Аутор: Љубиша Радовић |
Више је разлога томе. Смисао, синволика, време, утемељеност у традицији, културни предложак из којег стиже, вредности које собом доноси, веома су сличне код прихватања пута којим Србија намерава да иде и прихватања "карневалских вредности"
Ниво суштинског разумевања једног и другог,сличан је као код "поткивања жабе".
- Видео па 'оће.
Карневала нема у Православној традицији и Народном обичају.
Карневал је весеље, мимо Васкршњег поста код нас. У латинском свету је то другачије и то је њихова ствар. Да се разумемо, немам ја ништа против феште или прославе или весеља без разлога. Имам против да се ствари именују погрешно, јер нас је кроз историју, погрешно именовање неких појава у друштву, коштало као и Св. Петра кајгана, својевремено.
Као што наша држава нема појма у шта улази када "трасира нове путеве" ка Европи (како се може ићи у место у којем већ јеси, или као, када би сте тражили, повратну карту довде) и где ће нас то као народ одвести, тако и "фанови" карневала или немају појма шта то значи, или савршено добро знају, и зато то и раде, као и НВО, као и Гејстрејт алијанса, као и оно што мање више сви колоквијално називамо "србомрзје". Карневал и Држава Србија, оваква каква је данас, су једна те иста ствар, смешна оном ко је створио, бескрајно тужна оном ко мора да живи у њој.
Карневал је доба прославе и фестивала уочи ускршњег поста. Обележава се углавном током фебруара и марта. Прослава се обично састоји од јавне прославе или параде, током које се учесници често маскирају и веселе, плешу и приказују циркуске и друге вештине.
Карневали су популарни у низу европских и латиноамеричких земаља. Блиски су римокатоличкој, и донекле, православној хришћанској традицији. У Србији се традиционално обележава сличан народни фестивал - покладе.
Реч карневал је настала од италијанских речи carne levare - уклонити месо или carne vale - збогом месо. У сваком случају, карневал означава почетак периода у коме је једење меса по обичају забрањено (ускршњи пост). За период карневала се у српском језику користи израз месојеђе.
По црквеном календару карневал почиње на Богојављење (6. јануар), када се завршава прослава Божића, а завршава се на „масни уторак“, када почиње ускршњи пост. У Немачкој карневал традиционално почиње 11. новембра у 11 сати и 11 минута.