страсти, умијемо сузама скрушености и заједно с тобом прославимо Свету
Тројицу Оца, Сина и Светог Духа сада и свагда и у векове векова. Амин.





Свети апостол ЈудаЈедан од Дванаесторице. Син Јосифов и Саломин, а брат Јакова, брата Господњег. Са Саломом, ћерком Ангеја, сина Варахина Захаријана, имађаше Јосиф дрводеља четири сина: Јакова, Јосију, Симона и Јуду. Овај Јуда назива се понекад Јуда Јаковљев, по знаменитијем од себе брату своме Јакову. Своју посланицу свети Јуда почиње овако: „Јуда слуга Исуса Христа, брат Јаковљев” (Јд 1, 1). И ако се и он могаше назвати братом Господњим колико и Јаков, он то не чињаше из смирења и стида, јер у почетку он не вероваше Христу Господу; и када старац Јосиф пред смрт хтеде и Исусу дати део имања као и осталој деци својој, сви се томе успротивише па и Јуда, само Јаков драговољно одели део од свога дела и намени га Исусу. Још се Јуда назива Левијем и Тадејем. Има још један Тадеј, од Седамдесеторице апостола (в. 21. август), но овај Тадеј, или Јуда, био је један од великих апостола. Проповедао је Јеванђеље по Јудеји, Самарији, Галилеји, Идумеји, Сирији, Арабији, Месопотамији и Јерменији. У Едеси, граду Авгаровом, допунио је проповед онога другога Тадеја. Када проповедаше у пределима око Арарата, би ухваћен од незнабожаца, распет на крст и стрелама убијен, да вечно царује у царству Христовом.

Свети преподобни Пајсије ВеликиМисирац по рођењу и језику. По једном виђењу у сну мајка га заветова Богу на службу. Као младић дође преподобни Памбу, и овај га прими за ученика и за саученика преподобног Јовану Колову, који и описа житије Пајсијево. На радост свом духовном оцу Пајсије прилагаше труд к труду, и подвиг к подвигу. Више пута јављао му се пророк Јеремија, кога је он нарочито волео и чешће читао; јављали су му се чешће и ангели Божји, па и сам Господ Христос. „Мир теби, возљубљени угодниче мој!” рекао му је Господ Христос. По великој благодати од Бога Пајсије је имао нарочити дар уздржавања од јела. Често није окушао хлеб по петнаест дана, још чешће по недељу дана, а једном је, по сведоџби Јована Колова, седамдесет дана проживео не окусивши ништа. Имао је велику борбу са духовима злобе, који су му се јављали понекад онакви какви и јесу а понекад у виду ангела светлих. Но благодатни слуга Божји није се дао никад обманути и прелестити. Био је прозорљивац и чудотворац знаменит по свему Мисиру. Преселио се у вечност 400. године. Преподобни Исидор Пелусиот пренео његове мошти у своју обитељ, и чесно их сахранио.

Свети мученик Зосим војникВојник римски у време цара Трајана. Храбро исповедао своју веру у Христа Господа, због чега је претрпео љуте муке. Усред мука чуо глас с неба: „Мужај се, Зосиме, и крсти се. Ја сам с тобом!” Ангели Божји јављали му се у тамници. После многих мучења секиром посечен 116. године.

Свети преподобни Јован отшелникПодвизавао се у VI веку близу Јерусалима. Подвигом достигао високи ступањ чистоте и силе, тако да му се зверови покораваху. У дубокој старости упокоји се у Господу 586. године.

Одрекавши се света, преподобни Зенон постаде ученик великог старца Силуана. Због своје неизмерне послушности, крајњег подвижништва и нестицања, он постаде чудотворац, изгонећи многе демоне из људи. Пошто проведе шездесет и две године у тешким подвизима, преподобни отац Зенон отиде ка Господу.

Пострадао за Господа Христа мачем посечен. Спомен му се врши у мартирију Св. Исидора унутар храма Св. Ирине, према мору (у Цариграду).

Године 1456. он остави звање и дужност градоначелника Новгородског, и повуче се на своју очевину у Вјажском крају, Архангелска губернија, где се бављаше зидањем многих храмова и просвећивањем народа хришћанском вером. На 15 врста од града Шенкурска, по нарочитом Божјем указању, он подиже манастир у име светог апостола Јована Богослова, замонаши се у њему добивши име Варлам. Као монах он строго испуњаваше сва манастирска послушања, и служаше братији као последњи слуга. Престави се преподобни 19. јуна 1462. године. Године пак 1552. његове мошти бише обретене нетљене и прославише се многим чудесима. Оне почивају у храму његове обитељи.


Свети Јован ШангајскиЈован Максимовић родио се 4. јуна 1896. године у Русији, у Харковској губернији у месташцу Адамовски. Потицао је из племићке породице, а његов отац Борис Максимовић био је српског порекла. Породица Максимовић избегла је у 18. веку у Русију пред најездом турских освајача. Српски језик у кући нису запоставили. Јован је на крштењу добио име Михаило, док му је Јован касније монашко име. Осим њега још један члан породице Максимовић проглашен је за светитеља, био је то свети Јован Тоболски, сибирски мисионар.Jош као дечак Михаило Максимовић разликовао се од остале деце: тешко је говорио, мало је јео, није волео гимнастику ни плес. Његова француска дадиља прешла је, под дечаковим утицајем, у православље. Kао осамнаестогодишњак Михаило је завршио Полтавски кадетски корпус и уписао се на Правни факултет на харковском Царском универзитету где је дипломирао четири године касније. Кад је у Русији избила револуција, официр Максимовић је кренуо у рат на страни цара борећи се против бољшевика. Рањен је у десну ногу и због тога је до краја живота остао хром.