Црква и Друштво

„Ја сам, Пут, Истина и Живот“

6.8.14.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ САДРЖАЈ) Украјинске гранате убиле целу породицу

ПРВОМАЈСК – У месту Првомајск је страдала цела породица од гранатирања украјинске армије, а ово је снимак извлачења тела страдалих испод гранатиране куће.




Ћирилица, писмо анђела


foto-franci

Писмо је донела у град Ремс 1060. године Ана, ћерка Јарослава Мудрог, позната као супруга француског краља Анрија I (fr.Henri I). На крунисању, она је инсистирала да заклетву положи на свом, ћириличном, јеванђељу. Након тога, неколико векова су се сви краљеви Француске заклињали над овом књигом. Она је сматрана као тајанствена, написана на језику анђела.
Небески језик је „дешифровао” сам Петар I. Када му је при боравку у Ремсу показано јеванђеље, он је одмах прочитао неколико страница на старословенском језику.
фото: Јеванђеље на  којем су заклетву полагали француски краљеви
foto-franci
www.srbijadanas

На помолу одлучујућа Битка за Доњецк, жестоке борбе у предграђима, НАТО тврди како је Русија удвостручила број трупа на граници, УНХЦР: преко 700,000 побјегло у Русију


НАТО званичници тврде како је Русија у недељу дана готово удвостручила број војника на граници са Украјином. „Русија сада има око 20,000 трупа уздуж целе границе са источном Украјином. Прошле недеље су готово удвостручили број трупа, додавши 8,000 на 12,000 војника који су већ били тамо“, рекао је неименовани званичник НАТО.

Други извори такође говоре о гомилању руских снага уз украјинску границу. Информације долазе недељу дана након што су САД и ЕУ увели додатне санкције Русији.
Поједини аналитичари који су упозоравали против санкција истицали су како ће оне заправо Русију довести до ситуације у којој ће се лакше одлучити за потенцијалну интервенцију у источној Украјини. Споменимо притом како постоје и они аналитичари који тврде да би руска војна интервенција можда чак била и пожељна за поједине Западне лидере који би ту ситуацију искористили за максималну економску изолацију Русије.
Из Русије нема конкретних коментара о гомилању трупа, но из руског министарства одбране потврђено је како ће се ових дана одржавају велике ваздушне војне вежбе (види: Русија одржава велике ваздушне војне вежбе са 100 авиона уз украјинску границу).
Амерички извори преносе како су сличне велике војне вежбе одржане непосредно пре руске „анексије Крима“ у марту ове године.
У исто време стижу информације о све жешћим борбама око Доњецка, града који је постао кључно упориште побуњеника након што је украјинска војска заузела мање градове као што су Славиански и Краматорск. Гранатирање града постаје све интензивније, бројни становници већ данима живе у склоништима и подрумима. Из Кијевапоручују како се украјинске снаге спремају на „велики напад“ на Доњецк.Из Москве су жестоко осудили коришћење ракета у нападу на град истичући како се за ову кризу мора пронаћи политичко решење. Но, упркос руским позивима на мирно решење, Западне силе истичу како би се ускоро могла десити руска војна интервенција која би била проглашена „мировном операцијом“. Русија је јуче пак позвала на хитан састанак УН Вијећа Сигурности по питању хуманитарне ситуације на истоку Украјине.
НАТО извори тврде да Русија на граници гомила велику количину напредне опреме, укључујући противваздушну одбрану, артиљерију, а стижу и специјалне снаге.
Локални званичници у Доњецку истичу како се жестоке борбе воде у предграђу. Из Кијева тврде како се Доњецк и Луганск већ налазе у окружењу.
Из Доњецка истичу како се борбе воде у градској четврти Петровски. Информације говоре како је овај део града остао без струје. У исто време стижу информације како се пуцњава и експлозије могу чути и у другим деловима града.
Побуњеници су се до сада већином повукли у Доњецку и Травник, но други џепови отпора и даље постоје.
Одлучујућа Битка за Доњецк очигледно креће ускоро или је већ и почела. Украјинска војска позива све цивиле да напусте град – њихов гласноговорник рекао је како су отворени додатни коридори за аутомобиле који морају носити белу заставу. Градска управа у Доњецку објавила је руте нових коридора на својим веб страницама уз поруку: „Као што се и раније показало, овакве поруке се објављују пре почетка активних борбених операција“.
Из УН-ове агенције за избјеглице, УНХЦР, истичу како је до сада већ 730,000 избеглица с простора источне Украјине побегло у Русију, а додатних 117,000 је расељено унутар Украјине. Процењује се како је до сада убијено најмање 1,500 бораца и цивила откако је украјинска војска покренула офанзиву на истоку земље.

www.advance

Историчари религије: Реферат САД о вероисповести у РФ политички је ангажован

Данас, 21:48

Историчари религије: Реферат САД о вероисповести у РФ политички је ангажован

Последњи реферат Стејт департмента САД о религиозној ситуацији у свету 2013. године политички је ангажован и пристрасан у погледу слободе савести и вероисповести у русији, али у целини је компетентнији од прошлогодишњег, изјавили су за РИА Новости руски историчари религије. Извештај Стејтдепартмента САД о слободи вероисповести у земљама света објављује се већ 16. годину за редом.

За разлику од претходних година у актуелном документу (за 2013. годину) посебна пажња се поклања прогањању хришћања и хришћанства у земљама Блискоисточног региона. Поред тога, у документу се посебно истиче да због војних конфликта милиони хришћана, муслимана, индуса и представника многих других религија нашли су се прогнани из својих домова због религиозних веровања, а у разним деловима света људе су подвргли дискриминацији и насиљу само због тога што се придржавају своје вере.
Међу земљама које изазивају посебну забринутост у сфери вероисповести и дискриминације по религиозном принципу на списку Стејтдепармента нашли су се Сирија, Иран, Кина, Саудијска Арабија, Северна Кореја, Судан, Египат, Бангладеш, Еритреја, као и Таџикистан, Узбекистан и Туркменистан. Последњи је на списак Стејтдепартмента доспео први пут.
Дотичући религиозну ситуацију у Русији, аутори документа посебно подвлаче пораст улоге РПЦ у друштву. Власти РФ и даље су дале Руској православној цркви привилегован положај, али у целини су дозволиле другим хришћанским, као и хебрејским организацијама слободно да практикују своју веру, стоји у извештају. При томе истиче се да су исте ове власти искористиле нови закон о супротстављању екстремизму и поправке важећих закона за даље ограничавање деловања представника религиозних мањина, између осталог прогласили су незаконитим чланство страних грађана у религиозним организацијама.
Стејт департмент је још једном иступио у заштиту руских удружења Јеховиних сведока, организације Сајентолога, а такође подржао сунитског богослова Саида Нурсија, чија је међународна организација 2008. године проглашена екстремистичком и забрањена на територији Русије.
Нису заобишли Американци ни религиозну ситуацију на Северном Кавказу, истакавши случај насиља на бази екстремизма, када су чланови муслиманских етничких групација били подвргнути физичким нападима и социјалној дискриминацији. Такође су настављени актови насиља против религиозних лидера умереног усмерења на Северном Кавказу, тврде аутори документа.
Анализирајући објављени документ, руски историчари религије су открили низ грешака. Шеф правобранилачког центра Сверуског народног сабора, историчар религије Роман Силантјев подвукао је да салафити у Дагестану о којима је написано да су забрањени, нажалост нису забрањени. Истовремено водећи научни сарадник Европског института РАН, историчар религије Роман Лункин је изјавио за РИА Новости да неки од проблема покренутих у реферату Стејт департмента у погледу религиозних ситуација у Русији заиста постоје. Ипак масовне дискриминације верника, како то представља Стејт департмент, у Русији нема, уверен је стручњак. Ипак циљ реферата Стејт департмента САД је да докаже да у Русији постоји масовна дискриминација по релогиозном принципу. И то је несумњиво политички ангажован закључак, подвукао је Роман Лункин.
Он је такође подвукао да се ови проблеми стално покрећу у документима разних ифнормационо-аналитичких агенција, као и у извештајима о слободи савести представника за људска права. Штета што реални проблеми који се покрећу у тим рефератима и нису политички ангажовани, мало се разматрају како међу руским експертима, тако и у руској штампи, додао је историчар религије.
У целини, закључио је Лункин, представници руске власти и друштва у последње време показују да у земљи постоји равноправност конфесија и равноправан однос на основу закона према представницима свих регистрованих и признатих религија у држави.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_08_06/Istorichari-religije-Referat-SAD-o-veroispovesti-u-RF-politichki-je-angazhovan-3087/

Лавров назвао гласинама медијске написе о могућим ограничењима транзитних летова

Данас, 20:56

Лавров назвао гласинама медијске написе о могућим ограничењима транзитних летова

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров назвао је гласинама информације, које су објавили неки медији, да министарство саобраћаја и МСП разматрају могућност увођења рестрикција или забрана транссибирских летова западних авио превозника.

По његовим речима сви знају да компаније страних земаља, између осталих европске, америчке и азијске, активно користе руски ваздушни простор.
Лавров је нагласио да није присталица деловања методама забрана и стварања проблема обичним грађанима, који немају никакве везе са тиме шта у Украјини раде они, који су тај рат покренули.
Лавров је, такође, изјавио да Москва увек настоји да узме у обзир то како ће одређене мере утицати на грађане РФ.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_06/Lavrov-nazvao-glasinama-medijske-napise-o-mogucim-ogranichenjima-tranzitnih-letova-4923/

Путин забранио увоз пољопривредних производа

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин потписао је указ „О примени одређених специјалних економских мера у циљу безбедности Руске федерације“, саопштила је прес служба Кремља.
 Putin zabranio uvoz poljoprivrednih proizvoda
Путин: Њет! (Фото: кремлин.ру)
Конкретно, тим декретом се забрањује или ограничава на период од годину дана увоз у Русију пољопривредних производа, сировина и хране из земаља које су се придружиле санкцијама против Русије, пренела је агенција Интерфакс.
Извор: Тањуг

Војни удар на Русију и Трећи светски рат – једина опција НАТО алијансе!?

РУСИЈА – „Украјинска криза“ за опис онога што се дешава у Украјини је заиста постао исувише преблаг израз и то из најмање два разлога. Први је то што оно што се дешава на територији Украјине није никаква „криза“, већ бруталан рат са свим одликама бруталног рата укључујући и огроман број жртава, непрегледне колоне избеглица и монструозне геноцидне актове попут гранатирања фосфорним бомбама, итд. А други разлог је због тога што тај рат и конфликт нема више одлике „украјинског“, већ сасвим јасно глобалног конфликта.

obama whitehousegov petesouza 650x405 Војни удар на Русију и Трећи светски рат   једина опција НАТО алијансе!?
Обама (Фото: whitehouse.gov – Pete Souza)
Јасно је да Кијевом диригује Бела Кућа и да по свему судећи санкције против Русије користи са циљем „испирања мозга“ европским лидерима и стављањем у безизлазну анти-руску ситуацију и позицију земље Европе.
О том утицају на Кијев сведоче разне ствари попут одласка директора ЦИА у Кијев после чега су и почеле војне акције наспрам проруских снага и чиме је миниран заправо тада постигнути договор о „већој децентрализацији“ власти за шта се залагала Русија и што је кампањски понављао Сергеј Лавров, чиме је практично договор о мирном решењу већ био надохват руке.
Већ су утицајни амерички аналитичари попут Пол Крејг Робертса и на самом почетку конфликта називали наивном идеју и веровање да САД не жели рат са Русијом. Робертс је недвосмислено тврдио да администрација Беле Куће нема други излаз до прављења „трећег светског рата“.
Робертс је тада назвао фаталном грешком политику Русије која тежи проналажењу мирног и дипломатског решења.
САД ту миротворачку политику и напоре Русије користи само да заузме што боље војне позиције наспрам Русије и руске територије, писао је тада Робертс. У Вашингтону не постоји добра воља, постоји само лажљивост, истакао је он, а у Европи је важнији новац од људских вредности и вредности људских живота.
Вашингтон не жели мирно решење, тврди Робертс.
Оно што видимо у последњих неколико дана потврђује тачност овакве перцепције геополитичке стварности.
Русија се већ неко време оптужује да дестабилизује Украјину и да пружа подршку проруским снагама, али у последњих неколико дана подумкло на видело излази и покреће се кампања која Русију представља претњом коју није могуће зауставити никако другачије до војно.
Оана Лугеску, портпарол НАТО алијансе, данас је изјавила да су у овом савезу сигурни да ће Русија увести војску на територију Украјине. Ово итекако може бити прочитано као припремање терена за војни удар на Русију.
Џош Ернест, портпарол Беле Куће, готово истовремено, новинарима је јуче изјавио да „санкције против Русије нису довољно ефикасне“.
„Политика Руске Федерације није промењена притиском кроз санкције.“ – рекао је Ернест.
„Ми смо позвали Русију да прекине учешће у дестабилизацији Украјине и да утиче на побуњенике на истоку земље да прекину са ватром, како би се дошло до дипломатског решења конфликта.“ – каже он.
„Међутим, ми у том правцу нисмо видели никакве акције Русије. Економске санкције нису ефикасне.“ – каже Ернест отварајући јасно политички простор за „друге видове притиска“.
Прочитајте још:
Доналд Туск, премијер Пољске, такође је тврдио да ће Русија извршити „инвазију на Украјину“, а министар спољних послова Пољске, Радослав Сикорски, у интервјуу за Вашингтон Пост, рекао је да је Пољска предложила САД-у и НАТО-у да америчке војне снаге буду размештене на територији Пољске у областима које су блиске граници са Украјином. Пољска је међу европским земљама највећи заговорник тврдог војног одговора Русији.
У јавност је пре месец-два процурела и информација да је Џефри Пајета, амерички амбасадор у Кијеву, на тајном састанку са кијевским властима тражио да правац њихове политике буде тражење Крима назад у оквире Украјине. Он је то условио ускраћењем помоћи САД економији Украјине и поставио као приоритет. После тога, најчешће изјаве Петра Порошенка су управо биле обојене „кримском поруком“.
Све ово јасно указује да теза Пол Крејг Робертса, посебно узимајући развој Евроазијског Савеза и јачање БРИКС-а, остаје као најреалнија опција која следи у будућности, а то је изазивање општег глобалног хаоса војним ударом на Русију.
Евроазијски Савез, јачање руско-кинеског савеза, јачање БРИКС блока су незаустављиви процеси који ће за евро-атлантски блок, а на првом месту САД, представљати историјску прекретницу и слободно можемо рећи – крах.
Због тога се слободно може рећи да су САД „звер у кавезу“ и да је сасвим извесно да свој излаз могу видети у пометњи свих ових процеса, а једини начин да направе стварну пометњу ових текућих геополитичких процеса јесте општи глобални рат.
Уколико у наредним данима буду убрзано слате поруке о „неефикасности санкција“, војној претњи Русије и сличне поруке које уводе у нови дипломатски курс и врсту „дијалога“ Запада и Русије, онда можемо бити готово сигурни да је реч о дијалогу који се може назвати само једним именом, а то је „предратни“.
Извор: Правда (В.Ц.)

ПРЕОКРЕТ: 300 украјинских милиционера прешло на страну проруских снага!

ДОЊЕЦК – Снаге одбране Народне републике Доњецк су богатије за 300 украјинских милицонера који су прешли на страну проруских снага.
donjeck novorossia.su  ПРЕОКРЕТ: 300 украјинских милиционера прешло на страну проруских снага!
Народне снаге Доњецка (Фото: Новороссиа.Су)
Ово је за ИТАР-ТАСС потврдио саветник Министарства унутрашњих послова Украјине и рекао да је у региону Доњецка остало свега 10-15% милиционера у служби Кијева.

Маневарски опсег украјинског процепа

Бранко Жујовић Данас, 16:09


Извештачена дрчност и опречност изјава српских политичких званичника базде на припрему терена за потпуно усаглашавање спољнополитичких позиција Београда са политиком ЕУ, по истом бесловесном принципу свршеног чина којим се пристало на фактичко одустајање од Косова и Метохије.

Љупко Петровић је 1991. године у Барију разочарао естетиком игре, али је Црвеној звезди и Србији донео титулу европског шампиона у фудбалу. Уз доста среће, која (дакако) увек прати храбре, развлачећи до досаде игру, успео је једанаестерцима и сјајним одбранама Стевана Стојановића да доскочи незгодним Олимпиковим играчима. Остало је историја јединог правог успеха српског фудбала.
Сто дана након формирања владе у Београду, спољнополитичка ситуација Београда је супротна. У Немањиној 11 нема Дејана Савићевића, Миодрага Белодедића, Владе Југовића или Роберта Просинечког. Нема чак ни Драгог Канатларовског или Драгише Бинића. Београд који већ дуго спољнополитичку лопту развлачи на средини европског терена ствара само утисак да их има. Нема их. Има нешто страначких првака прескромних могућности, чланова асоцијација крупног капитала и нешто политиколиких мешетара.
У стварности, Београд има инфлацију хвалоспева и неиспуњених обећања да ће се доћи до европске шаргарепе, а да ретко ко, част изузецима, указује да од департизације, суштинске борбе против корупције, процвата економије, заустављања задуживања државе, медијских слобода и истеривања на чистац нелегалних послова тајкуна нема ништа.
Шта више, извештачена дрчност и опречност изјава српских политичких званичника миришу на припрему терена за потпуно усаглашавање спољнополитичких позиција Београда са политиком Европске уније, по истом бесловесном принципу свршеног чина којим се пристало на фактичко одустајање од Косова и Метохије.
Ко ових дана прочита кочоперне изјаве српских званичника, помислио би да они са европским и америчким бирократама разговарају заиста на равноправној основи. Онако, уз значајну дозу самопоуздања, достојанства и националне самосвести. То на жалост није тачно. Верујем да код већине српских званичника само присуство пуких амбасадорчића пречесто изазива аритмије равне политичким прединфарктним стањима.
Знатно брже него што је очекивао, званични Београд потрошио је нови, горепоменути претприступни лилихип, намењен искључиво унутрашњој употреби. Уследили су нови сетови уцена и тестова евроатлантске правоверности, попут оног који је недавно приредио амерички амбасадор изазивајући на тему поштовања територијалног интегритета Украјине.
Биће тих евроатлантских провлачења Београда кроз блато политичке хипокризије још. Мени лично је бедна позиција државника који се куне у територијални интегритет чланице УН, за рачун сила које су прво његовој држави отеле добар део територије, коју би сада некако да угурају у исте те УН, а онда у предметној чланици УН организовале државни удар и штошта још.
Напросто, не може се истовремено тврдити да је Србија мала и немоћна и да јој нико не може командовати и наређивати. Није прикладно ни умесно изјавити да Србија не може да уводи санкције великим државама. Значи ли то да санкције сутра може да уводи малима и немоћнима?
Рупе на српском државном броду крпе се деценијама опречним изјавама, које се пласирају без сношења последица за речено на унутрашњем плану. Та замајавања светске и домаће јавности смешкањем западу и намигивањем истоку промовишу се у државотворну мудрост.
Јуче смо имали отворена признања да ће се у ЕУ моћи тек након признања Косова и Метохије, а паралелно се тврдило да ЕУ нема алтернативу. После избора имали смо исте тврдње када је сарадња са Русијом у питању. Дошло је време да се грозна пасивност на плану успостављања тешњих економских веза са Русијом више не може покривати ужеглим паролама о истоку и западу.
Проевропска Србија упала је наглавачке у украјински процеп властитог, невештог, бесмисленог развлачења на средини терена. Украјински опсег за спољнополитичке маневре Србије постао је претесан, прети да спљеска Србију. Њеним политичарима сада остаје да у погодном тренутку саопште како простора и могућности за преокрет више нема. И биће у праву. Србија је саму себе осудила на ЕУ и НАТО. Волео бих да ме време демантује.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_08_06/Manevarski-opseg-ukrajinskog-procepa-9527/

РОГОЗИН: Запад пуцао себи у ногу


МОСКВА – Западним санкцијама против руског одбрамбеног сектора повређени су, на првом месту, Европска унија и Сједињене Државе, и обнова изгубљених контакта може потрајати деценијама, написао је заменик премијера РФ Дмитриј Рогозин на његовој страници на Фејсбуку .

dmitry rogozin a1onme РОГОЗИН: Запад пуцао себи у ногу
Фото: a1on.me
„Искрено, западњаци се недолично понашају. Њихове санкције – као да су пуцали себи у ногу на тржишту које може преко ноћи изгубити, а  његов опоравак може потрајати деценијама“ – сматра Рогозин.
Истовремено, потпредседник Владе је рекао да санкције имају благотворно дејство на развој руске индустрије и чине га независним од западне технологије.
„Русији је“суђено“ да има своју индустрију (а не злогласну „индустријску монтажу“), без које све речи наше независности – нису више од празне фразе,“ – написао је Дмитриј Рогозин.

Санкције ЕУ према Русији- ко другоме јаму копа...



Европске санкције против Русије су претња по радна места Британаца, изјавио је за британско издање Телеграфа ових дана сер Ентони Бамфорд- директор фирме за производњу грађевинске опреме. Такође, немачки таблоид Билд наводи да би Немачка, само у области машиноградње, ове године требало да рачуна на губитак, и то до чак 25 000 радних места, због санкција Русији, јер већ сада су наруџбине из Русије опале за око 20 одсто. Прети ли Европи рецесија, као бумеранг, након увођења санкција Русији?

Наиме, Сер Бамфорд је оштрије санкције Европе против Русије назвао апсурдом, јер ће оне, према његовима речима, наудити компанијама које блиско сарађују са руским партнерима. Парадоксално, готово у исто време када је британски премијер Камерон позвао на увођење додатних санкција, министар спољних послова, Филип Хамонд је изразио забринутост због економских санкција према Русији. Према речима британског шефа дипломатије, ове санкције би могле имати озбиљне последице по британску привреду, којој је Русија 14. најважнији трговински партнер. Овде би требало поменути да је укупно гледано, за ЕУ, Русија тржиште број један, куда одлази највећи део извоза, чак више него у САД.
Куда може одвести увођење санкција Русији, питали смо господина Мирослава Прокопијевића, аналитичара Института за Европске студије из Београда:
Ово може само да прерасте у рецесију и то на обе стране- и у ЕУ и у Русији. Јер, Америка је далеко. Мада неке европске земље имају велику размену са САД, ипак кад се све сабере са Русијом је размена много већа. Према томе, кидање тих веза и извесни недостаци који могу да се појаве у ЕУ- пре свега гаса, а у Русији недостаци новца (ако престане извоз гаса, који је један моћан извор финансирања руских јавних финансија ће нестати). Дакле, све то није добро и све то може да одведе у озбиљнији трговински рат. А, нажалост, увек постоји ризик да трговински рат може да прерасте у онај прави.
Немачки часопис Билд се пита хоће ли можда Немачка „опет испасти будала“ и „платити руски цех“. Своје бојазни Билд поткрепљује примерима: Француска је ипак извезла Русима два носача хеликоптера у вредности 1,2 милијарде евра, а пословне аранжмане с Москвом поштују и Ит алија, Велика Британија, Аустрија... „Старе“ државе чланице, обзиром да кроје спољну политику ЕУ, требало би да знају куда воде њихове одлуке. Са друге стране, од „новијих“ чланица се очекује да прате заједничку политику, иако то можда не иде увек њима у корист. Како у оваквој ситуацији могу проћи „балканске чланице“ ЕУ, питали смо господина Драгана Петровића, вишег научног сарадника Института за међународну привреду и политику из Београда:
Словенија и Хрватска, за разлику од Србије, немају уникатни трговиски споразум са Русијом. Обзиром да су већ чланице ЕУ, њихова ће привреда трпети последице, не само са аспекта енергената, већ и зато што су ове земље у оквиру пројекта „Јужни ток“. Хрватска и делом Словенија значајан део туристичке понуде и услуга усмериле су управо на руско тржиште и на државе које чине интеграционе процесе на пост-совјетском простору. Отуда мислим да спровођење тих санкција од стране званичне Љубљане, односно Загреба може имати само негативан ефекат за ове земље.
Надајмо се да привреде држава западног Балкана, односно Србије ипак неће трпети као „колатерална штета“. Премијер Вучић је најавио да Србија неће увести економске санкције Русији, иако из ЕУ стижу сигнали како би то било очекивано понашање једне будуће чланице. Но, како је Србија још на путу, она „де јуре“ нема обавезу да се повинује очекивањима из ЕУ. У међувремену, остаје да се надамо да ће на Старом континенту увидети све могуће минусе економских санкција пре него што буде касно.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_08_06/Sankcije-EU-prema-Rusiji-ko-drugome-jamu-kopa-5684/

САД покушавају да спрече нафтну сарадњу РФ и Ирана

Данас, 12:00

САД покушавају да спрече нафтну сарадњу РФ и Ирана

Сједињене Државе покушавају да спрече склапање нафтног меморандум између Русије и Ирана, претећи Ирану санкцијама, пише руски лист Комерсант позивајући се на своје изворе у руској влади.

Раније је министарство енергетике РФ саопштило да су Русија и Иран потписали меморандум о узајамном разумевању између влада две земље у периоду од пет година. Овај документ предвиђа изградњу и реконструкцију производних капацитета, развој електромрежног система, као и сарадњу у нафтногасном сектору.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_06/SAD-pokushavaju-da-spreche-naftnu-saradnju-RF-i-Irana-8833/

Бибер песмом отерао медведа и спасио живот пецарошу

реда, 06. авг 2014, 09:41 -> 09:54


Џастин Бибер спасио је живот руском пецарошу када га је заскочио медвед. У тренутку када га је велики предатор напао њему је зазвонио телефон, а песма "Baby" младог Канађанина није нимало одушевила медведа, који се након тога дао у бег.

Игора Ворожбитсина мрки медвед је заскочио док је ишао до свог омиљеног места за пецање у руској републици Јакутија.
Igor.jpg
Игор Ворожбитсин
Али када је медвед кренуо да га удари масивном шапом, Игоров мобилни се огласио хит песмом Baby, на шта је медвед реаговао бегом назад у шуму.
Стручњаци кажу да понекад чудни звукови могу да изазову оштар шок код животиње и зауставе чак и велике животиње, попут медведа.
Medved.jpg
Упркос томе што је претрпео прилично озбиљне повреде, Игор је ипак прошао добро. Неколико великих масница и пар дубоких расекотина по лицу и торзу.
„Паркирао сам аутомобил и кренуо да шетам према кутку за пецање који сам означио на мапи. Одједном сам осетио невероватан удар на својим леђима и после секунде медвед је био на мени“, прича Рус.
Dzastin Biber.jpg
Џастин Бибер
Према његовим речима, био је убеђен да живу главу неће извући, али се онда зачуло звоно на мобилном телефону.
„Нисам могао да верујем“, присећа се Игор, додајући да му је сада драго што му је унука његову мелодију заменила нумером младог поп певача.

Украјински војници који су се из Русије вратили у Украјину завиде онима које су заробили припадници снага самоодбран

Данас, 10:21

Украјински војници који су се из Русије вратили у Украјину завиде онима које су заробили припадници снага самоодбран

Војник из 51. механизоване бригаде, који је крајем јула, пошто је био рањен, прешао на територију Русије, а онда се, после лечења, вратио у Украјину, је испричао да је у отаџбини против њега покренут кривични поступак и сада се плаши за живот и здравље својих најмилијих.

Последњих дана су све чешћи случајеви преласка украјинских војника на територију Русије. Официри и војници који се нађу у окружењу, често рањени и без муниције, прелазе границу и траже уточиште, спасавајући се од снага самоодбране.
Украјински војник, који је био у Русији на лечењу је крајње песимистично оценио даљу судбину оних који су прешли границу, а онда се вратили у отаџбину. „Сада нас притискају сарадници СБУ, По неколико саслушања сваки дан, а понекад и ноћу. Стално уцењују породицом: реците истину или их нећете видети“, рекао је он.
„Сви који су се вратили не желе више да служе. Написали су рапорте и замолили да их оставе на миру. Сарадници СБУ су други дан пред нама поцепали све наше рапорте. Не знам како ће се све ово завршити. Ма, колико чудно све ово звучало, али завидим онима који се нису као ми вратили из Русије, него се налазе у заробљеништву код припадника снага самоодбране“, рекао је он у телефонском интервјуу агенцији ИТАР-ТАСС.
„Чим смо стигли у војну јединицу у Запорожју, испитивали су нас више од 10 сати, Отворили су кривични поступак по члану „дезертерство“. Сада је у току истрага, Нас окривљују за неизвршавање борбеног наређења и да смо оставили технику и оружје противнику“, рекао је украјински војник. Према његовим речима, „сви који су се вратили из Русије су избачени са службе“. „Али, најстрашније је што прете великим проблемима породици и пријатељима. Забрањују нам да им телефонирамо. Посебно строго контролишу регруте, како не би мајкама ништа саопштили“, рекао је војник.
„Двојица су покушала да побегну. За два дана су их вратили полумртве од батина. Рекли су да их је ухватила полиција, а онда су се у станици појавили активисти локалног „Десног сектора“ и тукли их. Нама су еркли да су ту двојицу момака врбовали Руси. Зашто да их врбују? Стрелца и возача? Каква корист од њих? Они су се толико напатили и право је чудо да су се вратили“.
У ноћи на 04. август 438 украјинских војника је прешло на територију РФ. Они су се обратили руским граничарима с молбом за уточиште и онда су ушли у Русију кроз хуманитарни коридор. Међу војницима су били и службеници граничне службе Украјине. За све украјинске војнике који су прешли на територију РФ је организован привремени камп.
„Ми смо се бранили две недеље, практично без муниције и горива. Нисам имао могућности да људе храним више од две недеље. Нестало је чак и двопека. Људи су измучени, не толико борбама, колико безизлазношћу ситуације. Осим команде „Држите се“, центар ни чим није помагао. А, последње недеље чак није било ни везе са центром. Они су нас већ сахранили“, рекао је командир батаљона мајор Виталиј Дубињак. Према његовим речима, технику и оружје је морао да остави на украјинској страни, јер му је било важније да спаси људе.
Осим захвалности, мајор Дубињак је изразио и искрено дивљење „братским односом“ према украјинским војницима са руске стране.
„Искрено речено, ми нисмо очекивали да ће се према нама тако односити. Може се рећи чак братски. Сви који нам наређују одозго само говор глупости да ми ратујемо с Русијом. Нико од Руса нас није ни криво погледао, они схватају да смо ми у таоци ове несреће“, рекао је украјински командира батаљона.