Црква и Друштво

„Ја сам, Пут, Истина и Живот“

9.7.14.

"ПУРПУРНИ РЕВОЛУЦИОНАР"; Џон Тафт, нова-стара нада Вашингтонске дипломатије у Москви



"Џона Тефта стручњака за ратове и државне ударе, у Русији чека пропаст"

Џон Тефт: У кључним годинама био амбасадор САД-а, у Украјини, и у Грузији. 

    -Сумњам да чак и Вешингтонска администрација може да буде толико глупа, па да поверује да је могућа нека "пуси рајот", пурпурна револуција у Русији, мада, вашингтонској администрацији тешко је установити домете глупости. Ако спремају нешто попут "споразума" Рибентроп-Молотов неби било на одмет да се сете, крајњих консеквенци тог споразума по актере, а и да одаберу мање експонираног преваранта.

Биће да је ипак, само провокација у питању.

    -Очигледно је да именовање дипломате са таквим надлежностима и реномеом посебан изазов Москви. За разлику од свог претходника Мајкла Макфола, будући амбасадор Тефт неће играти улогу доброг момка. Он ће деловати углавном нејавно, узимајући у обзир његов негативан реноме, као и данашњу политику Вашингтона. Курс ће остати пређашњи: «смена режима» у Русији, користећи «украјински «ресурс», који је он створио. Међутим, узимајући у обзир руску друштвену свест последњих година и мобилизацију народне подршке на позадини украјинске трагедије, задатак Тефта у Русији постаје практично неизводљив.



Свети Преподобни Давид Солунски, Празник Богородичиних икона, Тихванске, Одигитрије и Лидске (Римљанка)


Свети Преподобни Давид Солунски


Родом Солуњанин. Најпре се подвизавао близу Солуна у једној колиби, направљеној под бадемовим дрветом. Доцније продужио подвиг свој у Тесалији. Толико се очистио постом, молитвом и бдењем, да се удостојио примити велику благодат од Бога. Једном је узео жара на руку, метнуо тамјан, и окадио цара, без икакве повреде руке своје. Видећи то, цар му се поклони до земље. Многобројним чудесима својим задивио је људе. Упокојио се мирно, и преселио у блажену вечност 540. године.





Празник иконе Тихвинске



Ова икона Пресвете Богородице била је најпре у Цариграду, но на седамдесет година пред пад Цариграда, 1383. године, она се изненадно појави на ваздуху близу града Тихфина у северној Русији. Ту где се спустила на земљу, буде постројена црква и обитељ. А по граду Тихфину прозове се Тихфинска. Безбројна чудеса десила су се од ове чудотворне иконе; нарочито многи болесници добили су од ње исцељење.





Празник иконе Одигитрије


Ову је икону радио на дрвету сам јеванђелист Лука. Њу је видела Пресвета Богородица и благословила је. Ту икону свети Лука подарио је державном Теофилу, за кога је писао Дела светих апостола. Из Антиохије икона се доцније пренесе у Јерусалим, а из Јерусалима узме је царица Евдокија и пошаље у Цариград царевој сестри, побожној Пулхерији, на дар. Пулхерија је положи у Влахерну цркву, своју сопствену задужбину. Једанпут се јави Пресвета Богородица двојици слепаца и доведе их у цркву Влахерну, пред Своју икону, и ту им обојици поврати вид. Због тога ту икону прозваше Одигитрија - Путевођа. Када војске персијског цара Хозроја и скитског Кагана ударише на Цариград, патријарх Сергије изнесе ову икону на бедеме градске, и ношаше је по бедему. И Пресвета Богородица тада спасе хришћане од нехришћана. Збунише се војске непријатељске, море се усколеба, лађе се потопише, преостали у животу непријатељи дадоше се у бекство. Од тада је установљен спомен овога чуда Пресвете Богородице у суботу пете недеље Часног Поста са читањем Акатиста. У време иконоборства ова икона би пренета у обитељ Пантократора и тамо зазидана у зид, и би остављено кандило пред њом да гори. Како је зазидана, онако је после и нађена.





Празник Богородичине иконе Лидске, или Римљанке



Патријарх Генадије пошаље ову икону у Рим за време иконоборства. Она доплови ту сама брже од било код брода, и кад се иконоборци уморише од свог прогона она доплови назад у Цариград истим путем.




Спомен чуда Свете преподобномученице Параскеве






Овога дана врши се спомен чуда које учини света преподобномученица Параскева (Петка) на острву Хијосу 1442. године. О светој Параскеви видети опширно под 26. јулом.





Свети Дионисије архиепископ Суздаљски

Пострижник Кијево-Печерског манастира; затим отшелник, настанио се у пећини недалеко од Нижњег Новгорода, на обали Волге, основао половином четрнаестог века Нижегородски Печерски манастир. Огромним познавањем правила вере и строгим подвижничким животом, свети Дионисије стекао свеопште уважење. Он се много потрудио око искорењивања јереси стригољника. Године 1374. свети Дионисије би рукоположен светим митрополитом Алексијем за епископа Суздаљског; а затим произведен за архиепископа. Касније, изабран за митрополита целе Русије, он при повратку из Цариграда би задржан у Кијеву од стране кнеза Литовског. Налазећи се у затвору, он провођаше у молитви и срдачној скрушености све време до саме кончине своје, 15. октобра 1385. године. Свете мошти његове почивају у Кијеву у Антонијевим пештерама.



 
Свети нови преподобномученик Давид

Преподобни Давид роди се у месту Ајвали у кидонијској области Мале Азије. Отуда дође у Свету Гору и постаде монах у скиту свете Богопраматере Ане. Затим га оци послаше у град Смирну да од хришћана скупи милостињу ради обнове храмова Преображења и Пресвете Богородице на Светој Гори. Са прикупљеним новцем врати се на Атон и обнови споменуте свете храмове. Но преподобног Давида беше захватила велика жеља да мученички пострада за Господа Христа и зато отиде сам у Магнезију (М. Азија) и пред Турцима на разне начине са смелошћу исповедаше своју веру у Христа...


 
Свети преподобни Антион









У миру се упокојио.





Свети Мученици Терапонт и Макарије







У синаксару Цариградске Цркве ова два света мученика спомињу се заједно са светим мученицима Маркијем и Маркијом (о којима видети под 27. јуном).