Црква и Друштво

„Ја сам, Пут, Истина и Живот“

7.8.14.

Свети свештеномученик Ермолај

Свети свештеномученик Ермолај
Свештеник никомидијски. У време цара Максимијана и он беше са оних две хиљаде мученика које осуди цар да се у цркви и заједно са црквом сажежу (в. 28 децембар). Ермолај некако избеже смрт том приликом, заједно са друга два свештеника, Ермипом и Ермократом. Ермолај крсти светог Пантелејмона, с ким заједно би изведен пред суд, мучен, и најзад мачем посечен. С њим пострадаше и Ермип и Ермократ, и сви беху увенчани венцем победе и славе у Царству Христовом. Чесно пострадаше около 304. године.
ДЕТАЉНИЈЕ

Света Преподобномученица Параскева

Света преподобномученица ПараскеваРођена у Риму од родитеља хришћанских, и од детињства научена вери Христовој, света Параскева с великим усрђем стараше се да на делу испуни све заповести Божје. Верујући тврдо и живећи према својој вери, она упућиваше и друге на пут помоћу праве вере и благочестивог живота. Када јој родитељи умреше, Параскева раздаде све своје имање беднима, а она се замонаши. Као монахиња она са још већим жаром ревности проповедаше веру Христову не тајећи се ни од кога, иако у то време вера Христова беше крваво гоњена од римских власти. Злобни Јевреји први оптужише свету Параскеву због проповеди забрањене вере. И она би изведена на суд пред цара Антонина. Сва ласкања царева не помогоше ни најмање да поколебају у вери ову слушкињу Божју. Тада је вргоше на огњене муке и метнуше јој на главу усијан шлем. Но Господ је чудесно спасе, и она се избави и удаљи из Рима. И пође опет од града до града да обраћа тамни незнабожачки народ у веру истиниту. Још у два града би извођена пред кнежеве и судије, и истјазавана за Господа свога чинећи при том чудеса велика и силом Божјом брзо опорављајући се од мука и рана. Незнабошци, као и увек, приписиваху њена чудеса мађијама а њено опорављење сили и милости њихових богова. Рече једном света Параскева кнезу мучитељу: „Исцелише ме, не твоји богови, кнеже, но Христос мој, Бог истинити”. Најзад је неки кнез Тарасије посече мачем. Тако славно заврши свој плодовити живот ова светитељка. Мошти њене беху доцније пренете у Цариград. Чесно пострада за Христа у II веку.
ДЕТАЉНИЈЕ

Свети Преподобни Мојсеј Угрин

Свети преподобни Мојсеј УгринБеше на двору младога руског кнеза Бориса. Па када безбожни Свјатополк уби Бориса, Мојсеј се избави и добеже у Кијев. Но мало доцније би одведен до краља пољског Болеслава као роб у земљу Пољску, и продан за хиљаду златника некој младој и скверној удовици, жени једног Болеслављеног погинулог војводе. Ова опака жена навраћаше Мојсеја на блуд, но Мојсеј се не даде навратити, јер се беше завештао живети чисто пред Господом. Тада му она предложи брак, но он то одби. Потајно прими Мојсеј чин монашки од неког Светогорца, и јави се пред госпођом својом у раси монашкој. Она га веза, па нареди да га шибају и да му одсеку тајни орган. Пет пуних година трајало је то безуспешно завођење од стране те срамне жене, пет година мука и истјазања! Но изненадно погибе краљ Болеслав у некој буни, у којој и ова жена би убијена. Тада Мојсеј слободно оде у Кијев, где се при светом Антонију предаде молитви и безмолвију. Победивши потпуно срамну похот у себи, он помагаше многима да се од ње спасу. И његове свете мошти помагаху многима. После десетогодишњег безмолвија у пештери упокоји се свети Мојсеј 26. јула 1043. године и пресели у вечно девствено царство Христово.
ДЕТАЉНИЈЕ

Свети Сава III Српски

Свети Сава III српскиБио је игуман манастира Хиландара. Са тог положаја избран је за епископа призренског. Под његовим надзором грађена је предивна црква Богородице Љевишке у Призрену. Архиепископ од 1309. до 1316. године. По сведочењу његовог наследника, архиепископа Никодима (1317-1326), сазнајемо да је Сава III извршио заповест светог Саве, да српски архиепископи дају Хиландару одређену материјалну помоћ.
ДЕТАЉНИЈЕ

Света Мученица Ореозила

Света мученица ОреозилаОвој светој мученици не зна се место рођења, али се зна да су јој родитељи били незнабошци. Када се свети апостоли разиђоше по целоме свету са проповеђу светог Еванђеља, тада свети Андреј Првозвани мрежом свога богонадахнутог благовешћа избави ову Ореозилу из понора идолопоклонства. Крштена и просвећена светим апостолом Андрејем, она се посвети служби Богу у једној малој цркви светог Архистратига Михаила...
ДЕТАЉНИЈЕ

Свети Преподобни Геронтије

Свети преподобни ГеронтијеПреподонби Геронтије беше игуман манастира у Светој Гори званог Вулевтирион. Но пошто тај манастир беше на морској обали и варвари га често пљачкаху, монаси га напустише и попеше се на узвишенија места Атонске Горе, по стенама и пећинама. Када касније престадоше ове најезде и пљачке, монаси се почеше враћати, али не у свој манастир који беше запустео, него на ону стрмину где се данас налази скит Свете Ане. Ту беше изобилан извор свеже воде, те они подигоше себи колибице и остало што беше најнужније за живот.
ДЕТАЉНИЈЕ

Сабор Пресвете Богородице у Пиглдију близу Емвола


ДЕТАЉНИЈЕ

Света Мученица Јерусалима

Света мученица Јерусалима би мачем посечена за Господа Христа и пресели се у небески Јерусалим, за време Декија Трајана (249-251 г.).
ДЕТАЉНИЈЕ

Свети Ермолај

Овај светитељ се прославља на острву Кипру као епископ Константије Кипарске (и као такав учествовао на Халкидонском Сабору 451 године). У области Киринијској на Кипру и данас постоји село и храм са именом Св. Ермолаја. Свети пак Неофит Кипарски сматра да је ово један од светих безсребреника (који се слави данас 26 јула). 




                                                 Свети Мученик Апион                                                                                                
Свети мученик Апион пострада за Господа Христа мачем посечен.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
ДЕТАЉНИЈЕ

Свети Преподобни Симеон Архиманрит и столпник у Анаплу


ДЕТАЉНИЈЕ

Свети Преподобни Игњатије Стиронит

Преставио се у миру Господа свога.
ДЕТАЉНИЈЕ

Обнављање Храма Светих Архангела Михаила у Скали и Архангела Гаврила у Халди



Ево како ће Русија казнити Црну Гору због санкција!

МОСКВА/ПОДГОРИЦА – Црна Гора биће на удару контра мера Русије, која је прогласила једногодишњу забрану увоза одређених пољопривредних производа из земаља које су јој увеле санкције или су се придружиле таквим мерама.

crna gora rusija indiewire net Ево како ће Русија казнити Црну Гору због санкција!
Путин кажњава Мила Фото: Indiewire.net
Из црногорског Министарства спољних послова и европских интеграција најавили су да ће највероватније данас реаговати поводом одлуке руске администрације, преноси подгорички „Дан“.
Влада Црне Горе раније се придружила закључцима Савета Европске уније, којим је за 53 руска и украјинска држављанина забрањен улазак у земље ЕУ и располагање средствима.
Мере су утврђене као одговор на санкције које су уведене Русији због украјинске кризе.
Забрана увоза пољопривредних производа ће, како је предвиђено, одмах ступити на снагу. Руске власти имају задатак да утврде конкретну листу пољопривредних производа чији ће увоз бити забрањен.

Украjина неће тражити од Србиjе да уведе санкциjе Русиjи

БEOГРAД – Украjина не може да тражи од Србиjе да уведе санкциjе Русиjи с обзиром на то да ни она ниjе чланица EУ, каже отправник послова амбасаде Украjине у Србиjи Oлександр Kириченко.

 Украjина неће тражити од Србиjе да уведе санкциjе Русиjи
Без притисака на Србију? (Фото: Мпц.цом)
„Нама jе жао што Србиjа нема став као већина европских земаља али ви имате суверено право да са Русиjом развиjате односе какве желите и то неће утицати на добре односе Србиjе и Украjине“, наводи Kириченко за Наше новине.
Oн истиче да охрабруjе што чуjе да Србиjа подржава териториjалну целовитост Украjине, додаjући да jе то очекивано jер jе Украjина увек подржавала интегритет Србиjе.
Kириченко тврди и да Украjина неће признати независност Kосова, без обзира на неутралан став Србиjе у односу на ставове EУ према Русиjи.
„Преседан Kосова jе погубан. И без обзира на то што Србиjа можда има неутралниjи став у односу на ставове EУ, ми никада нећемо променити своj став према Kосову. Никада се неће десити да Украjина директно или индиректно призна независност Kосова“, рекао jе украjински дипломата.
Према његовим речима, Украjина jе са Србиjом увек била историjски блиски и нико не може да поквари приjатељске односе коjе две земље имаjу вековима.
„Веома нам jе битна и последња изjава потпредседника Владе Ивице Дачића да су и Русиjа и Украjина приjатељске земље Србиjи. Важно jе да нема давања приоритета некоj страни. С обзиром на то да jе Дачић рекао да спољна политика Србиjе мора да буде усклађена са европским стандардима, са охрабрењем гледамо у будућност jер сматрамо да што се више Србиjа буде приближавала EУ, имаће став према Русиjи коjи сада има већина земаља Униjе“, каже Kириченко.
Kоментаришући то да се председник Србиjе Tомислав Николић понудио да посредуjе у мировним преговорима између Русиjе и Украjине, Kириченко наводи да су то чули не само од председника већ и од првог потпредседника Владе Србиjе Ивице Дачића.
„Улога Србиjе jе веома битна због председавања наредне године у OEБС-у. Нама би таква подршка Србиjе била веома важна како би Украjина успела да пронађе прави излаз из веома тешке кризе на основу међународног права, као и да сачувамо териториjални интегритет и целовитост“, каже Kириченко.
Oн jе додао да председника Николића очекуjу до краjа године у званичноj посети Украjини.
„Oн jе добродошао, исто као и премиjер Aлександар Вучић. Нарочито зато што спремамо потписивање споразума о слободноj трговини између Србиjе и Украjине“, истакао jе Kириченко.
Извор: Танјуг

Отварање поглавља доведено у питање?

четвртак, 07. авг 2014, 08:37 -> 08:48








Професор Факултета политичких наука Предраг Симић оцењује да би Србија, уколико не прихвати оно што се од ње тражи, када је реч о ставу према Русији, могла остати без отварања првих поглавља у преговорима са Европском унијом, бар до краја ове године.



***


Симић је, упитан о мишљењу британског стручњака за Балкан Џејмса Кер-Линдзија да ће неутрална политика Србије све више бити доживљавана као лоша намера, рекао да "уколико не послушамо оно што се од нас тражи, тешко ћемо дочекати отварање првих поглавља".
Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Симић је рекао и да ће изградња Јужног тока, који је важан не само економски, него и политички пројекат, вероватно за дуже време остати само "мртво слово на папиру".
"Ми ћемо последице осетити и кроз Јужни ток... и можемо остати без отварања тих првих поглавља, барем до краја ове године", рекао је Симић.
Оценио је и да Вашингтон у овом тренутку "користи заоштравање односа са Русијом да би своје европске савезнике. који су се због своје кризе превише загледали у Москву, вратио у евроатлантско јато".
Вашингтон у овом тренутку највише брине трговина између Берлина и Москве, напоменуо је Симић.

ОБАМА: Санкције већ делују и постају тешко бреме за руску економију

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ ПОЉСКЕ ВЕЋ ПРИЗНАО ДА ЋЕ ЊЕГОВА ЗЕМЉА ТЕШКО НАЋИ „АЛТЕРНАТИВУ РУСИЈИ”

         САНКЦИЈЕ уведене Русији већ негативно утичу на њену економију – изјавио је Барак Обама.
         Амерички председник је на конференцији за медије у Вашингтону подвукао:
         „Ми знамо да санкције већ дају резултате. Санкције функционишу и постају тешко бреме руске економије која овога часа више не расте”.    
         Обама је истовремено позвао да се сви што пре врате озбиљној дискусији о украјинској кризи. Учинио је то овако:
         „Треба да се што пре вратимо озбиљној дискусији која ће помоћи да се чује глас свих Украјинаца, да сви они могу учествовати у политичком процесу и бити предтављени (у власти), да буду реализоване реформе које је предложила влада у Кијеву, да рускојезично становништво буде заштићено и да буде остварена децентрализација власти. Потребно је да се што пре пређе на све ово и да председник Путин призна да је Украјина независна држава јер ћемо тек тада моћи да кажемо да је проблем решен“.
         Амерички лидер је све ово могао да изговори са добро намештеним осмехом, али неким његовим европским клијентима више није до смеха.
         Пољски министар пољопривреде Марек Савицкиј признао је вечерас да ће његова земља тешко наћи замену за изгубљено руско тржиште.
         Оценио је да је Москва – увођењем „Путинових санкција” – „потпуно отворила карте и објавила економски рат ЕУ  и Сједињеним Државама”.
         Савицкиј је апеловао на пољске пољопривредне произвођаче да „не падају у панику, већ да хладне главе поразмисле шта да се даље ради”.
         Сам је, међутим, признао да ће Варшава тешко наћи „алтернативу Русији”. Нагласивши: „Ако се нешто и промени, то ће бити после Нове године”.

Категорије: 

Оливер Стоун: САД ће започети и светски рат, само да сломе Русију, Кину и Иран

Данас, 09:48

Оливер Стоун: САД ће започети и светски рат, само да сломе Русију, Кину и Иран

Филмски режисер Оливер Стоун, познат по оштрој критици спољне политике америчких власти, на свом Фејсбук профилу у обраћању сународницима, признао је да је „уплашен“ оним што се догађа данас у свету, пре свега у Украјини, где се Сједињене Државе активно мешају. Он је назвао „бесним псом“ израелског председника Бењамина Нетанијахуа због крваве војне операције у сектору Газе.

Оскаровац Оливер Стоун констатовао је у свом тексту на Фејсбуку да глобална хегемонија, којој теже Сједињене Државе, не доноси ништа добро ни њеним грађанима, ни осталом свету. Он је упозорио Американце да агресивно мешање у ствари Источне Европе може да се заврши трагично по Американце.
„Не волим да сејем панку у било ком облику, али тренутно сам уплашен. Немогуће је ћутати, гледајући успорени снимак несреће, која захвата свет, пише режисер. Бесни пас Нетанијаху наставља да блати репутацију САД у цивилизованом свету варварским крвопролићем у Гази. Истина, то неће натерати САД да скрену са кобног пута, који води у Источну Европу“.
Протекле недеље је Обама рекао својим критичарима: „Очигледно су људи заборавили да Америка, као најјача држава на Земљи, још увек нема комплетну контролу света“.
Врло храбра изјава, кад размислите. Од када је то глобална доминација званична политика САД? Мислим од 1991.године, од пада комунизма, али сада, кад су пале маске са нешег опаког осмеха, ми као грађани света, а не једноставно Американци, морамо нешто да урадимо са том новом реалношћу, САД желе да контролишу свет, и ми нећемо одустати од покушаја да смањимо утицај Русије, Кине и Ирана. И прибећи ћемо у ту сврху било којим средствима, укључујући и рат“.
Режисер је препоручио својим пратиоцима да се ослањају на такве новинаре као што су Пепе Ескобар и Роберт Пери, као и на историчара Стивена Коена, особе које имају независан поглед на оно што се данас догађа у Украјини. Раније је Оливер Стоун на свом профилу поставио линк на новинарске текстове о истрази рушења малезијског авиона у Украјини. Аутори чланка скренули су пажњу на то да многи медији у САД и Европи пружају читаоцима верзије узрока несреће, које су изнели влада и председник Сједињених држава.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_07/Oliver-Stoun-SAD-ce-zapocheti-i-svetski-rat-samo-da-slome-Rusiju-Kinu-i-Iran-2782/

Експерт: Ограничење увоза биће замајац развоја руске пољопривреде

Данас, 09:17

Експерт: Ограничење увоза биће замајац развоја руске пољопривреде

У складу са указом, који је потписао Владимир Путин, у року од годину дана, забрањује се или ограничава увоз у Русију пољопривредних производа, сировина и прехрамбених производа из земаља, које су се приључиле санкцијама према Русији. Међутим, стручњаци које је анкетирао телевизијски канал Раша тудеј сматрају да ће рестриктивне мере бити импулс за развој домаће пољопривреде.

Доктор економских наука Владимир Мантусов нагласио је да је било периода када је Русија била један од главних извозника прехрамбених производа. По његовим речима, у развијеним земљама пољопривреда увек има посебно место. У Русији, нажалост, сасвим супротно, на домаће пољопривредне произвођаче није обраћана адекватна пажња. Зато настала ситуација са ограничењем увоза, може да буде својеврсни замајац за развој домаћег сектора пољопривреде. А развој неминовно доводи до повећања запослености - наглашава он. Владимир Мантусов не сматра да ће бити ограничен увоз оних производа, који у Русији не могу да буду произведени због климатских услова.

УПРКОС ПРИТИСКУ САД: Иран ће Русији испоручивати нафту за машине, опрему и робу

МОСКВА И ТЕХЕРАН ПОТПИСАЛИ ПЕТОГОДИШЊИ ПРЕДУГОВОР 

КОЈИ ЋЕ СМАЊИТИ ПРИТИСАК ЗАПАДНИХ САНКЦИЈА НЕ РУСИЈУ

         РУСИЈА је договорила с Ираном велики нафтно-сировински посао, који ће обема странама омогућити да ублаже утицај западних санкција.
         Две стране су претходно потписале петогодишњи меморандум о разумевању, који подразумева да ће Русија испоручивати Ирану готове производе у замену за иранску нафту.
         Документ су потписали министар енергетике Русије Александар Новак и његов ирански колега Бижан Намдар Зангене. 
         Како истичу у руском Министарству енергетике, разматра се могућност учешћа руских компанија у пројектима на територији Ирана везаним за изградњу и реконструкцију електрана и енерго-мрежа, као и могућност продаје Ирану руских машина, опреме и готових производа.  
         У замену Иран ће давати Русији своју нафту, на чију продају је тренутно стављен ембарго земаља Запада.
         Конкретни уговори и споразуми могли би бити закључени током седнице међувладине комисије 9–10. септембра, која ће бити одржана у Техерану.
         Русија и Иран воде преговоре о овом послу од краја прошле године, а Вашингтон је вршио на Москву велики притисак како би спречио његово закључивање.
         Бела кућа се плаши да би нафтна сарадња с Русијом значила за Иран ублажавање утицаја западних санкција и смањење притиска на Техеран у текућим преговорима с „шесторком” о статусу његовог нуклеарног програма.

Категорије: 

Успеније Свете Ане

Света Ана









Мати Пресвете Богородице. Данас се празнује њено успеније, но њен главни празник је 9. септембар, под којим је датумом написана и служба њена и житије. Ана беше из колена Левијева, ћерка Матана свештеника. После дугог и богоугодног живота упокоји се у дубокој старости.






ДЕТАЉНИЈЕ



Света Олимпијада ђакониса

Света Олимпијада ђаконисаРођена у Цариграду од врло знаменитих родитеља. Отац њен Анисије Секунд беше сенатор, а мати ћерка онога славног велможе Евлавија, који се спомиње у житију светог Николаја чудотворца. Када порасте Олимпијада, би обручена некоме великашу, који умре пре венчања са овом часном девицом. Узалуд и цар и остала родбина наваљиваху на Олимпијаду да се уда за другога, она не хте никако, него се предаде богоугодном животу чинећи од наслеђеног имања велике жртве црквама и милостиње бедним. Служаше при храму као ђакониса најпре за време патријарха Нектарија, а по смрти овога за време светог Јована Златоуста. Када Златоуст пође у изгнанство, он посаветова Олимпијаду да остане при храму као и раније и послужи цркви ма ко био патријарх после њега. Но одмах по изгнанству овога великог светитеља неко упали велику цркву, и пожар захвати многе знатне грађевине у престоници. Непријатељи Златоустови оптужише ову свету жену за злонамерну паљевину. Олимпијада би прогнана из Цариграда у Никомидију, где се упокоји 410. године оставивши аманет, да јој се тело метне у сандук и баци у море, па где га вода избаци, ту да се и сахрани. Ковчег би избачен у месту Врохти, где беше црква апостола Томе. Велика целебна чудеса пројавише се кроз векове од њених моштију. Изгнани Златоуст писао је изгнаној Олимпијади красна писма, која и данас могу служити великом утехом свима онима који страдају ради правде Божје. Пише Златоуст Олимпијади, између осталога: „Сад сам ја врло радостан не само због тога што си се ти избавила од болести, но још више због тога што тако благородно подносиш све невоље, називајући их трицама, што је својствено души пуној силе и изобилној у богатим плодовима мужества. Јер то што ти не само благородно подносиш несрећу, него што је чак и не примећујеш када она наиђе, и то без напрезања, без труда и неспокојства, чак и не саопштавајући је другима, но као ликујући и торжествујући - то служи доказом највеће мудрости”. (Писмо VI)                                                                                                                                                                        
ДЕТАЉНИЈЕ



Света Преподобна Евпраксија, девица

Света преподобна Евпраксија, девицаЋерка цариградског великаша Антигона и сродница цару Теодосију Великом. Са својом мајком, младом удовом, пресели се у Мисир, и ту обилажаху манастире дајући прилоге и молећи се Богу. Седмогодишња Евпраксија по својој жаркој жељи замонаши се у једном женском манастиру. Што је више расла, то је на себе налагала све теже подвиге. Једанпут је постила четрдесет дана. Упокојила се 413. године у тридесетој својој години. Имаше велику благодат Божју и цељаше најтеже болести.
ДЕТАЉНИЈЕ



Спомен петог васељенског сабора

Спомен Петог васељенском сабораОвај Сабор би у Цариграду за време цара Јустинијана Великог, 553. године. На овом Сабору беху осуђене све јереси монофизитске, као и јеретички списи Теодора Мопсуетског, Теодорита Кирског и Оригена (учење против васкрсења мртвих).
ДЕТАЉНИЈЕ



Свети Преподобни Макарије Желтоводски

Свети преподобни Макарије желтоводскиСвети угодник Божји Макарије родио се у Нижњем Новгороду од побожних и богобојажљивих родитеља, Јована и Марије. Још као младенац радовао се када су га родитељи носили у цркву и одстајали богослужења. Када поодрасте родитељи га дадоше да учи књигу. Врло паметан, Макарије благодаћу Божјом убрзо превазиђе своје вршњаке. Ненаклоњен дечјим играма, он веома марљиво учаше књигу у кротости и тишини. Ходећи сваки дан у цркву и с радошћу слушајући црквено читање и појање, у њему се душа разгореваше љубављу Божијом и он се одмалена навикаваше на богоугодни живот...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
ДЕТАЉНИЈЕ



Свети Мученици Сакт,Матур, Атал и Бландина

Свети мученици ови страховито страдаше, и пострадаше за веру Христову у граду Лиону под царем Марком Аврелијем, 177 године.
ДЕТАЉНИЈЕ



Свети Преподобни Христофор

Христифор био ученик преподобног Лонгина; оснивач Христофорове Богородичне пустиње, у Вологодској губернији, у шеснаестом веку.