Црква и Друштво

„Ја сам, Пут, Истина и Живот“

8.8.14.

SPIEGEL: Берлин затражио од свих амбасада да открију имена агената својих земаља

МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА НЕМАЧКЕ УПУТИЛО ПИСАНИ ЗАХТЕВ

ЧАК И КОНЗУЛАТИМА И КУЛТУРНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА

Министарство спољних послова Немачке
        МИНИСТАРСТВО спољних послова Немачке затражило је од свих страних амбасада да Берлину открију агенте обавештајних служби својих земаља.
        Према сазнањима утицајног политичког недељника Spiegel, министарство Франка-Валтера Штајнмајера у писаној форми је од свих амбасада - укључујући оне из „савезничких и пријатељских земаља“ - затражило „спискове са именима сарадника специјалних служби“. Исти захтев је прослеђен и страним конзулатима, културним организацијама и представништвима обавештајних служби.
        Spiegel је ово назвао „нетипичним кораком“ и нагласио да званични Берлин жели да на овај начин оствари „већу прозрачност обавештајног деловања на територији Немачке“.
        Утицајни лист, међутим, тврди и да је све последица „изгубљености“ Немаца пред деловањем на њиховој територији немачких специјалних служби.
        Утицајни лист, међутим, тврди и да је све последица „изгубљености“ Немаца пред деловањем на њиховој територији немачких специјалних Јер, претходно су САД одбиле да званичном Берлину открију чак и ко у Немачкој официјелно ради за CIA, NSА и америчку војну обавештајну службу.
Категорије: 

Руска полиција привела петорицу украјинских војника

Данас, 21:56

Руска полиција привела петорицу украјинских војника

Руска полиција привела је петорицу украјинских војника осумњичених за злочине против цивилног становништва, изјавио је званични представник Истражног комитета Русије Владимир Маркин.

По његовим речима приведени су признали учешће у војним операцијама и употребу различитих врста оружја. Међутим, они негирају да су оружје употребљавали против цивила, рекао је Маркин.
Тренунто се утврђује да ли су украјински војници употребљавали фосфорне бомбе и гранатирали руску територију, нагласио је он.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_08/Ruska-policija-privela-petoricu-ukrajinskih-vojnika-0110/

ЕУ шије војнички мундир?

Олег Севергин  Данас, 19:27

ЕУ шије војнички мундир?

Како је саопштио ових дана немачки лист Велт, у малом месту Штадталендорф федералне покрајине Хесен била је окренута, тврди лист, „нова изузетна страница немачке војне историје“. Тамо је одржана свечана церемонија предаје једног од војних одреда Холандије у потчињење војном одреду Немачке. 

Такав догађај, када једна европска земља добровољн одустаје од једног од најбитнијих елемената свог суверенитета, истичу експерти издања, дешава се први пут.
Конкретно реч је о преласку 11. аеромобилне бригаде Краљевских копнених снага Холандије од 2100 војника у надлежност дивизије Снага за брзо лоцирање немачког бундесвера. У свечаној цереномији којој је присуствовало око 3000 људи, учествовали су шефови одбрамбених ресура обе земље – немачког Урсула фон дер Лајен и холандског Жанин Хенис-Пласшерт. Холандска гошћа је назвала обједињење две војне једнице“историјским догађајем“ у процесу интеграције, а госпођа фон дер Лајен, са своје стране, карактерисала је дату одлуку као почетак нове ере на путу формирања јединствене европске армије.
Одушевљење министара одбране, као и политичара и генерала Немачке и Холандије поводом реалних корака на путу војне интеграције, наравно, може се разумети. Али разуме се, то су само појединачне скице за обрисе будуће европске армије – ако такви обриси уопште буду осликани. У вези са тим експерти напомињу да извори дате идеје сежу у послератну 1952. годину, када су Француска, Немачка, Италија, Белгија, Холандија и Луксембруг потписали Споразум о Европској одбрамбеној заједници, који је претпостављао формирање интегрисане европске армије. Затим су функције колективне одбране биле предате раније формирано НАТО блоку и војно-интеграциони пројекат у Западној Европи престао је да постоји.
Каснијих година у сфери јединствене одбрамбене политике појавивале су се разне иницијативе и групе. Међу њима, на пример, иницијатива Вајмарског троугла у саставу Француске, Немачке и Пољске, коју су подржале Италија и Шпанија, о формирању заједничких структура војног планирања и управљања. Може се навести такође иницијатива Групе једанаест из 2012. године, која је предвиђала између осталог формирање јединственог тржишта наоружања. Али за сада се све сличне идеје губе у сенци војних стратешких планова САД и НАТО-а. па и тешко да они могу да пробију себи пут, сматра војни експерт, главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко.
ЕУ одавно изјављује да жели и да је спремна да спроводи неке војне операције, рекао је у разговору са нама Коротченко. Али Европа то не може да ради самостално, пошто управо САД иступају у оквиру алијансе као главни иницијатор и донатор појединих војних операција. А могућности Европе су наравно ограничене.
То што у последње време тема одбрамбене политике ЕУ поново избија на једно од првих места на дневном реду, јасно је. Ових дана Брисел фактички прати старијег атлантског партнера који интензивно надувава страхове пред митском „руском агресијом“. Ти су и санкције против Русије, и укидање ембарга на испоруке наоружања и војних технологија Украјини, захваћеној грађанским ратом. Занимљива нијанса. На грбу холандске армије представљен је лав, а покровитељ бундесвера је орао. За одједињену војну јединицу одлучено је да се користи симбол грифона – лава са главном орла. Гифони у разним митовима могу да истпуају и као носиоци добра, и као злобне незадрживе звери. Али то само узгред.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_08_08/EU-shije-vojnichki-mundir-9411/

Јацењук у пакет санкција укључио и забрану транспорта руског гаса преко Украјине

ПРЕДЛОЖИО УВОЂЕЊЕ САНКЦИЈА ПРОТИВ 172 ДРЖАВЉАНИНА РУСИЈЕ

И ЈОШ НЕКИХ ЗЕМАЉА И 65 КОМПАНИЈА

Арсениј Јацењук
  • Председник владе кијевске хунте рекао: „Наш пакет санкција предвиђа 26 различитих забрана и ограничења. Поред осталог: замрзавање актива, забрану привредних активности на територији Украјине и забрану куповине украјинске државне својине. Потпуно смо свесни цене коју ће Украјина за ово платити. Али, ми смо спремни да је платимо за своју независност“
  • ФАКТИ: Коначну одлуку формално треба да донесе украјински Савет за националну безбедност и одбрану. А суштински: Вашингтон, Брисел, Берлин и Лондон. Врло брзо ће се показати: да ли се Запад одлучио за тотални економски рат са Русијом или ће своје кијевске „псе“ ипак везати краћим ланцем
         ВЛАДА кијевске хунте - у чије име мисле и одлучују Стејт департнет, CIА и Пентагон - саопштила је да је Савету за националну безбедности и одбрану упутила предлог за увођење санкција против 172 држављанина Русије и још неких земаља и 65 компанија, углавном руских.
         Хунтин председник владе Арсениј Јацењук, који је заједно са Петром Порошенком главни амерички човек у Кијеву, нагласио је:                 
          „Наш пакет санкција предвиђа 26 различитих забрана и ограничења. Поред осталог: замрзавање актива , забрану привредних активности на територији Украјине и забрану куповине украјинске државне својине. Потпуно смо свесни цене коју ће Украјина за ово платити. Али, ми смо спремни да је платимо за своју независност“.
         Највећи одјек у свету имаће, међутим, Јацењуково саопштење да је у предлог санкција упућен поменутом Савету укључено и обустављање сваког руског транзита преко територије Украјине. Према његовим речима: и авио-прелета и транспорта гаса у Европу.
         Јацењук је подвукао да је Украјина одлучила да „стави тачку на своју зависност од руског гаса“.
         Гласом у којем није било чврстине, објавио је: „Ово је тешка одлука, али у нас није напросто било другог излаза. Уздамо се у помоћ међународних финансијских института, пре свега Светске банке“.
         У случају реалне забране транспорта нафте и гаса преко Украјине, најпогођеније би биле велике руске компаније „Трансњефт“ и „Газпром“.
         Њихови званичници данас нису хтели да коментаришу намере Јацењукове владе.
         Одлуку - на предлог Јацењукове владе - треба да донесе украјински Савет за националну безбедност и одбрану. Ако буде имао петље. Боље речено:  ако за то добије зелено светло из Вашингтона, Берлина, Брисела и Лондона.
Категорије: 

Амерички полицајац рекао да га не обавезује Устав који и Обама крши

НЕ ДОЧЕКАВШИ ЗАВРШЕТАК СЛУЖБЕНЕ ИСТРАГЕ ПОВОДОМ СВОГ „ИСПАДА“ - САМ ВРАТИО ПОЛИЦИЈСКУ ЗНАЧКУ

          Ричард Ресин
          АМЕРИЧКИ полицајац Ричард Ресин (59) - из града Хелмета у држави Њу Џерси - постао је преко ноћи национални и херој и антихерој.
          Он је - кад му је службено дошао извесни Стив Вронко и почео да му доказује да по Уставу САД има право да снима видео на јавном месту - прво изговорио да је Барак Обама уништио амерички Устав и да зато за њега „Устав није закон“.
          Одмах потом је додао нешто у стилу: ако Обама може да крши Устав САД - онда Устав САД мене ни на шта не обавезује.
          Вронко је све ово снимио камером и поставио на инфо-сајт reddit.
          На Ресина се сручио талас протеста, али је било и доста закамуфлираних одобравања и израза разумевања за његову позицију.
          Сам Ресин је прво изјавио да је „пао у ватру“ и да је рекао и оно што није хтео и што није његова права позиција.
          Против њега је отворена „службена истрага“, а он је - не дочекавши њен завршетак и одлуку - вратио полицијску значку.
          После 36 година службе...
Категорије: 

Прве жртве узајамних санкција Запада и Москве

петак, 08. авг 2014, 12:44 -> 14:02


Одлука Москве да забрани увоз хране из Европе већ је довела до првих жртава – животиња у 150 година старом московском зоолошком врту.

Чувари у врту у руској престоници, једном од најстаријих у Европи, принуђени су да се сналазе и прилагођавају мени који је до сада зависио од холандског поврћа и пољских јабука.
Polarni-medved-u-moskovskom vrtu.jpg
Поларни медвед у московском врту
Јабуке, пише АФП, у зоо-врту нарочито воле медведи – животиња која симболише руску независност и дух.
Животиње су се тако прве нашле ухваћене у сукоб Запада и Русије око Украјине.
Himalajski-medved-u-vrtu.jpg
Хималајски црни медвед у московском врту
Портпаролка врта Ана Качуровска рекла је АФП-у да им је тренутно приоритет да пронађу нове снабдеваче рибом и свежим воћем и поврћем, нарочито целером и јабукама.
„Много животиња једе јабуке и куповали смо пољске које су квалитетне и јефтине.“
Зоолошки врт, који је дом за више од 150 дивљих животиња, ове године слави 150 година постојања.

ПАЖЊА: Армија Доњецка потпуно протерује украјинску армију!


ДОЊЕЦК – Народна армија Доњецка ниже успех за успехом на фронту око Доњецка и украјинска армија је практично у сталним повлачењима.

donjeck novorossiasu ПАЖЊА: Армија Доњецка потпуно протерује украјинску армију!
Доњецк (Фото: Новороссиа)
Неколико важних стратешких тачака је ослобођено, а то су Миусуск, Снежное, Првомајск, итд.
Сајт Новороссиа наводи да је 79. бригада украјинске армије оставила иза себе сво своје наоружање при повлачењу.
Извор: Правда

ГЕПОЛИТИКА – САД су непријатељ Србије




kosovo SAD su neprijatelj Srbije
У тренуцима у којима САД и ЕУ све жешће притискају Србију да окрене леђа Русији и уведе јој санкције било би добро да се подсетимо неких злочина које је Запад починио и које чини над српским народом.

Злочин против мира
У питању је најтежи злочин по међународном праву из којег произилазе сви други злочини у рату. Злочин против мира је био окосница рада Међународног војног трибунала у Нирнбергу који је судио нацистима. Иако је Југосавија индиректно преко споразума из Бледа 1954. године била укључена у НАТО пакт, Запад се определио за њено разбијање изазивањем крвопролића.
Током 1982. године председник САД Роналд Реган и папа Јован Павле Други споразумели су се о рушењу СФРЈ и стварању нових држава на Балкану. Вашингтон је од Ватикана издејствовао отклон од „Теологије ослобођења“ која је озбиљно угрожавала интересе Сједињених држава у Јужној Америци, док је Ватикан добио нове независне католичке државе.
Потпредседник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Вили Вимер је 2. маја 2000. године упутио писмо канцелару Герхарду Шредеру у којем га је упозорио да је „Рат против СРЈ вођен да би се исправила погрешна одлука генерала Ајзенхауера из доба Другог светског рата.
Из стратешких разлога тамо морају да буду стациониране америчке трупе како би се надокнадио пропуст из 1945. године.“[1] Вили Вимер је такође опширно говорио о умешаности Немачке у разбијању СФРЈ.[2]
Амерички економиста и стручњак УН, Шон Џервази је доказао да су САД и Немачка још током 80-тих планирале разбијање Југославије.[3] Министар спољних послова САД Џејмс Бејкер је у својим мемоарима навео да је „колективно кажњавање Србије, дело америчке политике“.
Он је закључио да Србија и Црна Гора требају да имају површину мању него пре Првог светског рата.[4]
Поред тога НАТО пакт је извршио агресију на Републику Српску Крајину, Републику Српску и СРЈ. САД и Немачка су пружиле подршку ратним злочинцима Фрањи Туђману, Алији Изетбеговићу, као и шиптарским терористима, док су западни медији сатанизовали цео српски народ. „Избрисати српски вирус“ је једна од порука која је тада обишла свет.[5]
Геноцид
САД су уз помоћ својих сателита организовале и извршиле геноцид над српским народом у РСК, РС и на КиМ. Срби су са тих територија протерани потпуно или делимично. Они су убијани у кућма, на радним местима и у конц-логорим, а савезници Вашингтона на терену су имали јасну геноцидну намеру – намеру да једном за свагда истребе Србе. Још 1991. године, у Загребу је убијена дванаестогодишња српска девојчица Александра Зец. Саму операцију Хрвата и окупацију РСК (која је била УНПА зона, зона под заштитом УН) по речима Мирослава Туђмана (бившег шефа хрватске обавештајне службе) организовала је ЦИА. По његовим тврдњама интензивна сарадња са ЦИА почела је 1993. године када је формирана “Хрватска обавештајна заједница”. Бивши саветник Туђмана за безбедност и шеф хрватске обавештајне службе Маркица Ребић је изјавио да је “1995. поводом Олује контактирао два америчка генерала, која су тим поводом посетила Загреб. Почетком августа 1995. целокупна територија РСК је етнички очишћена. 233.000 људи је протерано. Они који нису хтели, или нису могли да напусте своја огњишта измасакрирани су, као и њихови преци педесетак година пре тога, од стране Хрвата. Загреб и Вашингтон су извршили Павелићев тестамент. Геноцид над Србима је организован и у РС и на КиМ.
hasim-taci-zuta-kuca-euleks otkriva ko je umesan u trgovini organa
Окупација КиМ
НАТО је 1999. године кршећи когентне нормемеђународнг права (iuscogens)окупирао Косово и Метохију. Под црном чизмом Северноатлантског савеза извршен је геноцид над српским народом. Преживели Срби су већином протерани из своје јужне покрајине. Од јуна 1999. године до маја 2001. године на КиМ под НАТО пактом уништено је 107 цркава и манастира.[6] 17. марта 2004. године у јужној српској покрајини окупираној од стране НАТО-а десио се још један велики погром Срба, а том приликом је уништено 26 цркава и манастира међу којима су и средњевековни симболи европске цивилизације[7]. На КиМ је почела крађа српске земље и природних ресурса.
Трговина људским органима
Овај злочин није почео на КиМ. Индустрија смрти је започела свој рад у РСК где су Хрвати отетим Србима вадили органе. Злочин је настављен у БиХ. Током маја 1996. године Савијер Бернар Готије, новинар „Фигароа“ пронађен је обешен у свом стану у Шпанији. Њему су плаћеници са Запада који су се борили на страни Хрвата у БиХ открили податке о трговини људским органима. Под НАТО пактом на КиМ и на Северу Албаније радила је „Жута кућа“ у којој су одстрањивани органи киднапованим Србима.Иако тужиоци Еулекса у својим актима говоре пре свега о одстрањивању бубрега, при чему донатори остварују приходе од десетак хиљада евра и остају живи, постоје информације о томе да индустрија смрти само од једног тела може да оствари приход од чак 2 милиона евра
.Управо је Савијер Готије писао о томе да жетеоци органа воде рачуна да њихове жртве не изгубе „ни кап крви“ како би све што могу одстранили и продали. Из овог разлога, жетеоци људских органа одлазе на већа светска ратна жаришта, јер на тај начин остварују огромне приходе. Овај језиви податак, говори о ужасном злочину на просторима бивше Југославије који САД и ЕУ заташкавају пред нашим очима. Поред Дика Мартија и Џерард Галучи бивши шеф Унмика за Север КиМ, тврди да су САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија знале за трговину људским органима отетих Срба на КиМ. Галучи је упозорио да су неки од високих западних функционера умешани у овај злочин. У сваком случају војна база САД Бондстил је право место за истраживање трговине људским органима. [8]
osiromaseni-uranijum-2
Употреба оружја за масовно уништење
Према речима творца нуклеарне стратегије Француске, генерала Пјер М. Галоа први нуклеарни рат Сједињених држава против Европе одиграо се деведесетих година прошлог века приликом агресије НАТО пакта на РСК и РС. Тада је Северноатлантски савез користио муницију са осиромашеним уранијумом која и данас убија на Балкану. Од 1996. године у Братунцу је умрло 800 Срба који су се доселили са подручја општине Хаџићи. НАТО је током 1994. и 1995. године на Хаџиће и друге српске делове Сарајева избацио чак три тоне пројектила са осиромашеним уранијумом.

ТРИБУНАЛ У ХАГУ

У надлежности овог квази суда није најтежи злочин по међународном праву – злочин против мира.
Ипак његово оснивање и деловање омогућава државама одговорним за разбијање Југославије, да подмећу злочине Србима и како је написао Џејмс Бејкер колективно кажњавају Србију.
У исто време у Хагу се уништавају докази о злочинима над српским народом.
Стратегију кривичног гоњења у Трибуналу, према наводима високих функционера хашког тужилаштва, контролишу ЦИА и МИ6.[10]
Ово је још један доказ да хашки суд све време ради супротно Повељи УН и међународном праву.
Најмање 300 Срба је умрло од рака. Слађана Шаренац која се после бомбардовања, као седмогодишња девојчица, играла у кратеру од бомбе тешко је оболела.
Према званичним истраживањима стопа смртности код избеглица из Хаџића повећана је за четири пута.
НАТО је осиромашени уранијум користио и у агресији на СРЈ 1999. године.
У Србији је од 2001. године до 2010. године појава малигних леукемија и лимфома повећана је за 110 одсто, док је учесталост појаве свих тумора заједно, леукемија и солидних тумора повећана за 20 посто.
Злочиначку природу НАТО пакта и САД показао је амерички генерал Мајкл Шорт који је поводом агресије на СРЈ истакао:
„Не можемо добити рат ако не уништимо могућност нормалног живота за већину становништва. Морамо им одузети воду, струју, храну, па чак и здрав ваздух!“
Међутим пилоти НАТО пакта су поред осиромашеног уранијума користили и хемијско и биолошко оружје, о чему сведочи шпански официр Мартин де ла Ос, пилот ловца Ф-18.
„Једном је дата шифрована наредба од странеамеричке војске да се баце касетне бомбе на Приштину и Ниш. Наш пуковник јето одбио и после неколико дана стигла је наредба за његов премештај.
Американци су тамо починили једно од највећих варварстава против људског рода! Уништавају земљу!
Бомбардују је новим оружјем, отровним нервним гасовима, касетним бомбама, уранијумским бомбама, напалмом, стерилишућим хемијским материјама, отровима који трују усеве” упозорио је капетан Мартин де ла Ос.[9]
Убацивање дроге у Србију
Од почетка антитерористичке операције у Авганистану и уласка војника САД и НАТО-а у ту земљу производња хероина је повећана за чак 44 пута. Тоне хероина произведеног у Авганистану, пребацује се америчким војним авионима у базу Бондстил на КиМ, да би се одатле слале у друге делове Србије и Европе путем мреже шиптарске нарко-мафије. Преко КиМ у Европу стиже око 90% хероина из Авганистана.Тај канал функционише под окриљем званичних служби САД.[11]
Британски лист „Гардијан“је објавио да се Хашим Тачи налази на челу мафије трговаца дрогом и људским органима на КиМ.[12] Међутим под притиском Вашингтона и Брисела, Тачи је постао партнер званичном Београду на путу у ЕУ. Поред хероина у Србију стиже и кокаин чију производњу и продају обезбеђује америчка обавештајна служба.
natalitet gej parada nvoСрби народ који нестаје
Од пописа 2002. године до пописа из 2011. године, број становника у Србији смањен је за 500.000!
Чак и оптимистични сценарио који су израдили стручњаци Центра за демографска истраживања из Београда указује да ће се број Срба до 2050. године смањити за око два милиона!Дакле, са садашњих 7,2 милиона, број становника би се смањио на 5,1 милион. Како објашњавају демографи то је један оптимистички сценарио а последице могу да буду и знатно горе.У сваком случају, зло које је Запад нанео Србима током последње две и по деценије доводи до тога да српски народ полако нестаје!
Ово је само део злочина који су САД и ЕУ извршиле против грађана РСК, РС и Србије. Међутим и тај део је сасвим довољан да се закључи како су Вашингтон и Брисел непријатељи Срба. Због тога српски народ са презиром треба да одбаци њихов ултиматум којим траже да се наша држава окрене против Русије. Србија не сме да се сврста на страну зла.

 УПУТНИЦЕ

  • [1] http://www.novinar.de/2008/03/15/vili-vimer-pismo-kancelaru-gerhardu-srederu.html
  • [2] „Блиц“, Немачка је желела рат, 12. фебруар 2001. године.
  • [3] https://www.youtube.com/watch?v=ePw0Wp7lsxA
  • [4] Постхеројски рат Запада против Југославије, Смиља Аврамов, Ветерник-ЛДИ, 1997, стр. 288.
  • [5] Види књигу: Избрисати српски вирус, Зоран Петровић Пироћанац, Београд, 2002.
  • [6] “Распето Косово – Оскрнављени и уништени православне српске цркве и манастири на Косову и Метохији (јун 1999. – мај 2001.) “ СПЦ, Призрен Грачаница 2001. године – http://www.kosovo.net/glavna.html
  • [7] Види карту СПЦ на интернет страни http://www.spc.rs/Vesti-2004/03/crkve-kim-c-v.jpg
  • [8] http://srb.fondsk.ru/news/2014/02/09/pred-ochima-celog-sveta-sad-i-eu-unishtavau-dokaze-o-trgovini-ludskim-organima-otetih-srba.html
  • [9] Articulo 20, бр. 30, аутор: Хосе Луис Моралес
  • [10] http://srb.fondsk.ru/news/2011/08/01/cia-i-mi6-kontrolishu-tribunal-u-hagu.html
  • [11] http://srb.fondsk.ru/news/2012/11/04/hilari-klinton-kao-diiagnoza-odsustva-savesti.html
  • [12] http://srb.fondsk.ru/news/2013/12/07/grom-niie-udario-u-veliki-trnovac.-baika-o-borbi-protiv-kriminala.html

Boris-AleksicО АУТОРУ

Борис Алексић је дипломирани је правник, бивши правни саветник др Војислава Шешеља и бивши народни посланик у Народној скупштини Републике Србије.

Армија Доњецке Републике први пут оборила украјински МИГ-29 – оба пилота заробљена

    а

СНАГЕ ДНР ЗАРОБИЛЕ НЕКОЛИКО ДЕСЕТИНА УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИКА, ЧЕТИРИ ТЕНКА И ДО ОСАМ ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА


Три украјинска тенковска батаљона наишла су – за време борби код града Сњежноје – на минска поља која су снаге ДНР поставиле претходне ноћи пред зору, па украјински извиђачи нису ништа сигнализирали. Том приликом су снаге кијевске хунте изгубиле чак 19 тенкова и других оклопних возила
         ОДРЕДИ Доњецке Републике обориле су између насеља Розовка и Ждановка, у близини града Јенакијево (20 километара од Доњецка), украјински ловац МИГ-29.
         Оба пилота су се катапултирала, али су их борци ДНР убрзо заробили и одвели у свој штаб на саслушање.
         Ово је први пут да снаге Новоросије обарају МИГ-29. Досад су успевали да сруше углавном само Су-25.
         Међутим, ово није једини озбиљни данашњи украјински ратни губитак.
         Три украјинска тенковска батаљона наишла су – за време борби код града Сњежноје – на минска поља која су снаге ДНР поставиле претходне ноћи пред зору, па украјински извиђачи нису ништа сигнализирали. Том приликом су снаге кијевске хунте изгубиле чак 19 тенкова и других оклопних возила.
         Све се догодило испред линије фронта Сњежноје-Торез-Ивановка и - за само 15 минута.
         Снаге ДНР су заробиле неколико десетина украјинских војника, четири тенка и до осам оклопних борбених машина за пешадију.
         Војни врх ДНР је саопштио да снаге кијевске хунте „трпе катастрофалне губитке” и да су његови борбени одреди у контраофанзиви „на линији Дмитровка-Дијаково, одбацујући противника са јуче заузетих позиција.”
         Украјинци су данас поподне претрпели поразе и код места Јасиноватаја код Доњецка, а код Первомајска (јужно од Сњежног) се њихова 79-та бригада дала у бекство.
         У контранапад је код Миусинска прешла и Армија Луганске Републике. Одбацила је украјинске јединице, а неке је успела и да опколи и подвргне убиственој артиљеријској ватри.

Категорије: 

АКАДЕМИК ЕКМЕЧИЋ: Не би ме чудило да Влада Ватикан прогласи стратешким партнером




Ne bi me čudilo da Vlada Vatikan nikolic papaЗбог тога не смемо имати илузија да Америка не може поново да разбуца Србију изнутра.

Академик Милорад Екмечић: Од нас се тражи да окренемо леђа Русији, Влада тај захтев мора да одбаци. Све је остало онако као што је било крајем јуна 1914. године. Ако би дошло до сукоба у Европи, Американци би били генерали.
Србија се налази у деликатној ситуацији, јер је српски народ свестан чињенице да је Русија била једина земља која га је подржавала и у којој је увек гледао једног ослободиоца – каже поводом нових притисака Запада на званични Београд да промени свој став према догађајима у Украјини академик Милорад Екмечић, неспорни ауторитет за историју Срба Новог века.
С друге стране, истиче, Велика Британија је, у свим српским ослободилачким покретима, од Карађорђевог времена наовамо, била на страни Турске. И смрт Карађорђа се веже за британску политику. Политика Аустрије и Британије је битан елеменат за његову ликвидацију, а не, као што се каже, његовог кума Милоша Обреновића.
— Сада се од нас захтева да се понашамо као политичка елита у Црној Гори и окренемо леђа Русији. Влада тај захтев, вели категорично, мора да одбаци. Не сме се Америка толико острвити на Србе да им побрише сваки траг повезаности са Русијом.
Чак и Аустрија, па и читава Европа?
— Нажалост, Европа која је створила модерну цивилизацију, пред нашим очима губи тај значај и претвара се у једну колонију, где се све битне одлуке доносе у Вашингтону. Ако би опет дошло до неког великог сукоба у Европи, будите сигурни, у том сукобу би генерали били Американци, а војници Европљани.
Мора се знати да Србија није случајно везана за највећу словенску земљу?
— Није реч само о словенским осећањима ни о православљу, у питању је стратешка веза. Русија је преко Србије, како сам написао у једном тексту за руску Думу, потврђивала свој статус велике силе на Балкану и губила тај статус. То само Горбачов и Јељцин нису схватили. Није случајно Петар Велики, гледајући према Медитерану, слао своје људе Србима и примао српске изасланике у Русији. Свако вече гледам руски дневник на руском језику и време које показује велики часовник на Спаској кули у Кремљу, који је направио један српски калуђер. Те су везе, дакле, давнашње и дубоке.
Србија није само у деликатном положају у односу на ЕУ и Русију?
— Србија је у једној општој кризи, у каквој вероватно никада није била у својој историји, с ужасним последицама које је приватизација у привреди оставила на читаво друштво. То је пре свега криза спољне задужености. Комунизам је у Србији био створио полуиндустријско друштво, које су неспособни политичари из идеолошких разлога уништили. Мислили су да рушећи комунизам све треба преко ноћи претворити у приватно власништво. И то, по формули Регановог либералног капитализма, који је уништио све тековине које је капитализам до тада створио.
milorad ekmecic Ne bi me čudilo da Vlada VatikanДа ли је историја учитељица живота, као што се од античких времена мисли?
— Давно сам написао да је историја учитељица живота, али да увек учи са закашњењем, када та подука ником не треба. У оном што се дешава пред нашим очима данас управо видимо да се од историје врло мало научило. Први пример је широка расправа о узроцима Првог светског рата 1914. Све је остало онако као што је било крајем јуна 1914, када је пукла вест да је Франц Фердинанд убијен у Сарајеву.
Учесници у тим расправама великом већином нису историчари – када се урачунају и они који о томе имају диплому. Један од првих који се јавио са књигом у којој оптужује Србе је историчар са универзитета у Кембриџу. Злоупотребио је славно име универзитета на коме предаје, јер иза књиге стоји један незналица. Не ради се о зломислећем писцу, него игноранту.
Мислите на Месечаре Кристофера Кларка?
— У причама у тој књизи се помиње да је Србе оптужио за Начертаније Илије Гарашанина 1844, и за Сребреницу. Јадник, не зна да на универзитету у Оксфорду (рукописно одељење Балиол Колеџа) постоји одговор да Начертаније о Великој Србији није написао Гарашанин нити је оно било тајни план. Прва верзија је објављена на енглеском и француском језику у часопису Форин офиса Портфолио августа 1843. Иза тога је стајао писац и дипломата Дејвид Уркварт. Цели свет је тада полазио од учења да је нација заједница језика и да се српски језик простире од Копра код Трста до данашње границе Албаније код Бара. Форин офис је од тога мислио да направи једну државу под туторством Аустрије, против Русије и њених планова на Балкану.
Данас од једне државе имамо шест?
— Уместо језика, влада принцип – барем на тлу бивше Југославије – да је нација заједница истог веровања и посебно цркве. Најбоља дефинција хрватског језика била би да је то „генетски модификовани српски језик”. Уместо „корисно, хасновито”, измислили су „учинковито”. Црногорски језик није срамота једног народа, српске нације и неписмене интелигенције, него срамота цивилизације. Новине пишу да у Рашкој области неки траже да им се све са српског преведе на бошњачки. Бити будала на Балкану је данас врлина и испољавање права човека.
Добрица Ћосић је једном упитао да ли је данашња Католичка црква још увек црква?
— Од споразума папе Војтиле и председника САД Регана 1984. године створена је нова Света алијанса. Римокатоличка црква је признала масонске организације, постала је инструментум империи за освајање света. Није у питању да ли пут из Рима за Београд води преко Јасеновца, него да се могући црквени раскол код Срба не претвори у тихо разбојиште над којим ћемо плакати. Можда су код мене посреди неки страхови које под старе дане обнављам о ономе што се десило 1941. Дечак од тринаест година из првог суседства хвалио се мом брату од девет година да „смо ти тату убили” и смејао му се. Људи су звери ако их црква не води правим путем.
Поново је у жижи расправа о канонизацији Степинца. Шта је у овом случају историјска истина?
— Када се потеже питање става СПЦ према намери Ватикана да Степинца прогласи свецем, треба почети од историјске истине да није у питању сам Степинац, него став Католичке цркве и папе Пија 12. о судбини Срба након формирања хрватске независне државе. Степинац је још 1936. године створио Чисту католичку акцију у Хрватској. Том приликом је у инструкцијама изложио неопходност да хрватски народ напусти пројекте Влатка Мачека и његове странке о решењу хрватског питања стварањем аутономне Хрватске у југословенској федерацији. Уместо тога, треба за вођство узети „револуционарни покрет” око усташа Анте Павелића у Италији, па на „револуционаран начин” створити независну државу, Божју државу (Цивитас Деи), до реке Дрине. У тој држави је од самог почетка предвиђана ликвидација православног становништва.
На саветовању војних старешина са представницима хрватске владе на Сушаку 31. октобра 1941. закључено је „да хрватска влада има потпуну подршку Свете столице (тотало аппогио) да у Хрватској преведе највећи могући број православних и Јевреја у католичку веру”. У Хрватској Католичка црква је до данас имала више значаја за политичко вођство Хрвата него све њихове политичке странке заједно.
Ne bi me čudilo da Vlada Vatikan regan papa
Има ли то утицаја и на преговоре о признању Степинца за свеца?
— Без сумње има, али ја се не усуђујем да о томе неком држим буквицу. Није у питању један нови светац у Католичкој цркви. Ту милост римски папа проглашава као што је маршал Тито проглашавао своје народне хероје. Сви Хрвати које је папа из „цркве у Хрвата” проглашавао светим су ту почаст добивали из политичких разлога, а не због улоге у ширењу правог веровања.
Један из Славоније (Тавелић) је проглашен свецем, јер је у 17. веку, након пораза Турака под Бечом 1683, покрштавао муслимане и православне, и Славонију претварао у католичку покрајину. И у случају Степинца не награђују светог верника, награђују политичара, који од 1936. ствара темељ усташкој држави, преко пројекта у својој Чистој католичкој акцији. Њој подижу споменик, а не кардиналу који се, наводно, безазлен као овчица патио у комунистичком затвору. Сем онога што сам ја цитирао у књизи из усташке литературе, о њој нико ни слова да прозбори. Ту је одговор на ваше питање да ли је историја учитељица живота. Ето, није.
Сва је прилика, касни са подуком и у Украјини?
— Морали бисмо дубље посматрати шта се збива у Украјини, јер се та пошаст сутра може десити и нама. Не одмахујте руком. По Украјини католици отварају своје школе, у Кијеву и католички универзитет. Данашња римска црква шири по свету свој школски систем. Не бих се изненадио да се, после недавног сусрета представника Римске курије и Светог синода СПЦ у новинама појави наслов да је српска влада прогласила Ватикан за стратешког партнера. Једном ће тражити неко местанце за католички универзитет у Србији. Бумо видели! Кијев је био средиште православне теологије и свих наука уопште. Тамо се школовао и наш Јован Рајић. Данас га претварају у католички град.
Путин је своју историјску улогу почео као велика личност у историји Русије, какви су били Петар Велики, Стаљин, али његово државничко дело још није завршено. Западни медији га називају диктатором, упоређују с Хитлером?
— Путин је изабран на слободним изборима и не може се говорити о диктатору. По томе би се могло говорити и о америчкој двопартијској диктатури. Својевремено су амерички новинари писали о Стаљину да има харем тринаестогодишњих девојчица, Совјетски Савез је Стаљин, то је диктатура, то је тиранија. Иза тога се не види један народ доброте, какав је руски народ. Он је народ Достојевског, а не Толстоја. Ја бих поручио Американцима, али ме наравно нико неће чути, нека се прибоје да у Русији после Путина не дође неки Брко. Рецимо један Жириновски, који је још пре двадесет година рекао: „Аљаска је наша земља”.
Историју Срба новог века (1492-1992) завршавате речима: „Будућност гледамо кроз таму”.
— Ситуација у којој се данас налазимо даје тој реченици више значаја него што га је она имала када сам то написао. Све што се дешава са Србијом дешава се у једном општем развоју коме је основа стварање новог система великих сила. Америка је остала последња суперсила, али она је управо због тога дошла у кризу и понаша се онако како се понашала Аустроугарска пред 1914. Америка је данас у сличном стању, и рађа неповерење света да је велика сила, и да може рационално да организује будућност човечанства. Тешко је наћи човека који није нагрижен једним осећањем против Америке.
sveta gora Ne bi me čudilo da Vlada VatikanШта је данас Србија за Америку?
— Један фактор споредног значаја у свим питањима сем стратешког. Балкан, и Србија на Балкану као водећа земља, земља која је имала највише ослободилачких покрета, земља чији је ослободилачки покрет ушао у историју Источног питања, као један од битних фактора разарања Османске империје, игра изузетно важну улогу за будућност.
Америка уверава своје јавно мњење да Србија има само једно својство на Балкану, а то је да отвара или затвара Русији капије. Због тога не смемо имати илузија да Америка не може поново да разбуца Србију изнутра, да нам се у једном тренутку поново може десити 27. март.
У Синоду СПЦ, у Академији наука, у свим установама и свим слојевима друштва Америка има неког на кога би се могла ослонити ако би хтела да сруши и ову Србију. Тешко нама ако то заборавимо.
Кажете да је православље обезглављено?
— Српска, Руска и Грчка православна црква, под вођством атинског архиепископа, а не васељенског патријарха, јер он је амерички човек, а то се једном мора учинити, треба да дају иницијативу да се на Светој Гори изгради један православни центар. Тај прави мали градић, по могућности на морској обали, имао би универзитет на коме би се говорило грчким, институте, библиотеку, велики храм. Русија би морала да материјално помогне при његовој градњи.
Зашто баш Света Гора? Први пут износите такву идеју?
— Нигде је досад нисам поменуо. Само име Света Гора нешто значи, то римокатолици немају.
(Вечерње новости)