Црква и Друштво

„Ја сам, Пут, Истина и Живот“

11.8.14.

АЈМО НАЗАД: Хистерија у ЕУ, Русија вратила 300 холандских камиона са храном

granica-Rusija-790x490
Око 300 камиона са поврћем и воћем из Холандија враћено је са руске границе због забране увоза прехрамбених и агро производа због контра санкција које је увела Русија.
У Холандији је завладала хистерија што је довело и до великог пада цена извозних производа.

ТВ Звезда

Бан Ки-мун тражио оснивање специјалног међународног суда за ОВК


ЊУJOРK – Генерални секретар УН Бан Kи Mун затражио jе од косовских власти и EУ да осигураjу да се наjкасниjе почетком следеће године формира специjални суд коjи би се бавио питањима ратних злочина OВK на Kосову и Mетохиjи 1999. године.

bankimun tjub Бан Ки мун тражио оснивање специјалног међународног суда за ОВК
Бан Ки-мун (Фото: ЈуТјуб)
„Снажно захтевам од косовских власти, као и од структура EУ за подршку, да осигураjу да се специjални суд формира наjкасниjе почетком 2015. године“, навео jе Бан jе у наjновиjем извештаjу о ситуациjи на Kосову коjи ће бити представљен Савету безбедности УН 25. августа.
Генерални секретар УН jе оценио да jе извештаj Kлинта Вилиjамсона, главног тужиоца специjалног истражног тима (СИTф) за злочине OВK од 29. jула „од кључног значаjа не само за поштовање основних принципа међународне правде, већ и за борбу против некажњивости и за то да починиоци сносе одговорност за своjа дела“.
Oн се такође захвалио Eвропскоj униjи што jе обезбедила политичке и финансиjске ресурсе за окончање овог процеса.
Прочитајте још:
У извештаjу за период од 16. априла до 15. jула обjављеном на саjту УН, Бан jе истакао да су се снажна приврженост Београда и Приштине да остваре напредак у европским интеграциjама, уз активно ангажовање Eвропске униjе, показали као кључна покретачка снага за остварење нормализациjе односа Београда и Пристине.
Бан jе поздравио формирање нове владе Србиjе на челу са премиjером Aлександром Вучићем 29. априла истакавши да jе она спремно показала приврженост наставку диjалога са Приштином уз посредовање EУ и пуноj примени Бриселског споразума.
Kада jе реч о наставку диjалога, генерални секретар УН jе констатовао да у периоду од средине априла до средине jула, састанци две стране на високом нивоу нису одржани због предизборног и постизборног процеса у Београду и Приштини и истакао да те састанке треба наставити што jе пре могуће.
„Oхрабруjем обе стране да што пре наставе састанке. Пуна и истинска примена Бриселског споразума од 19. априла 2013. године, у складу са планом о имплементациjи 22. jмаjа 2013. године, требало би да обезбеди контекст за решавање других преосталих питања кроз континуирано ангажовање Београда и Приштине у диjалогу уз посредство EУ“.
Oн jе позитивно оценио процес парламентарних избора на Kосову, нарочито учешће косовских Срба на северу Kосова и додао да постизборни преговори представљаjу jош jедан важан тест политичке зрелости косовских институциjа.
Oкончање тих преговора, како jе навео, веома jе значаjно да би ново руководство у Приштини могло брзо да настави да се бави кључним изазовима, укључуjући реформу изборног система и политички диjалог са Београдом.
Бан jе осудио насиље у Jужноj Mитровици 22. jуна и указао да jе од суштинске важности да се избегаваjу „jедностране акциjе и запаљива реторика“ да би се одржала атмосфера коjа води ка успешном наставку диjалога.
Tаj инцдинет показуjе, упозорио jе Бан, да jе пут ка помирењу заjедница дуг и напоран и да jе „неопходно да све стране пренесу на терен напредак коjи су у Бриселу постигли лидери“.
Бан jе у извештаjу такође поздравио формирање нових скупштина општина и усваjање статута српских општина на северу Kосова.
„Заjедно са успешно спроведеним локалним и парламентарним изборима на Kосову, оваj позитиван развоj догађаjа представља кључне кораке ка успсотављању Заjеднице српских општина на Kосову у будућности, као што предвиђа Споразум од 19. априла 2013.
Уз извештаj генералног секретара УН обjављен jе и извештаj високе представнице EУ за спољне послове и безбедност Kетрин Eштон о активностима мисиjе Eулекс на Kосову, а у оквиру коjег jе у анексу ИИ приложен и извештаj главног тужиоца Специjалног истражног тима EУ Kлинта Вилиjамсона о злочинима OВK.
Извор: Танјуг

Фајненшл Тајмс: ЕУ наговара земље Латинске Америке да одустану од извоза на тржиште Русије


БРИСЕЛ – Угледни лист Фајненшл Тајмс је објавио текст у којем тврди да Европска Унија спрема састанак са земљама Латинске Америке са циљем да их наговори да одустану од извоза на тржиште Руске Федерације, пошто се Русија окренула ка другим партнерима којима ће понудити да уместо земаља ЕУ увозе своје пољопривредне производе у Русију.

eu brisel europeancaravanforlegality Фајненшл Тајмс: ЕУ наговара земље Латинске Америке да одустану од извоза на тржиште Русије
ЕУ – сами себи увели санкције! (Фото: europeancaravanforlegality.eu)
Фајненшл Тајмс се позива на своје изворе у врху ЕУ и наводи да су у Бриселу били веома узнемирени кад су чули да земље попут Бразила и Чилеа су изразиле жељу да појачају сарадњу са Русијом.
Подсећамо да је Мексико већ обавио разговоре са руским властима и да ће највероватније постати поново увозник меса за Русију. Мексико је био једна од земаља којој је увоз меса у Русију био забрањен због тога што у исхрани стоке користе супстанце које руски закони забрањују.
Прочитајте још:
Фајненшл Тајмс наводи да им је један високи званичник ЕУ рекао да ће они са земљама Латинске Америке разговарати и поручити им да „не извлаче профит из новонастале сложене ситуације“.
Многи аналитичари тврде да ће рат санкцијама између Русије и Запада за резултат имати раст руске привреде, односно, да ће Русија направити нову геоекономску платформу, док ће заправо од санкција реално страдати само ЕУ.
Извор: Правда

Проруске снаге напредују – спремају свеопшти напад на украјинску армију!


СНЕЖНОЕ – Проруска артиљерија је уништила позиције украјинске армије код Снежноа, пише Новороссиа.Су, а премијер Народне републике Доњецк, Александар Захарченко, најавио је да очекује пуни свеопшти напад на армију Украјине.

vojnik vojska novorusija ukrajina novorossiasu Проруске снаге напредују   спремају свеопшти напад на украјинску армију!
Војска у Новорусији (Фото: Новороссиа.Су)
Припадници проруске војске су саопштили да су потпуно уништили украјинску јединицу код Снежноа, рачунајући један тенк, БТР и командно-војни штаб.
Захарченко је рекао да ће бити проблематично организовати хуманитарни конвој, али да су спремни да прекину са ватром док се не спроведе хуманитарна интервенција.
Прочитајте још:
„Ми нећемо одустати од победе. Идемо до краја.“ – рекао је Захарченко истичући да је у редовима украјинске армије завладао потпуни хаос и да су војници деморалисани.
„Спремамо свеопшти напад на армију Украјине.“ – каже Захарченко.
Извор: Правда

Барозо рекао Путину да руске санкције сматра неоснованим и да могу уследити нове мере


САЧУВАНИ КАНАЛИ КОНТАКАТА БРИСЕЛА И МОСКВЕ О ЕКОНОМСКИМ, ТРГОВИНСКИМ И ЕНЕРГЕТСКИМ ПИТАЊИМА

Жозе Мануел Барозо
         ПРЕДСЕДНИК Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је Владимиру Путину - за време данашњег телефонског разговора - да ЕУ рске контрасанкције сматра неоснованим и да Брисел може предузети нове „узвратне мере“.
         У саoпштењу ЕК се наглашава: „Барозо је изразио жаљење због мера које је предузела Русија, забрањујући увоз пољопривредних производа из ЕУ. Ставио је до знања да Европска унија за себе резервише право да предузме одговарајуће контрамере“.
         У саопштењу је посебно наглашено: „Председник ЕК и председник Русије су се договорили да буду сачувани отворени канали контаката Брисела и Москве о економским, трговинским и енергетским питањима и целини билатералних односа“.
Категорије: 

НАТО У ПАНИЦИ: Руси улазе у Украјину!


БРИСЕЛ –Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је данас да постоји „велика вероватноћа” да би Русија могла војно интервенисати у источној Украјини и да НАТО није уочио знаке да Москва повлачи хиљаде својих војника који се налазе близу украјинске границе.

rasmusen natosajt НАТО У ПАНИЦИ: Руси улазе у Украјину!
Начи, агресија… (Фото: НАТО)
Он је интервјуу агенцији Ројтерс на питање колика је вероватноћа да Русија интервенише у Украјини одговорио: „Постоји велика вероватноћа”.
„Ми видимо да Руси припремају изговор за такву операцију под плаштом хуманитарне операције и видимо војно груписање које би могло бити употребљено за спровођење таквих незаконитих војних операција у Украјини”, рекао је он.
НАТО је прошле недеље саопштио да је Русија на источну границу Украјине послала око 20.000 војника спремних за борбена дејства.
Прочитајте још:
Међутим портпарол руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, данас је изјавио да ће Москва послати хуманитарну помоћ Украјини само ако се све стране сложе са тим.
Руска анексија украјинског региона Крима у марту и подршка Русије проруским снагама у источној Украјини довеле су до највеће кризе у њеним односима са Западом од завршетка хладног рата.
НАТО је прекинуо практичну сарадњу са Москвом.
Руско министарство одбране је у петак саопштило да је окончало војне вежбе у јужној Русији, око 1.000 километара даље од украјинске границе, што су САД критиковале, рекавши да се ради о „провокативном” кораку у јеку украјинске кризе.
Међутим Расмусен је казао да НАТО не види знаке повлачења руских снага са украјинске границе.
„Тамо се налазе хиљаде руских војника који су добро опремљени и ми то видимо као показатељ да руски лидери не искључују опцију војног ангажовања у Украјини. Било каква руска интервенција под плаштом хуманитарне мисије била би неоправдана и незаконита”, рекао је он.
На питање да ли постоји могућност да се НАТО војно ангажује у Украјини ако руске снаге изврше инвазију, Расмусен је казао да је то хипотетичко питање.
„Међутим ми не разматрамо војне операције. Када би Руси интервенисали у Украјини, не сумњам да би међународна заједница одлучно одговорила, нарочито кроз шире, веће, оштрије економске санкције које би још више изоловале Русију”, објаснио је Расмусен.
Оптужујући Москву за стварање „катастрофалне хуманитарне ситуације” у источној Украјини, Расмусен је казао да би најбољи начин да се она реши било да Руси повуку војску са границе, „да зауставе прилив оружја, бораца и новца у Украјину, да престану да помажу наоружаним сепаратистима и да се укључе у конструктивни политички дијалог”.
Он је, такође, рекао да би НАТО предузео све неопходне кораке да обрани своју чланицу Турску ако би се она нашла на мети џихадистичке организације Исламска држава која је освојила делове ирачке и сиријске територије.
„Ми смо веома забринути због активност тзв. Исламске државе коју чини група терориста и од пресудне је важности да се заустави њихово напредовање”, додао је генерални секретар НАТО.
„Ако би неком нашем савезнику, а у овом случају, наравно, посебно Турској, претила опасност од било кога, ми не бисмо оклевали да преузмемо све неопходне кораке да осигурамо ефикасну одбрану Турске или било ког другог савезника”, закључио је он.
Извор: Танјуг

ДИВЉАШТВО: Војници давали туристима да убијају људе за новац!


УКРАЈИНА – Вођа снага одбране Луганска, Александар Мозговој, рекао је за ЛајфЊуз.Ру, да у украјинској армији хара недисциплина и хаос.

lugansk jutjub ДИВЉАШТВО: Војници давали туристима да убијају људе за новац!
Луганск – запаљен аеродром (Фото: Јутјуб)
„Имамо случајеве чак кад су туристима за новац давали да пуцају из тенкова по насељеним областима и људима. Као да су дошли на сафари… “ – прича Мозговој.
„Кијев неће победити. Ми се нећемо само бранити, то исто треба да знају, ми ускоро прелазимо у напад. То су моја очекивања.“ – каже Мозговој коментаришући стање на фронту.
Прочитајте још:
Извор: Правда

(ВИДЕО) Урнебесно: Пијани украјински граничари покушавају да испале гранату на Русију


КИЈЕВ – На интернету кружи снимак пијаних украјинских граничара док безуспешно покушавају да испале гранату на руски гранични пункт у Ростовској области. Унезверени од алкохола украјинци нису више пута успели да испале пројектил, а затим шутирају минобацач, падају на земљу док покушавају да га оспособе и све време снимка псују изнервирани несупехом свог плана.

pijani ukrajinci (ВИДЕО) Урнебесно: Пијани украјински граничари покушавају да испале гранату на Русију
Пали са минобацачем (Фото: Јутјуб)

Неки од војника, видно пијани, бесциљно се тетурају по рову или чуче изнад њега очекујући исход „акције“. Урнебесни снимак изазвао је прави скандал у Кијеву, а огласили су се и званични органи који су признали да је реч о украјинским граничарима.



- Снимак је настао код Новошахтинска и на њему су граничари Украјинске восјке. Особе на снимку су служби у војној јединици 2138 Белгород-граница – саопштено је у Кијеву.
Погледајте цео снимак:

Граничари су покушали да пуцају на руску територију из минобацача калибра 120 милиметара. Снимак је изазвао велику непријатност за Кијев због Руских оптужби да на њену територију свакодневно падају гранте из Украјине.

Извор: Правда

Јапан је после Кине дошао у Русију

Леонид Ковачич Данас, 20:33
Јапан је после Кине дошао у Русију

Јапански и кинески системи плаћања желе да заузму место Visa и Master Card у Русији. Очекује се да ће пет великих руских банака почети да обслужује карте ових система већ до краја године.

Кинески систем плаћања China Union Pay и јапански ЈСВ активизирали су се на руском тржишту овог пролећа. Тада су Visa и Master Card блокирали карте неких руских банака због увођења санкција против Русије. China Union Pay сада активно ради на развоју еквајринга – како би што је могуће више трговинских тачака и банкомата на територији Русије примало картице овог система плаћања. Поред тога, Union Pay тежи да покрене издавање својих картица у руским банкама.
Истим путем је кренуо и јапански систем плаћања ЈСВ. До краја године ове карте могу да почну да обслужују руски бинбанк, Гаспромбанк и Промсвјазбанк. А две велике финансијске структуре – ВТБ24 и Алфа-Банк већ раде са ова два система плаћања, али намеравају да прошире сарадњу. Тако ВТБ24 већ обслужује карте Union Pay у мрежи банкомата и планира да започне еквајринг у трговинама. Алфа-Банк прима ЈСВ када се плаћање врши преко Интернета, а надаље карте овог система ће такође почети да раде у банкоматима.
Према речима представника Union Pay у Русији Фанга Жигуана, у року од три године број ових карата у РФ треба да премаши два милиона комада. Компанија је расположена да заузме велики удео руског тржишта. То је и јасно: ако је на помолу економска корист, Кина тешко да ће је пропустити. Уз то од самог почетка украјинске кризе Кина чува политичку неутралност у конфронтацији Русије и Запада. Зато развој економске сарадње са Русијом не ствара за Кину политичке противречности. Друга је ствар Јапан. Пошто је политички зависан од САД, он је ипак увеи санкције против Русије. Мада финансијске перспективе за Јапанце су такође гурнуле политику у други план – сматра заменик директора ИДВ РАН Андреј Островски.
На данашњи дан оним јапанским фирмама које имају трговинско-економске везе са Русијом повољно је поседовање сопственог система плаћања у РФ. При томе то се тиче таквих индустријских гиганата Јапана као што су Тојота, Нисан и слично. Зато што основне ставке јапанског извоза у Русију чине аутомобили. Санкције против Русије ни мало им не иду на руку. Тако да ће они на све начине лобирати за развој финансијске сарадње.
Заменик директора Института за Далеки Исток РАН убеђен је: Јапан тешко да ће стати на исте грабуље као и ЕУ. За Немачку, на пример, санкције против Русије већ су постале низак ударац, објашњава експерт. Земља је изгубила значајни део аутомобилског тржишта. Чак после доношења првог и другог степена антируских санкција, обим индустријске производње Немачке у просеку је падао за 2% месечно. У опасности је 350 хиљада радних места у предузећима која зависе од немачко-руских трговинских односа.
Јапански прагматизам наводи ЈСВ да зажмури пред санкцијама и развија се у Русији. Између осталог, јапански и кинески систем плаћања не могу одмах да замене Visa и Master Card. На данашњи дан интересовање ЈСВ и Union Pay у Русији је концентрисан углавном на еквајрингу, а не на издавању банкарских картица. Пошто без равијене инфраструктуре обслуживања једноставно нема смисла издавати картице. Експерти истичу да ће за прави излазак на тржиште са издавањем сопствених банкарских картица ЈСБ и Union Pay бити потребне најмање две године.

ПУТИН ПРЕЛОМИО: Руска војска ће спровести хуманитарну интервенцију у Украјини

Vladimir Putin
МОСКВА – Владимир Путин, руски председник, разговарао је са Жозе Мануел Барозом, председником Европске Комисије и у том разговору му је рекао да ће Русија послати хуманитарни конвој у Украјину.
Путин је истакао да ће то бити урађено у сарадњи са Црвеним крстом. Кијев и Вашингтон се противе оваквој хуманитарној интервенцији Русије, а САД су саопштили да ће хуманитарни конвој Русије сматрати „инвазијом на Украјину“.
Администрација украјинског председника Петра Порошенка је саопштила да је Порошенко добио подршку од Џон Керија, америчког државног секретара, за идеју слања хуманитарне помоћи у Луганск. Порошенко је ово иницирао након што су руске власти покренуле иницијативу у Савету безбедности о слању хуманитарне помоћу на исток Украјине.
Кијев и Вашингтон на све начине желе да спрече улазак руског хуманитарног конвоја, јер сматрају да Путин на тај начин уводи војску у Украјину под маском „хуманитарне интервенције“.
Последњих неколико дана су односи Москве и Вашингтона додатно усијани због овог питања.
Извор: Правда

Лукашенко: Роба из ЕУ неће пролазити кроз Белорусију!


БЕЛОРУСИЈА – Александар Лукашенко, председник Белорусије, рекао је да „због руских санкција роба из ЕУ неће бити траснпортована ка Русији кроз Белорусију“.

lukasenko presidentgovby 650x439 Лукашенко: Роба из ЕУ неће пролазити кроз Белорусију!
Лукашенко – у његовој земљи незапосленост варира око свега 1% и законски постоји смртна казна (Фото: president.gov.by)
„Ми ћемо поштовати све законске одредбе, али и факт санкција.“ – рекао је Лукашенко.
„Што се тиче производа из ЕУ, Белорусија ће за своје унутрашње потребе увозити, али то је нешто што је наша унутрашња ствар и ми смо разговарали већ о томе са Путином. То се Путина не дотиче.“ – каже Лукашенко.
Прочитајте још:
„Међутим, никаква роба намењена руском тржишту неће ићи кроз Белорусију. На границама већ постоје проблеми, јер је гомила робе закочена услед санкција.“ – објашњава Лукашенко.
Извор: Правда

ЦРНИ БИЛАНС УКРАЈИНСКЕ АРМИЈЕ: Преко 500 погинулих и 2000 рањених у боју под Иловајском!


ДОЊЕЦК – Татјана Дворјадкина, потпредседник Доњецке народне Републике, саопштила је да, према информацијама којима располаже ДНР, у боју под Иловајском је погинуло преко 500 украјинских војника, а међу њима има и грађана Латвије.

donetsk proruskesnage jutjub 650x382 ЦРНИ БИЛАНС УКРАЈИНСКЕ АРМИЈЕ: Преко 500 погинулих и 2000 рањених у боју под Иловајском!
Околина Доњецка – проруске снаге (Фото: ЈуТјуб)
Ову информацију је потврдио и Андреј Љисенко, председник Савета националне безбедности Украјине, наводећи да је погинуло 568, а да је рањено 2120 украјинских војника.
Дворјадкина је рекла да располаже са многим доказима о томе да су грађани Латвије на фронту веома активни, а у доказе спадају и различити видео и аудио снимци, документи, итд.
Влада Латвије се није још огласила по овом питању, наводи РИА Новости.
Извор: Правда

„Наши“ и „Фонд Независност“ из Русије упутили протестно писмо амбасадама САД и ЕУ


БЕОГРАД – Српски народни покрет Наши и Фонд Независност из Руске Федерације успоставили су заједничку сарадњу, а први корак ове сарадње је упућивање протестног писма амбасадама САД и ЕУ у Београду, стоји у саопштењу ове организације.

nezavisnost fond 650x377 Наши и Фонд Независност из Русије упутили протестно писмо амбасадама САД и ЕУ
Фонд Независност
У овим протестним писмима се осуђује насиље на истоку Украјине, те подршка неонацистичким снагама и подршка оживљавању фашизма у Украјини, кажу Наши и истичу да је политика САД и ЕУ у Украјини базирана на антируским циљевима, а не на постизању мирног решења.
СНП Наши и Фонд Независност су оценили у протестном писму да Европа пише још једну срамну страницу своје историје политиком коју води у Украјини.
Извор: Правда

Упозорење грађанима Луганска и Доњецка: Бежите!


KИJEВ – Украjински Савет за националну безбедност и одбрану (СНБO) затражио jе од житеља Доњецка и Луганска да напусте те градове на истоку Украjине преко коридора коjе су формирали украjински воjници, jер се тренутно припрема напад.

krim vojska Упозорење грађанима Луганска и Доњецка: Бежите!
Пресудни дани… (Фото: Глагол)
„Oбраћамо се цивилима са позивом да привремено напусте те градове, jер ће тамо бити спроведена операциjа њиховог ослобађања и уништавања терориста“, рекао jе представник СНБO Aндреj Лисенко а преноси Укринформ.
Према његовим речима, украjинске снаге безбедности спремне су да максимално помогну локалном становништву коjе одлучи да привремено оде.
„Спремни смо да обезбедимо сав могући превоз за одвожење људи“, рекао jе Лисенко а преноси украjинска агенциjа.
Воjска Украjине припрема се за завршну фазу ослобађања Доњецка од проруских снага, пошто jе остварила значаjну предност раздвоjивши њихове редове, наjавио jе данас портпарол украjинске воjске Aндриj Лисенко.
Лисенко jе рекао да су „Kиjевске снаге, сада, одсекле Доњецк од другог главног упоришта побуњеника – Луганска на граници са Русиjом“, пренела jе агенциjа Роjтерс.
„Снаге антитерористичке операциjе се припремаjу за завршну фазу ослобађања Доњецка. Наше снаге су, у потпуности, одсекле Доњецк од Луганска. Радимо на ослобађање оба града, али боље прво ослободи Доњецк – то jе важниjе“, изjавио jе Лисенко за Роjтерс.
Борба се се развиле у Доњецку у недељу, пошто су владине снаге наставиле са ударима на упоришта проруских снага коjе су се повукле због понуде за безусловно примирjе наjављени само дан раниjе.
Извор: Танјуг

Брижни Вашингтон: хуманитарна помоћ Украјини – интервенција

Игор Силецки Данас, 16:22
Брижни Вашингтон: хуманитарна помоћ Украјини – интервенција

Кијев уз подршку САД чини све да Донбас постане ненасељен. Донбас и Луганск су под сталном ватром: на стамбене четврти градова лете не само «Градови», већ и много снажнији «Урагани». Циљано се избацује из строја инфраструктура: становници су лишени не само струје, већ и воде.

Уз све ужасе, кланица коју је покренуо режим Порошенка прети и еколошком катастрофом. Армија методично гађа највећу хемијску фабрику Стирол у Горловки, где се чувају смртно опасне супстанце. Према подацима стручњака, у случају процуривања сваког од резервоара, зона контаминације отровом ће износити најмање 300 километара – и захватиће поред Украјине, тероторију Белорусије и Русије.
Москва покушава да убеди Запад да је неопходан хуманитарни коридор за помоћ цивилном становништву Југоистока. Владимир Путин лично контролише питање хуманитарне помоћи истоку Украјине. Ипак САД се залажу против руске хуманитарне помоћи. Како је изјавиила представник САД у СБ УН Саманта Пауер, тиме треба да се баве међународне хуманитарне организације. А покушаји Русије да пруже помоћ становницима Југоистока ће се, како каже Пауер, оцењивати као интервенција у Украјини. Кијев, наравно, одмах је подржао своје послодавце, изјавивши да су руски војници покушали незаконито да проникну на територију земље под видом хуманитарног конвоја. Москва је ове изјаве категорички оповргла. Али Русија не напушта наде да ће уразумити западне партнере, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сада као прелиминарни задатак договарамо се и са украјинском страном, и са Међународним комитетом Црвеног Крста, са међународним хуманитарним организацијама система УН о неопходности хитно слања хуманитарне помоћи у Доњецку и Луганску област. Сматрамо да је питање хитно, не трпи одлагање, питање је под контролом председника Руске Федерације.
Становници Украјине у међувремену беже из «богатих» региона, с тачке гледишта Кијева. Беже, ризикујући животге: припадници националне гарде гађају путеве који воде ка руској граници. Четири прелаза поново су морала да буду затворена. Рад руских цариника на прелазима Новошахтинск, Кујбишев и Волошино прекинут је зато што не раде њихове украјинске колеге. А тек отворен прелаз Матвејев Курган поново је морао да буде евакуисан: читаве ноћи у близини су грмеле гранате.
Кијевске власти су обрушиле на сопствени народ не само бомбе и гранате, већ и тоне лажи. Ова олуја дезинформација у украјинским медијима, уз помоћ које политичари покушавају да «исперу мозгове» својим суграђанима, нема ништа заједничко са новинарством, уверен је посланик Врховне Раде Александар Голуб.
Новинарство у Украјини је престало, а његово место је заузела пропаганда. Основни принципи новинарства - објексти–ност, старање да се представе алтернативне тачке гледишта, данас не по стоје. Данас говоре паролама, клишеима које одређују пре свега политичари.
Рецепт против таласа дезинформација нашли су хакери из групације КиберБеркут. Они су отворили преписку двојице помоћника дњепропетровског губернатора Коломојског. Реч је о преписци његовог заменика Свјатослава Олејника са шефом Штаба националне одбране Дњепропетровске области Јуријем Березом. И пре и после 17. јула, када је код Доњецка пао малезијски Боинг, функционери су активно разматрали дејства одреда бојеве авијације. Ова преписка може да сведочи о томе да је лајнер био оборен по унапред смишљеном сценарију.
Број чињеница о злочинима кијевских власти постепено прелази у квалитет. У крајњој линији, Брисел већ мора да тражи оправдања за подршку својих штићеника. Представник Европске комисије Жозе Мануел Барозу планира да разговара телефоном са председником Русије Владимиром Путином и председником Украјине Петром Порошенком. Претпоставља се да ће председник Европске комисије "упутити Порошенку саопштење о томе да би Европа хтела да види испуњење договора о прекиду ватре". На европски начин увијено, али је суштина тачна.

Европска унија забринута због нестанка руског фоторепортера

Данас, 14:51

Европска унија забринута због нестанка руског фоторепортера

„Веома нас брине судбина новинара, који раде у тешким условима у зони борбених дејстава“, рекао је он.
Са фоторепортером, који је извештавао из Доњецка, Славјанска и других градова на истоку Украјине изгубљен је сваки контакт 5. августа. Информисани извор рекао је агенцији РИА Новости да су новинара заробиле украјинске војне снаге и да се он, према прелиминарним подацима, налази у Служби државне безбедности Украјине у Запорожју.