Црква и Друштво

„Ја сам, Пут, Истина и Живот“

22.8.14.

Украјинци поново разбијени поред границе, заробљени им мајор, потпуковик и пуковник


Народна војска Новоросије успешно је напала колону украјинске амрије поред граничног прелаза Красниј октобар – наспрам руског прелаза Дијаково.

konov vladimir Украјинци поново разбијени поред границе, заробљени им мајор, потпуковик и пуковник
Министар одбране Доњецке Републике-Владимир Кононов ( фото: vladimirkononov.livejournal.com)



Украјинци су изгубили много ратне технике, а артиљерци снага Новоросије предложени су да буду одликовани Крстом Светог Ђорђа (Георгија).
Министар одбране Доњецке Републике – Владимир Кононов – истовремено је објавио: да су његови потчињени преузели контролу над насељима Петровскоје и Мануиловка која се налазе поред града Сњежноје.
Посебно је нагласио да су том приликом – поред десет украјинских војника – била заробљена и три официра: мајор, потпуковик и пуковник.
Кононов је указао да ће сви заробљени бити проверени: да ли су учествовали у злочинима портив грађана Новоросије. Сви, додао је, за које се утврди да нису – биће замењени за заробљене борце армије ДНР  или ослобођени.
Кононов је нагласио да армија Доњецке Републике није дигла руке од стратешки важног брда Саур-Могила око којег борбе трају већ неколико недеља.
Извор: Факти

Исламисти користе тунеле које је градила ЈНА


Борци Исламске државе припремају се за освајање Багдада, према обавештајним подацима којима располажу западне земље и САД, а ирачки главни град ће напасти кроз тунеле које је саградила ЈНА за време владавине Садама Хусеина.

tunel izrael Исламисти користе тунеле које је градила ЈНА
фото: timesofisrael.com

„Југословенски“ тунели се протежу од покрајине Амбар, упоришта џихадиста, па све до Багдада.
Садам Хусеин је од ЈНА тражио да му сагради комплетан систем подземних објеката, а 1976. почеле су припреме, снимање терена и израда пројеката, а годину дана после уследио је Пројекат 77, који је обухватио главно стратешко командно место у Багдаду и помоћна у Тикриту, Фалуџи, Киркуку, Куту и Басри. Вредност пројекта износила је око 180 милиона долара.
Највећи проблем владе Ирака је што не зна где су почетак и крај тих тунела за које су знали само најближи Садамови сурадници, који су данас на страни исламиста, а до података бивше ЈНА данас је немогуће доћи. Преко тих тунела џихадисти пребацују наоружање и људство.
Извор: Јутарњи лист, Блиц

Кијев ради на организацији сусрета Меркел и власти источне Украјине

Данас, 09:26


Кијев ради на организацији сусрета Меркел и власти источне Украјине
© Photo: RIA Novosti/East News

Меркел ће у суботу посетити Украјину – уочи Дана независности и разговарати са председником и премијером Украјине. Украјински МСП је саопштио да ће њена посета бити интересантна с тачке гледишта интензивности.

Адекватно одевена
Кијев разматра могућност сусрета немачког канцелара Ангеле Меркел са представницима државне власти источних региона Украјине у оквиру њене посете 23. августа, саопштио је заменик шефа председничког кабинета Валериј Чали. О сусретима са представницима самопроглашене власти нема ни речи.
„Ми сада очекујемо ту посету и ми ћемо је разрадити максимално пажљиво“.
Меркел ће у суботу посетити Украјину – уочи Дана независности и разговарати са председником и премијером Украјине. Украјински МСП је саопштио да ће њена посета бити интересантна с тачке гледишта интензивности.
„Ми сада очекујемо ту посету и ми ћемо је разрадити максимално пажљиво. Ја могу само ад кажем да постоји једна прилично неочекивана компонента, која се тиче директне комуникације са представницима истока. Ми радимо на томе и, мислим, да ће се немачка страна сложити“, изјавио је Чали у емисији ТВ канала „Украјина“ у четвртак вече. Он није прецизирао где би могло да дође до такве комуникације.
Он је рекао да се ради о сусретима са градоначелницима, губернаторима и с онима који данас решавају економска и социјална питања Донбаса, ко се бави доставом хуманитарне помоћи, обнавља инфраструктуру.
Кијевске власти на истоку Украјине од априла спроводе војну операцију против становништва Донбса које је незадовољно фебруарским државним ударом. Према информацијама УН, од средине априла до 10. августа у Украјини је убијено више од 2.000 цивила, а око 5.000 је рањено. Москва је ту операцију назвала казненом и позвала међународну заједницу да предузме све мере како би дошло до прекида ватре.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_22/Kijev-radi-na-organizaciji-susreta-Merkel-i-vlasti-istochne-Ukrajine-7617/

Експерт: Опсада офиса CNN у Атланти – реакција гледалаца на прећуткивање чињеница

Данас, 08:41
. Експерт: Опсада офиса CNN у Атланти – реакција гледалаца на прећуткивање чињеница
© Photo: AP/Ric Feld

На стотине демонстраната се окупило испред зграде ТВ компаније CNN у Атланти, у знак сећања на убијеног црнца тинејџера Мајкла Брауна. Демонстранти оптужују новинаре за пристрасно извештавање догађаја. Према речима политиколога Дмитрија Бабића, ТВ компанија CNN у америчком јавном мњењу представља некакав еталон информативног новинарства. Управо та чињеница, да је она у овој ситуацији делимично информисала је и изазвао ову акцију.

После убиства црнца тинејџера Мајкла Брауна у америчком граду Фергусону, код зграде CNN се окупило најмање хиљаду људи. Прма њиховом мишљењу, новинари ТВ канала у својим репортажама не говоре сву истину о трагедији.
Америчка редакција RT је саопштила да су учесници марша стигли у својој најбољој „недељној“ одећи и да су корачи под слоганом „Колико добро смо ми одевени да би били невини?“ и „Нема правде, нема мира“.
Демонстранти су се својом акцијом успротивили редакцијској политици CNN. Приликом извештавања догађаја поводом убиства Мајкла Брауна, новинари су стављали акценат на криминалну прошлост тинејџера и његове последње поступке који су могли бити узрок конфликта са полицајцима.
Демонстранти су активно користили друштвене мреже како би истакли да у емисијама CNN није било ни речи о масовној акцији протест испред њихових врата.
Ситуација после смрти црнца тинејџера Мајкла Брауна, кога су убили полицајци у градићу Фергусону, се и даље усијава. Нереди, који трају скоро две недеље, су захватили читав регион, медији извештавају о великом броју хапшења, укључујући и хапшења независних новинара.
Према речима политиколога и новинара Дмитрија Бабића, велике америчке медијске корпорације варају када говоре о неутралном извештавању са протеста.
„Западни медији говоре да неутрално извештавају о нередима у Фергусону. Али, шта је неутралност савремених медија? То је једноставно прећуткивање чињеница, или њихово склањање на крај текста и изношење других“, саопштио је експерт у интервјуу за RT.
Према његовим речима, CNN се у САД сматра симболом информативног новинарства, као некакав еталон. ТВ компанија диктира тон и управо због тога људи протестују испред њене зграде. Истовремено, сама корпорација се негативно односи према лаицима.
„CNN се према становништву односи као према идиотима, којима се треба смејати и којима ни у ком случају не треба дозволити да сами нешто решавају, јер ће том одлуком нанети штету сами себи“, закључио је Дмитриј Бабић.

Американци наговарају и Кину да се придружи санкцијама против Русије


ДАНИЈЕЛ ФРИД ОТКРИО ДА ВАШИНГТОН ПРЕГОВАРА СА ЈУЖНОМ КОРЕЈОМ И СИНГАПУРОМ

Данијел Фрид
 Координатор Стејт департмента посебно нагласио: „У консултацијама смо са Кином. Те консултације ћемо наставити”

         ВЛАСТИ Сједињених Држава покушавају да наговоре разне земље света, укључујући Кину, да се прикључе санкцијама против Русије – изјавио је литванским медијим координатор Стејт департмента Данијел Фрид.
         Он је прецизирао да су засад спремне да се прикључе санкцијама Норвешка и Швајцарска. Додао је да Вашингтон преговара са Јужном Корејом и Сингапуром.
         Посебно је нагласио: „У консултацијама смо са Кином. Те консултације ћемо наставити”.
         Замољен да одговори – колику штету санкције могу нанети Русији, Фрид је рекао:
         „То је тешко проценити квантитативно, али ће утицај санкција на руску економију бити суштински, а индиректни – још већи”.
         При том је поновио омиљену тезу Вашингтона: да се не ради о новом хладном рату са Русијом.
         Председница норвешке владе Ерна Солберг у међувремену је изјавила да Осло – иако се прикључило санкцијама ЕУ – неће једнострано предузимати никакве мере против Русије.

Категорије: 

Свети Апостол Матеј

Свети апостол МатејРодом из Витлејема, од племена Јудина. Учио се код светог Симеона Богопримца у Јерусалиму. Када Господ изађе на проповед о царству Божјем, тада се и Матија придружи онима, који љубљаху Господа, јер Га и сам он свим срцем љубљаше, с насладом речи Његове слушаше и дела Његова гледаше. У почетку беше Матија прибројан у Седамдесет мањих ученика Христових, но по Васкрсењу Господа, пошто место Јуде издајника би упражњено, апостоли коцком изабраше овога Матију на место Јудино за једнога од Дванаест великих апостола (Дап 1, 23). Примивши Духа Светога о Педесетници Матија пође на проповед Јеванђеља, и проповедаше најпре у Јудеји, потом у Етиопији, где велике муке претрпе Христа ради. Држи се, да је проповедао и по Македонији, где га хтедоше ослепити, но он поста невидљив за своје мучитеље, и тако избеже опасност. Будући у тамници, Господ му се јави, и укрепи га, и ослободи. Најзад се поново врати на посао у Јудеју. Ту буде оптужен и на суд изведен пред првосвештеника Анана, пред којим он неустрашиво сведочаше о Христу. Анан, онај исти Анан који пре тога уби Апостола Јакова, осуди и Матију на смрт. Тада изведоше светог Матију и убише камењем, а потом секиром одсекоше му главу (ово беше римски начин убијања осуђених, а лицемери Јевреји применише тај начин над мртвим човеком, да би показали Римљанима, као да је убијени био и противник римски). Тако сконча овај велики апостол Христов и усели се у радост вечну Господа свога.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
ДЕТАЉНИЈЕ 



Свети Мученок Антоније

Грађанин александријски. Изведен пред књаза незнабожачког он слободно изјави веру своју и би мучен, бијен и струган, но Христа се не хте одрећи. Најзад бачен у огањ, исред кога он говораше народу: браћо моја возљубљена, не робујте телу, него се брините више о души, која вам је од Бога дата, и сродна је Богу и божанским силама. И тако поучавајући народ и горећи у огњу, предаде душу своју свету Богу.
ДЕТАЉНИЈЕ


Свети Мучениј Јулијан. Маркија и други с њима

Свети мученик Јулијан, Маркија и други с њимаПострадаше у одбрани икона од опакога цара Лава Исавријанина, 716. године, и венчаше се са славом неувелом.
ДЕТАЉНИЈЕ


Свети Мученици Јован, Јаков, Алексије, Димитрије, Фотије, Петар, Леонтије и Марија

Видети о њима под данашњим даном: Спомен светих мученика Јулијана, Маркијана и осталих. 
ДЕТАЉНИЈЕ


Свети Преподобни Псоје

Ученик светог Пахомија Великог; подвизавао се у четвртом столећу у Египту; упокојио се на молитви.
ДЕТАЉНИЈЕ


Свети Преподобни Макарије

Свети преподобни МакаријеУченик светог Александра Свирског и оснивач Успенског манастира на реци Ореџи. Свете мошти његове почивају у цркви његовог манастира.