Црква и Друштво

„Ја сам, Пут, Истина и Живот“

3.8.14.

Школе на Криму спремне да почну рад по руским програмима

Јуче, 21:46

Школе на Криму спремне да почну рад по руским програмима

Према њеним речима, трошкови за куповину уџбеника за Крим износе 1 милијарду рубаља, за Севастопољ – 163 милиона рубаља.
Издавачка кућа Просвета у оквиру програма „Деци Русије: адреса – Крим“ послаће у тај регион више од 2,5 милиона нових уџбеника. Завршна фаза програма за обезбеђивање свих ученика Крима и Севастопоља новим уџбеницима биће одржана од 2. до 12. августа. Колона камиона с уџбницима те издавачке куће ће савладати 1700 километара од главног града Русије до Симферопоља. Заједно са уџбеницима допутоваће и девојчица Љуба – звезда церемонија отварања и затварања Олимпијаде у Сочију.
Просвета ће донети уџбенике у сваку школу Крима и Севастопоља до 15. августа. Комплети уџбеника су били формирани у складиштима издавачке куће индивидуално за сваку школу. Тај рад смо у Севастопољу већ завршили, у школе Крима ће последње испоруке бити извршене у првој половини августа. Први пут у историји руског образовања све школе кримског региона се обезбеђују комплетима уџбеника од 1. до 11. разреда истовремено, истакла је потпредседник издавачке куће Просвета Ирина Кузнецова.
Третјак је додала да су овог лета сви школски професори Крима имали стручно усавршавање, те ће почети школску година свесни захтева школског образовања у Русији, као и тога, како да предају према руским програмима. Стални представник Крима при председнику РФ Георгиј Мурадов саопштио је да је 98% кримских школа потпуно обезбеђено стручним кадром школских професора, зато у тој сфери нема проблема.
У новим руским регионима 1. септембра ће у школске клупе сести више од 200 хиљада ученика. Крим је постао руски регион после одржаног у марту референдума, током којег се већина становника изјаснила за прикључење Крима Русији.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_08_03/SHkole-na-Krimu-spremne-da-pochnu-rad-po-ruskim-programima-9165/

Расмсусен има доказе да је самоодбрана срушила авион, али их није понудио

Данас, 22:20

Расмсусен има доказе да је самоодбрана срушила авион, али их није понудио

Путнички авион Боиг 777 срушио се 17. јула у Доњецкој области. Сви путници су погинули. Кијев и самоодбрана једни друге оптужују за несрећу.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_03/Rasmsusen-ima-dokaze-da-je-samoodbrana-srushila-avion-ali-ih-nije-ponudio-7172/

"Трансмашхолдинг" представља РЖД најјачу у свету електричну локомотиву

Данас, 19:04

"Трансмашхолдинг" представља РЖД најјачу у свету електричну локомотиву

Локомотива серије "Јермак" обезбеђује вожњу композиција тежине до 7100 тона у условима сложеног рељефа, односно, може да превози око 110 теретних вагона. Снага локомотиве износи 13120 Квт. Такви параметри омогућују да се одустане од система гурања у већини делова пута сложеног рељефа, - додао је Шчедров.
Диспечер фабрике је истакао да ће крајем новембра–почетком децембра ове године бити завршене сертификационе пробе локомотиве, те да од почетка идуће године могу да почну серијске испоруке Руској Железници. С обзиром на то да су разраде и монтажа такве електричне локомотиве биле иницијатива тог предузећа, наруџби за овај модел још нема, али, према речима Шчедрова, "очекујемо да ће оне бити велике". Он је прецизирао да је фабрика спремна по потреби да током неколико наредних година изради и испоручи око 700 таквих локомотива.
Раније је било саопштено да фабрика почиње испоруке Руским Железницама теретних електричних локомотива 2ЕС5 "Скит", то је заједнички производ инжинириншког центра ТМХ и француске компаније ГРТранс. У складу са уговором, до 2020. године Руским Железницама ће бити испоручено 200 таквих електричних локомотива. Фабрика НЕВЗ је саставни део ТНХ, она је највећи у Русији произвођач магистралних и индустријских електричних локомотива. На електрифицираним железницама ЗНД 80% превоза остварују електричне локомотиве производње НЕВЗ.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_08_03/Transmashholding-predstavlja-RZHD-najjachu-u-svetu-elektrichnu-lokomotivu-3527/

Слуцки: Напуштање Савета Европе од стране Русије допринеће де-формирању имиџа земље

Данас, 19:16

Слуцки: Напуштање Савета Европе од стране Русије допринеће де-формирању имиџа земље

Према његовим речима, Савет Европе и друге европске организације су незгодне, а ипак ефикасне ради спровођења спољнополитичке линије РФ. Када је антируска напетост сувише претерана, када ове организације усвајају конјунктурна антируска решења, Русија има довољно инструмената за реаговање, например, привремена обустава свог рада, као што је било на пролећној седници ПАСЕ.
Не смемо да попуштамо провокацијама, напуштамо европске организације, Савет Европе – они управо желе да код руководства РФ попусте живци услед сталног оцрњивања Русије, извртања чињеница, да би РФ изашла из тих организација, - рекао је Слуцки. Последњу пресуду ЕСЉП (Европског суда за људска права) о ЈУКОС-у Слуцки је назвао конјунктурном, она одражава однос према Русији, који намеће Запад. Европски суд, нажалост, није био непристрастан.
Наћи ћемо механизме, који изражавају поштовање према Савету Европе и Европском суду, а који ће нам омогућити да избегнемо испуњавање таквих конјунктурних решења, јер слична решења са астрономским цифрама би падала на нас као из рога изобиља, - рекао је Слуцки.
Раније је ЕСЉП усвојио пресуду да Русија мора да плати бившим деоничарима ЈУКОС-а 1,9 млрд евра накнаде и судске трошкове. Ове недеље је то већ друга пресуда европских судова у корист бивших власника ЈУКОС-а. У понедељак је арбитражни суд у Хагу објавио пресуду у вези са тужбом бивших деоничара ЈУКОС-а, према којој они морају да добију укупно 50 млрд долара. Русија је одмах изјавила о намери да оспори овај вердикт.

Света Мироносица Равноапостолна Марија Магдалина - Блага Марија

Света мироносица равноапостолна Марија Магдалина - Блага МаријаМироносица равноапостолна. Родом из места Магдале, украј језера Генисаретског, из племена Исахарова. Била је мучена од седам злих духова, од којих ју ослободи Господ Исус и учини здравом. Верна следбеница и служитељица Господа за време Његовог земног живота. Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина, и горко туговала заједно са Пресветом Богородицом. По смрти Господа она је трипут посетила гроб Његов. А када Господ васкрсе, она Га је два пута видела: једном сама она, а други пут са осталим женама Мироносицама. Путовала у Рим, изашла пред ћесара Тиберија, и предајући му јајце црвено обојено, поздравила га речима: „Христос воскресе!” У исто време оптужила ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса. Њену тужбу ћесар је примио, а Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао. Потом вратила се из Рима у Ефес ка светом Јовану Богослову, коме је помагала у делу проповедања Јеванђеља. Са великом љубављу према васкрсломе Господу и са великом ревношћу јављала је она Јеванђеље свету као прави Христов апостол. Скончала мирно у Ефесу, и сахрањена, по предању, у оној истој пећини, у којој и седам младића, чудотворно успаваних на стотине година, потом оживелих, па онда умрлих (в. 4 август). Мошти свете Магдалине пренете су доцније у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се диван руски храм посвећен светој Марији Магдалини.                                                                                                                                                                                                                                                   
ДЕТАЉНИЈЕ




Свети Свештеномученик Фока

Свети свештеномученик ФокаПренос моштију из Понта у Цариград око 404. године. Главно је празновање овога светитеља 22. септембра, где се и налази опис његовог живота и страдања. Још се у данашњи дан спомиње и једно чудо овога светитеља. Неки човек, Понтин, беше ухваћен од Арапа. Арапи га оковаше, везаше му руке на леђа и тако оставише да умре. Лежећи потрбушке на земљи и не могући се маћи, завапи Понтин: „Свети мучениче Фоко, помилуј ме и спаси ме!” Рекавши то, он заспи, и у сну виде светитеља Фоку, како му се приближи, дохвати га руком и рече: „Опрашта ти Господ Исус Христос!” Када се човек пробуди, нађе се слободан и разрешен од свих веза. Устаде, дакле, и оде дому своме и узе светог Фоку за своју домаћу славу.
ДЕТАЉНИЈЕ




Свети Преподобни Корнилије Перејаславски

Свети преподобни Корнилије ПерејаславскиУ петнаестој години замонаши се од старца Павла. Доцније се повукао у пустињу на молчаније. Провео тридесет година у ћутању, не говорећи ни с ким ни речи, тако да су га многи сматрали за нема. Постом себе је тако исушио, да је личио на костур. Пред смрт примио схиму и упокојио се 22. јула 1693. године.
ДЕТАЉНИЈЕ




Света Мученица Маркела

Света мученица МаркелаНа острву Хиосу ова светитељка ужива огромно поштовање. У цркви њеној, дешавају се посвегодишње чудеса. Но житије њено непознато је. По предању Маркела је била необично побожна девојка, која рано остане без мајке. Њен незнабожни и зверски отац хтео је да живи са ћерком као са женом. Маркела побегне од оца. Но овај, разјарен као прави звер, стигне је, па је на комаде исече. Близу храма њеног налази се неко камење, које овда онда бива као крвљу прожмано. То камење народ узима, носи у цркву, моли се светој Маркели, па меће на болеснике, који од тога оздрављају.
ДЕТАЉНИЈЕ


Свети Мученик Помпијан

Мученички сконча за Господа свога, бачен у море.

УКРАЈИНА – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ (03.08’14): Украјинци опкољени код Луганска понудили капитулацију

Током више од три месеца жестоких борби погинуло је приближно 1.150 људи, од којих је огромна већина цивила, подсећа Франс прес, додајући да снаге кијевске хунте теже да “одсеку” Доњецк од руске границе и друге по величини базе санаге самодбране у Луганску.

ukrajina ratni izvestaj ukrajinska vojska
Самоодбрана: Опкољене код Луганска украјинске снаге почеле преговоре о предаји

Украјинске јединице – опкољене на југу Луганске Републике, између насеља Панченково и Бирјуково и границе са Русијом – затражиле су преговоре о капитулацији.
Штаб Армије ЛНР саопштио је да се ради о групацији која је имала задатак да одсече снаге Новоросије од границе са Русијом, али се убрзо сама нашла у окружењу. Такође: да су се Украјинци одлучили за предају зато што су испуцали све артиљеријске пројектиле, па им је преостало само нешто пушчаних метака..
На пунуду капитулације можда је још више утицао недостатак хране. Украјинска авијација је проређена, а и не усуђује се да лети на висинама испод 9000 метара, па и оно мало падобрана са храном често заврши на територији под контролом Армије ЛНР.
Украјинци су предложили да се предају под овим условима: уништавају сву артиљерију и другу војну технику коју имају (око 70 „комада”), предају снагама Луганске Републике сво стрељачко наоружање и преосталу муницију, а снаге ЛНР и отварају „коридор за повратак у Украјину”.
Штаб Армије ЛНР је ову прву понуду већ одбацио. Тражи и сво тешко наоружање којим опкољена групација располаже. Неоштећено.
Преговори могу потрајати још који дан. Штаб Армије ЛНР својим снагама је наредио: уколико једини испостављени услов (предаја целокупне војне технике) не буде прихваћен – да наставе са блокирањем и артиљеријским „прочешљавањем” територије коју још држе опкољени Украјинци.

Руске телевизије поново емитују програм у Доњецку

Емитовање руских телевизијских станица, које је јуче прекинуто у Доњецку поново је успостављено, саопштио је Одбор за радиодифузију владе Доњецке народне републике.
Украјинска авијација је јуче извршила удар на трафостаницу, која је снабдевала елетричном енергијом телевизијски торањ. Према речим представника Одбора „то никако није било случајно, ради се о циљаним разарањима кључних тачака“.
Тренутно, трафо станица је поново у функцији, а телевизијски торањ је успоставио рад.

Украјински војници и официри тражили азил у Русији

Дванаест украјинских војника и официра прешли су руску границу са белом заставом у рукама, без оружја. Војници су затражили азил на граничном прелазу у Ростовској области Руске Федерације.
Војници су рекли да припадају 72. моторизоваој бригади Украјинске војске.
„Никако нисмо издајници. Нисмо у рату са Русијом. Како бих сачувао животе својих људи донео сам одлуку да из евакуишем преко Русије“, изјавио је војни командант ове групе.
Раније је најмање 40 војника напустило војне јединице и тражило дозволу да пређе на територију Руске Федерације „како би избегли да ратују против свог народа“.

ukrajina ratni izvestaj civili
Грађани Горловке добили хуманитарну помоћ од бораца самоодбране

Грађани Горловке у Доњецкој области у Украјини добили су хуманитарну помоћ од бораца народне самоодбране. Они су им доставили хлеб, лекове, дечије играчке и друге неопходне потребштине.
Због непрестаних напада украјинске војске на град већина становника напустила је Горловку, а они који су ипак остали крију се у подрумима и склоништима.
Генерално, град се налази на ивици хуманитарне катастрофе, многе куће немају струју и воду. Саобраћај и трговине, као и многа предузећа и комуналне службе раде скраћено

На школу у Доњецку пала артиљеријска граната

На истоку Украјине у Доњецку, граду који војска настоји да блокира, у ноћашњем артиљеријском нападу делимично је срушена једна зграда, нема повређених, наведено је на сајту градске скупштине.
Такође, на једну кућу у Доњецку пала је граната испаљена из висококалибарског оружја, али спасиоцима за сада не полази за руком да се пробију до места несреће, због ватре коју константно на град отвара војска.
Такође, градске власти су саопштиле да је због оштећења далековода 167 стамбених зграда и 2300 приватних кућа у Доњецку остало без струје.

ukrajina ratni izvestaj proruski vojniku

Борбе у Лугнску: троје погинуло, осморо рањено

Три цивила погинула су за последња 24 сата, а осморо је рањено у артиљеријском нападу и борбама у Луганску на истоку Украјине, саопшено је на сајту градске скупштине.
Међу оштећеним објектима у нападу украјинске војске налазе се школа, супермаркет, гараже и неколико станова.
Такође, тренутно, у вишеструким оштећењима инсталација за снабдевање гасом, хиљаде становника Луганска остали су без гаса и воде.
Након што је у суботу пала граната на територију центра за рециклажу, оштетивши сва возила за одвожење ђубрета, проблем одношења смећа у граду постао је драматичан.

Доњецк у ваздушном нападу остао без руских телевизијских станица

У ваздушном нападу украјинске војске Доњецк је остао без руских телевизијских станица, саопштено је из Одбора за радиодифузију владе самопроглашене Доњецке народне републике.
У ваздушном нападу оштећена је трафостаница, која је електричном енергијом снабдевала телвизијски торањ. По речима представника Одбора „очигледно да ово није било случајно, ради се о циљаном уништавању кључних тачака“.
Представник Одбора рекао је да је оваква ситуација већ предвиђена, и да је организован рад два резервна предајника радио сигнала. Такође, у току су радови на отклањању кварова на трафостаници.

Јарема: Оптужба за украјинске официре због обореног Ил-76

Украјинска армија је изјавила да је погинуло 49 војника. Виталиј Јарема је, такође, додао да су до данашњег дана државно тужилаштво и СБУ подигли више од хиљаду и по оптужница за различите случајеве кршења закона у току војне операције.
КИЈЕВ, 02. август – РИА Новости. Против руководећих лица министарства Украјине ће ускоро бити подигнута оптужница због обореног у јулу код Луганска авиона Ил-76, саопштио је у суботу на прес-конференцији државни тужилац Украјине Виталиј Јарема.
„Што се тиче авиона Ил-76: колико је мени познато, ће ускоро бити подигнута оптужница против руководећих лица министарства Украјине, који су допустили тај злочин“, рекао је Јарема.
Осим тога, он је рекао да су до данашњег дана државно тужилаштво и СБУ подигли више од хиљаду и по оптужница за различите случајеве кршења закона у току војне операције. Око 150 људи већ кривично одговара за почињена дела.
Војно-транспортни авион Ил-76 је оборен 14. јуна код Луганска. Украјинска армија је изјавила да је погинуло 49 војника.Касније су власти Луганске Народне Републике изразили сумњу да су се људи налазили у авиону. Украјинска војска је изјавила да су снаге самоодбране обориле авион. Представник штаба самоодбране је саопштио да је авион оборен ракетом, која је лансирана са аеродрома по сусретној путањи. Аеродром је био под контролом украјинских снага. Да су снаге самоодбране лансирале ракету, она би ишла за циљем, рекао је представник самоодбране.
(Глас Русије, Факти, annanews, Агенције)

Стотине новинара извештаваће о тенковском биатлону

Данас, 18:22

Стотине новинара извештаваће о тенковском биатлону

Најмање 600 представника руских медија и преко 100 новинара из САД, Велике Британије, Немачке, Француске, Шпаније и Саудијске Арабије и других земаља извештаваће из Русије, са светског првенства у тенковском биатлону, саопштила је прес-служба министарства одбране РФ.

Светско првенство „Тенковски биатлон 2014“ биће одржано у перидоу од 4. до 16. августа у школском комплексу гардијске мотоциклистичке стрељачке Таманске дивизије код града Алабино у Московској области. На такмичењу ће учествовати 12 екипа из Русије, Анголе, Јерменије, Белорусије, Венецуеле, Индије, Казахстана, Киргизије, Кине, Кувајта, Монголије и Србије.

Клина: Криминалци тероришу преостале Србе

03. 08. 2014. 12:29h | Srna| foto: Beta/A. Z. B./DS 
Срби у општини Клина су понижени и чине другоразредну категорију становништва над којом се иживљавају криминалци и лопови. "Немамо слободу кретања и ускраћена су нам многа права, али нема већег понижења од наше немоћи да се одупремо криминалцима и лоповима који нас из дана у дан некажњено пљачкају", истиче Ранко Богићевић, повратник из Дреновца.
Очајан Ранко Богићевић: Лопови му обили шталу и одвели краву и теле. Оставили су га без основног извора преживљавања
Породици Богићевић су лопови обили шталу и одвели краву и теле. Оставили су их без основног извора преживљавања.

Ова крађа је код преосталих десетак, углавном старијих Срба повратника унела додатни страх и немир.
"Крађе се догађају и у другим деловима Косова, али нигде се не одражавају толико на опстанак повратника као што је то случај у селима Дреновац, Петрич и Дуге њиве уз пут Клина - Пећ", кажe Богићевић, који не крије своје очајање.

У ова три села, позната по порушеној цркви коју су у Петричу пред избијање сукоба 1999. године поклонила браћа Карић, живело је око 1.000 Срба. Сада их је остало тридесетак. Раштркани су по засеоцима и окруженим Албанцима. Заштите немају, нити косовска полиција може да им гарантује безбедан опстанак или заштиту покретне и непокретне имовине.

Пред одлуком смо - отићи или наставити овај назови живот који нам "виси о концу": Ранко Богићевић
Према званичним подацима, у последњих десетак дана повећан је број напада на Србе и српску имовину. У Клини је неколико пута нападнут брачни пар Дабижљевић. У Дрснику је запаљена ограда и тек скупљено жито породици Рибаћ.

У свим случајевима истражне јединице косовске полиције и Кфора изашле су на лице места, извршиле увиђај и покренуле истрагу, али без резултата.

"Проблем је у судовима. Ми смо у 90 одсто случајева решили и покренули кривични поступак" - тврди Ерђин Пренкај, заменик командира Косовске полицијске службе у општини Клина. Он наводи да се на оптуженичкој клупи налазе Албанци, Роми, па чак и Срби, који заједно пљачкају старачка повратничка домаћинства.

Ради се о систематском покушају спречавања опстанка и повратка Срба: Далибор Јевтић, министар за заједнице и повратак у привременој влади тзв. Косова
. На списку криминалних случајева јесте и крађа 13 пумпи за воду, обијање четири повратничке куће и паљевина једне.
"Ради се о систематском покушају спречавања опстанка и повратка Срба" - сматра Далибор Јевтић, министар за заједнице и повратак у привременој влади самопроглашеног Косова.

Породице Богићевић, Дабижљевић и Рибаћ добиле су хуманитарне пакете хране и хигијенских средстава, а Јевтић им је обећао да ће у наредних неколико дана Богићевићима бити купљена крава, а Рибаћима и Дабижљевићима надокнађена штета.

"Пред одлуком смо - отићи или наставити овај назови живот који нам `виси о концу`", каже за Срну Ранко Богићевић

МСП Немачке: Без Москве није могуће решење украјинске кризе

Данас, 13:59

МСП Немачке: Без Москве није могуће решење украјинске кризе

       - Министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнамајер изјавио је у интервјуу за немачке медије, да постизање политичког решења украјинске кризе без учешћа Русије није могуће, зато треба наставити разговоре са Москвом.
      - Штајнмајер је поводом антируских санкција рекао да немачке власти по том питању треба да се руководе прагматичним разлозима и да емоцијама у политици нема места.
     - Раније је министар финансија Немачке Волфанг Шојбле рекао да економски интереси СНР не представљају приоритет у одлучивању да ли санкције према Русији треба појачати.