Црква и Друштво

„Ја сам, Пут, Истина и Живот“

5.8.14.

УБИЈАЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА: Oсма Његошева сахрана




Аутор: Љубиша Радовић
























Црногорци су Срби, и то је лако доказати, јер Црногорац који није Србин, није ни Црногорац, а шта је и коме је то што јесте, Бог сами зна. 
Што наш народ рекао: "Ако коза лаже, рог не лаже".


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


UBIJANjE SRPSKOG JEZIKA Osma Njegoševa sahrana



Узалудно трагање за нечим „аутентичним“ у државама насталим на развалинама Југославије, што их неповратно дели од српског порекла и корена, понекад добија (траги)комичне димензије.




„Надреалисти“ др Нелета Карајлића су се још једном показали као пророци. У епизоди култне емисије која је емитована пре више од две деценије, „проф. др Нермин Падеж“ је заједно са „колегама Ненадом Заменицом и Стјепаном Зарезом“ дошао до епохалног открића да се у Југославији не говори један (српскохрватски или хрватскосрпски), већ шест језика: српски, хрватски, босански, херцеговачки, црнски и горски.





UBIJANjE SRPSKOG JEZIKA Jovan aleksic1
О АУТОРУ

Јован Алексић је студент је мастер академских студија историје на Филозофском факултету у Приштини/Косовскa Митровицa.
Стручно се највише бави историјом Старе Србије у 19. и почетком 20. века, као и историјом српског народа у југословенској држави.
Члан је редакције студентског часописа “Др Филстуд“ из Косовске Митровице.
Више пута је награђиван од стране факултета и општине Косовска Митровица за свој рад.


Двадесет година касније ово је постала реалност. Са формирањем нових држава на развалинама бивше Југославије, политичке елите новоформираних нација су, у потрази за идентитетом, установиле да не говоре језиком којим су говориле пре распада земље.
Њихово узалудно трагање за нечим „аутентичним“ што их неповратно дели од српског порекла и корена понекад добија (траги)комичне димензије.
Актуелни пример за то је скорашња најава Црногорске академије наука и умјетности да ће приредити „Речник црногорског језика” са 88.600 речи. Вреди напоменути да је Вуков „Рјечник“ из 1818. године бројао „само“ 26.270 речи.
Које ли ће све речи ући у ово „капитално дело“ ЦАНУ, само Бог зна. Сама историја измишљеног „црногорског језика“ личи на неку лошу политикантску комедију. Настао је у умовима људи који су пошто-пото желели да побегну од свог порекла, доказујући да су оно што нису.
Невештом уху би се учинило да „црногорски језик“ на прво слушање подсећа на један сиромашан, ружан и архаичан језик који се у лингвистици назива српским. Али, то је заблуда, што је доказао „отац црногорског језика“, Аднан Чиргић, који је и докторирао на овом језику, пред комисијом коју су сачињавали људи који никад нису живели у Црној Гори.
Први докторат на овом, нама посве непознатом и неразумљивом језику носи наслов “Говор подгоричких муслимана”. Одбрањен је на универзитету (свеучилишту) „Јосип Јурај Штросмајер“ у Осијеку.
Да комедија буде већа, поменути др Чиргић ће највероватније бити први декан „Факултета за црногорски језик и књижевност“ на Цетињу, чије је формирање најавила влада Црне Горе. На Цетињу, добро сте чули. У истом оном поносном, славном, кршевитом месту где је живео и стварао велики Његош, који озбиљно долази у опасност да буде протеран из земље којом је владао.
Он се не уклапа у концепт садашњег времена, ни властодржаца који одређују судбину његовог завичаја. Савремени монтенегрински „језикословци“ и њихови налагодавци немају ништа заједничко са Његошем – ни мудрости, ни ширине, ни родољубља, ни истинољубља, ни човекољубља. О оданости светосавском завету, косовској етици, хришћанским врлинама, слободарским идејама, да не говоримо. Они су сушта супротност свему томе. Свему ономе што је за Његоша била светиња.
По „лингвистичким правилима црногорског језика“, Његош заправо није ни знао да је говорио страним језиком. Његова дела зато захтевају превод и ново тумачење. По њему ће потурице из „Горског вијенца“ највероватније бити проглашене за жртве “великосрпске агресије”. Око осталих Његошевих дела биће великих мука са превођењем. Како превести „Огледало српско“ и „Свободијаду“, како „Лучу микрокозму“? Ту се могу пронаћи многе опасне идеје, нарочито оне које говоре о слободи, као и епски узори оличени у познатим српским терористима као што су Кнез Лазар и Милош Обилић. То се мора сасећи у корену! Не сме се дозволити да здрав разум победи лудост!
Време апсурда у ком живимо је препуно надреалних ситуација попут ове. Иако прича око „црногорског језика“, његовог „Речника“ и превођења „Горског вијенца“ просечном човеку делује смешно, у питању је изузетно озбиљна ствар о којој се мора и те како водити рачуна. По истом принципу су од огранака српског етничког корпуса на Балкану настале нове нације, које такође покушавају да присвоје делове српске културне и духовне баштине.
У „сред Србије“ се захтева увођење „босанског језика“ у срединама где претежно живи муслиманско становништво. Поменути „надријезик“ је такође продукт тежње да се побегне од свог корена а историја прикаже онаква каква није. Она се непрестано кривотвори да би се сакрила истина и забашурила суштина. На све ово званична Србија ћути, као и њене најважније институције, које у најбољем случају издају немушта саопштења у којима се не слажу са горепоменутим стварима. Свакако да би САНУ, као институција од највишег националног значаја, много више требало да посвети пажње оваквим стварима и адекватно одговори на њих.
Да се спрдња са нашим језиком, културом, духовношћу, идентитетом и здравим разумом не би настављала у недоглед, са далекосежним последицама по све нас, нарочито по будуће генерације. Да се једног дана не би десило да наша деца у школама уче како је Његош – странац, а у нашим књижарама проналазили преводе „Горског вијенца“. Са српског на српски. То би била осма Његошева сахрана која би озваничила наш пут у сигуран нестанак.
На крају, остаје можда кључно питање: „Шта би на све ово он рекао“? Нека свако од нас покуша да одговори на ово просто питање. То се посебно односи на „преводиоце“ Горског вијенца. Можда их одговор који ће пронаћи у себи отрезни и врати на Његошев пут. Пут врлине и истине. Или барем изазове грижу савести.
Тијело стење под силом душевном,
колеба се душа у тијелу;
море стење под силом небесном;
колебљу се у мору небеса.
Нико срећан, а нико довољан;
нико миран, а нико спокојан.
Све се човјек брука за човјеком.

Украјина војнике који су спасавали главе преласком у Русију оптужује за - дезертерство

СА ВЕЛИКОМ СТРЕПЊОМ И РИЗИКОМ СЕ КУЋИ СЕ ВЕЋ ВРАТИЛО 180

ОД 438 УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИКА КОЈИ СУ ПРЕШЛИ У РФ

  • „Ми смо већ пре четири дана знали да су момке из четврте чете - око 35 војника који су се пробили из окружења - више од 12 сати испитивали „сбу-овци“ (Служба безбедности Украјине). Зато што су оставили технику и оружје. Назвали су их издајницима и рекли да им прети казна од 10 година затвора“ - открио је један украјински официр
  • „Добро је - нагласио је - ако их на лицу места не убије Национална гарда, па да кажу да су погинули у борби. Шта је требало, у рукама да носе технику? Она се већ две недеље пржи на сунцу без горива. О муницији и да не причам“
        УКРАЈИНСКИ војници које су опколили устаници уз границу с Русијом нису дочекали појачања из Кијева и решили су 4. августа да потраже уточиште у Русији.
        Овде, поред градића Гуково у Ростовској области,  438 војника одмах је добило храну, воду, чисту постељину, могућност да се окупају.
        Њихов камп се налази на 300 метара од места где су привремено смештене избеглице које су побегле од ватре можда тих истих војника. 
        Већ пола године, сваки дан по цео дан кијевска пропаганда указује и војницима и цивилима на „главног непријатеља“  - Русију.
        Сада, кад су се нашли у Русији, украјински војници почињу другачије да гледају на догађаје. 
         „Ми не ратујемо с Русијом, примили су нас као своје, пружили су нам склониште - прича војник Дмитриј. - Командант батаљона нам је рекао да дођемо овде, да ће нас прихватити“.
        Русија, иако доследно брани интересе Руса у Украјини, није учесник војног конфликта.
        У Украјину је послато 180 војника који су желели да се врате у домовину.
        Али, многи се плаше да се врате, јер се плаше репресије.
        А ако се не врате, могле би да страдају њихове породице. 
        О томе говори један од украјинских официра који су прешли у Русију.
         „Ми смо већ пре четири дана, у четвртак, знали да су момке из четврте чете - око 35 војника који су се пробили из окружења - више од 12 сати испитивали „сбу-овци“ (Служба безбедности Украјине).
        Зато што су оставили технику и оружје. Назвали су их издајницима и рекли да им прети казна од 10 година затвора“ - рекао је официр.
        По његовим речима, тим војницима не дозвољавају да се чују са рођацима, „обећавају“ им велике проблеме.
         „Добро је ако их на лицу места не убије Национална гарда, па да кажу да су погинули у борби. Шта је требало, у рукама да носе технику? Она се већ две недеље пржи на сунцу без горива. О муницији и да не причам“ - додао је украјински официр.
         „Ми нисмо ни имали избора. Зато смо и ризиковали и кренули преко границе у Русију. Хвала Богу, нахранили су нас и помогли рањеницима. Мислили смо да неће преживети“ - истакао је официр и додао да су им на руској страни дали одећу и телефоне да позову најмилије.
         „Ако се вратим кући - готово. Нећу више у рат. Ни своје нећу да пустим. Од мене је доста“ - истакао је официр украјинске армије.
        Онима који су нешто раније спасавали главе преласком у Русију, па се вратилиа кућама, све се то већ догодило: и вишесатна испитивања у СБУ, и претње члановима породице, и подигнуте оптужнице за „дезертерство“.
Категорије: 

Сукоби на периферији Доњецка

ДОЊЕЦК – Нове борбе између украјинских снага и проруских сепаратиста воде се од јутрос на улазу у Доњецк, на истоку Украјине, јавила је агенција АФП.

donjeck aerodrom Vostok rs Сукоби на периферији Доњецка
Борбе у Доњецку, фото: Vostok.rs
Експлозије одјекују из правца Маринке, југозападног предграђа Доњецка. Са периферије се издиже дим, а око 50 зграда остало је без струје, саопштиле су локалне власти.
У експлозији бомбе, синоћ је у центру Доњецка повређено осам сепаратиста.
Борбе су се интензивирале последњих дана око Доњецка, а у Кијеву је потврђено да су се украјинске снаге приближиле предграђу тог града, као и другом упоришту побуњеника на истоку, Луганску.
Извор: Политика

Грађани Србије за ЕУ!

БЕОГРАД – Уколико би сутра био одржан референдум са питањем „Да ли подржавате учлањење Србије у ЕУ?“, 46 одсто грађана Србије гласало би за, 19 одсто против, 20 одсто не би гласало, а 15 процената не зна шта би одговорило, показало је истраживање владине Канцеларије за европске интеграције.


У односу на истраживање из децембра 2013. године, подршка, али и проценат оних који се противе чланству Србије у ЕУ, бележе пад, наводи се у саопштењу Канцеларије.
Ниво пада подршке од пет одсто, спада у редовне осцилације које се јављају од почетка спровођења истраживања, односно од 2002. године, а како је саопштено, резултат су околности и догађаја пре свега на међународној политичкој сцени у тренутку истраживања.
Како се додаје, проценат оних који се противе учлањењу Србије у ЕУ битно је нижи у оносу на претходне године.
Истраживање је подаказало да и даље велики број грађана, 67 одсто, сматра да би реформе неопходне за улазак Србије у ЕУ требало спроводити и да не представљају услов за чланство, већ због добробити грађана и стварања боље уређене Србије.
Највише грађана, 58 одсто, борбу против корупције, која највише утиче на њихов свакодневни живот, сврстава међу најзначајније реформе, док су на другом и на трећем месту по важности – реформа здравственог система за 41 одсто и боља заштита људских права за 37 одсто испитаника.
Следе реформа правосуђа са 29 одсто, унапређење образовног система са 29, побољшање пољопопривредне производње са 25, заштита потрошача са 16 и заштита животне средине са 15 процената.
Највећи број грађана, 61 одсто, сматра да би проблеме Београда и Приштине требало решавати, независно од тога да ли то тражи ЕУ, а две трећине подржава опредељеност Владе Србије за наставак дијалога о нормализацији односа и спремности да се сарадњом и дијалогом дође до одрживих решења.
Испитаници кажу да би чланство у ЕУ за 35 одсто њих била добра ствар, 22 одсто сматра да је то лоше, а 43 одсто мисли да то није ни добра ни лоша ствар.
Ипак, како је саопштено, за највећи број грађана, њих 47 одсто, чланство у ЕУ и даље представља пут ка бољој будућности младих, више могућности за запошљавање (36 одсто), као и могућност за слободније кретање унутар граница ЕУ (36 одсто).
У истраживању је забележен и мањи проценат оних који страхују од губитка националног идентитета и културе и све мање употребе српског језика.
Кад је реч о бесповратној развојној помоћи Србији, додаје се у саопштењу, грађани немају јасну слику о томе ко су највећи донатори Србије у последњих 13 година.
Како се наводи, званични подаци говоре да од 2000. до 2013. године, ЕУ и њене државе чланице, са више од 3,5 милијарде евра донираних средстава, представљају највеће донаторе, чиме су значајно допринели развоју Србије.Истраживање јавног мњења „Европска оријентација грађана Србије – трендови“, Канцеларија за европске интеграције спровела је крајем јуна, а анкета је рађена према стандарду Евробарометра и у њој је учествовало 1.015 испитаника старијих од 18 година.
Канцеларија за европске интеграције од 2002. године редовно спроводи истраживање јавног мњења како би се сагледала процена грађана који су њихови интереси и како виде будућност коју очекују за себе и своју породицу.
Извор: Вечерње Новости

СКАНДАЛ: Санџак ПРЕСС промовише џихад и муџахедине – МУП ћути!

РАШКА ОБЛАСТ – На Фејсбук страници електронских новина Санџак ПРЕСС постављен је видео клип деце која певају муџахединску песму, док се иза њих бомбардује град, а видео клип прати следећи коментар:





“Без сумње, у овим ратовима у муслиманским земљама ће се израсти муџахиди који немају страха, који су још као дјеца навикнути на рат. Погледајте како ови мали јунаци пјевају џихадску пјесму, док се иза њих бомбардује град…“



Редакција Правде није успела да сазна да ли је МУП реаговао поводом пропагирања џихада на Санџак ПРЕСС-у, али се у другим медијима тим поводом још увек ништа не појављује у тренутку објављивања овог текста.
Ово је скандалозан пример директног атака на децу и промовисања деструктивне филозофије „џихада“ и „муџахедина“, а невероватно је да било коме у Србији може пасти на памет да промовише такве ствари.
Извор: Правда

Јапан проширио санкције против РФ

Данас, 12:33

Јапан проширио санкције против РФ

Влада Јапана је увела додатни пакет санкција против РФ због ситуације око Украјине. Одлука је донета на седници владе на челу с премијером Шинзо Абе.

Биће замрзнути банковски рачуни физичких и правних лица, који су, према мишљењу Токија, „умешани у дестабилизацију ситуације у Украјини и анексију Крима“.
На списку се налазе: бивши председник Украјине Виктор Јанукович, вршилац дужности председника Републике Крим Сергеј Аксјонов, министар одбране Доњецке Народне Републике Игор Стрелков, премијер ДНР Александар Бородај. На црном списку се налази укупно 40 презимена и 2 компаније: кримски „Черноморнефтгаз“ и „Феодосија“.
Јапан је, такође, забранио увоз неких производа са Крима.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_05/Japan-proshirio-sankcije-protiv-RF-1798/

GLOBAL RESEARCH: САД поводом малезијског Боинга користе трикове као против Хусеина

ВАШИНГТОН МАХАО САТЕЛИТСКИМ СНИМЦИМА И КАД ЈЕ ЛАЖНО ТВРДИО ДА ИРАК ИМА ОРУЖЈЕ ЗА МАСОВНО УНИШТАВАЊЕ

Мари Харф
         МЕЂУ доказима које је Вашингтон понудио, оптужујући украјинске устанике за обарање авиона МН17, налазе се и сателитски снимци какве су као доказ о хемијском оружју САД користиле у Ираку. Из овога се могу извући и одређене паралеле, оценио је Global Research.
         Уочи последњег рата у Ираку, САД су се такође позивале на сателитске снимке тврдећи да Садам Хусеин има хемијско оружје (које на крају никада није пронађено), нагласио је Global Research.
         Исто се догодило и уочи првог заливског рата.
         Лист The Christian Science Monitor писао је 2002. године да је „средином септембра 1990 .године Пентагон, позивајући се на сателитске снимке, тврдио да се до 250 хиљада ирачких војника и 1,5 хиљада тенкова налази на граници са Саудијском Арабијом, претећи тиме испоручиоцу нафте веома важном за САД”.
         Међутим, снимци комерцијалних сателита из тог преиода који су доспели у руке америчких медија нису забележили гомилање снага Ирака на том правцу.  
         Пре тога је представница америчког Стејт департмента Мари Харф изјавила да САД одбијају да објаве податке своје обавештајне службе о обарању малезијског авиона и да не знају тачно ко је притиснуо дугме и лансирао ракете, али је са сигурношћу пренела оцену званичног Вашингтона да одговорност лежи на Русији чија је информација о распореду украјинских снага наводно нетачна.
         Министарство одбране РФ понудило је податке објективне контроле о паду малезијског Boeing 777 у складу са којима је било указано да се авион налазио у зони дејства ракетних система „Бук“ оружаних снага Украјине. Осим тога, да је поред малезијског путничког авиона био украјински јуришни авион Су-25.

Категорије: 

Са ликвидацијом „јужног џепа” стратешка иницијатива прелази на страну Новоросије

Готово 500 украјинских војника прешло је 4. августа на територију Русије.

novorusija zastava Са ликвидацијом „јужног џепа” стратешка иницијатива прелази на страну Новоросије
Новорусија
И пре овога је било неколико великих група. Капитулирали су припадници 72. украјинске бригаде који су три недеље били опкољени у такозваном „јужном џепу” на граници с Русијом. Тамо су се готово месец дана водиле борбе. Кијев није успео да деблокира ту војску.
При том, занимљиво је да је Кијев наставио и наставља офанзиву, између осталог, заузео је Славјанско-Краматорску агломерацију. Траје и офанзива на Шахтјорск, с циљем да се раздвоје Доњецк и Луганск. Али, Кијев ту ништа није постигао. Можда се нису ни трудили много.
Опкољене јединице су остале без хране и муниције, јер су транспортне авионе обарали антифашисти-устаници. Отпор бораца у „јужном џепу” је био жилав, јер у војсци су фактички Руси, заглупљени пропагандом и заплашени терором хунте. Борили су се као Руси, упорно.Предаја ће смањити џеп за упола, уз могућност његове елиминације у року од неколико дана. Након тога:
  1.  Граница између Русије и Донбаса ће бити слободна, пропашће покушај да се Донбас раздвоји од Русије.
  2.  То ће бити први стратешки пораз ултранационалистичке хунте. То може да доведе до наглог пораста антиратног расположења и до политичке кризе у Кијеву.
  3. Ослободиће се снаге антифашиста-устаника. Оне се могу искористити за деблокирање Луганска или Доњецка, и за пробој ка Мариупољу, а то је највећа економска јединица у Донбасу, и ка обали Азовског мора, такође и за пробој ка северу– где се отвара могућност ослобађања Харкова.
  4. Како било да било, у случају елиминисања „јужног џепа”, стратешка иницијатива би први пут од марта могла да пређе на страну антифашиста-устаника.

Да би сачувала стратешку иницијативу, хунта може да покуша да започне масовну офанзиву на Доњецк, Луганск или Приднестровље у скорије време.
Морално-политички ударац по хунти, уз елиминацију „јужног џепа”, толико је јак, да медији који су под њеном контролом још увек ништа не јављају о преласку украјинских војника на територију Русије, јер још увек нема разумних пропагандних идеја како да се то објасни.
У Русији се украјински војници смештају у логоре, даје им се храна, вода, пружа им се медицинска помоћ. Обећано им је да ће их пребацити на територију под контролом хунте.
У Русији се води дискусија да ли је исправно дозвољавати припадницима де факто казнене експедиције да се предају у Русији, уместо устаницима. Јер, хунта ће их брзо послати назад да ратују.
Неколико дана су вођени преговори, команда ЛНР је захтевала да предају 70 неоштећених оклопних возила. А команданти војске хунте су хтели да их дигну у ваздух, јер им у случају да предају технику устаницима следује војни суд.Резултат је за сада неизвестан.
Али, „јужни џеп” се елиминише пред нашим очима, и то је огромна победа антифашиста-устаника из Донбаса, а пораз Вашингтона и Кијева.
Извор: Факти

Заменик Стрелкова: обичним данима кијевска хунта губи просечно између 30 и 40 оклопних транспортера за 24 часа и за неколико дана - од 700 до 1 000 убијених


ПРЕПОРУЧУJЕМО | 04.08.2014 | 10:41
 
Коментар Фјодора Березина, заменика Игора Стрелкова

“Судећи по реакцијама на прошлу поруку (о губитку оклопних транспортера непријатеља под Шахтјорском у количини 125 машина), нико ништа не верује.
Није ни чудо. Ни ја сам не бих веровао. У књигама су увек покушавали да наводе да су губици били фифти-фифти. Међутим, овде се ради о нечем другом. Дакле – само ради информисања.
У просеку – обичним данима – кијевска хунта губи између 30 и 40 оклопних транспортера за 24 часа. Главни рејон губитака – Шахтјорск, Сњежноје. Сада је придодата и Маринка и још један правац ка Доњецку.
У просеку, за дан-два, армија хунте носи веома озбиљне губитке. То јест, до 100 јединица оклопне технике, и од 700 до 1 000 убијених војника. То нису никакве бајке.
Не знам колико је оклопне технике остало хунтоидима. Немам времена за аналитику. Претпостављам, постоје за то и неки подаци који потврђују та нагађања, да се већ ради о коришћењу старих тенкова из резерви Варшавског пакта. Постоје докази на рачун пољских тенкова.
Долазе најамници. И то са прилично удаљених тачака света. За сада не треба све разглашавати.
На крају, као и увек, обраћање мамицама из западних области.
Извуците своја чеда из Донбаса. Јер ће у супротном сви до једног изгорети у “кутијицама” или око њих”. 

Превод са руског: http://rusvesna.su/news/1407129802

МСП РФ: Ситуацију око Придњестровља провоцирају Кишињев и Кијев

Данас, 09:18

МСП РФ: Ситуацију око Придњестровља провоцирају Кишињев и Кијев

Русија је забринута због негативног развоја ситуације око Придњестровља, испровоцираног активностима Кишињева и Кијева, изјавио је заменик министра спољних послова РФ Григориј Карасин током разговора са својим молдавским колегом Валеријом Кивером.

Раније је МСП РФ саопштио да молдавске власти позивају на повлачење руског миротворног контигента из Придњестровља, где руски миротворци осигуравају безбедност на усаглашеној међународној правној основи.
Покушаји повлачења из Придњестровља руског контигента биће оцењени као акције непријатељски усмерене према Русији наглашено је у МСП.

Русија ће спашавати животе и избеглица и војника из Украјине

Данас, 09:52

Русија ће спашавати животе и избеглица и војника из Украјине

Русија ће спашавати животе украјинских избеглица и војника, који буду тражили уточиште на њеној територији, међутим биће проверавано да ли су војници можда починили ратне злочине, изјавио је заменик председника комитета Државне думе за одбрану Франц Клинцевич.

Нажалост, настала ситуација у Украјини назива се само једном синтагмом, грађанским ратом, а тај рат воде наша браћа Словени. И биће добро, ако бар неке животе будемо успели да спасемо“, рекао је Клинцевич.
По његовом мишљењу украјинска војска је деморализована, многи војници разумеју да су принуђени да се боре против својих грађана за нечије економске, политичке, трговачке и прљаве интересе.

Свети Мученици Трофим и Теофил, и још тринаест с њима

Пострадаше у Ликији у време цара Диоклецијана. Пошто се никако не хтеше Христа одрећи, нити жртве идолима принети, то бише стављени на разне муке: тукоше их камењем, стругаше оштрим гвожђем, пребише им колена, и најзад тако измучене и више мртве него живе бацише их у огањ. Сила Божја сачува их неповређене у огњу. Тада их изведоше и мачем посекоше. Но Господ их прослави и на земљи и у царству Свом небеском. Чесно пострадаше у Ликији 308. године.
ДЕТАЉНИЈЕ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Свети Свештеномученик Аполинарије

Свети свештеномученик АполинаријеУченик апостола Петра, родом од града Антиохије. Свети Петар га узе собом из Антиохије у Рим, и у Риму га рукоположи за епископа града Равене. Дошавши у Равену, Аполинарије уђе у дом некога војника Иринеја, коме исцели сина од слепила, и кроз то обрати цео дом вери Христовој. Исто тако исцели од неког тешког недуга и жену војеначалника равенског, те и његов сав дом крсти. По жељи војеначалника Аполинарије оста у његовом дому на становању. Ту направи и једну домаћу цркву. И пребиваше у том дому дванаест година, проповедајући Јеванђеље и крштавајући неверне. Од незнабожачких старешина би љуто мучен у више махова, но свесилна десница божја подржа га и спасе га. Најзад би осуђен на прогонство у Илирик (на Балкан). Но лађа, на којој путоваху, разби се од буре и потону, и од свих путника спасе се само свети Аполинарије са два војника и три клирика своја. Чудесно тако спасени војници повероваше у силу Бога Аполинаријевог и крстише се. Тада Аполинарије пође проповедати Јеванђеље по целом Балкану, спуштајући се до Дунава. Потом се упути у Тракију, где такође под притиском великим шираше Јеванђеље Господње. После три године рада на Балкану би протеран натраг у Италију. Он дође у Равену, где му се сви верни необично обрадоваше. Чувши за ово, старешине незнабожачке писаху цару Веспазијану о Аполинарију као мађионичару, и питаху га да ли да га предаду смрти као непријатеља њихових богова. На то цар одговори, да га не треба убијати, него само тражити да принесе жртву боговима, или да се из града изагна, јер вели: „Не приличи се да се светимо некоме за богове, јер они сами могу се осветити непријатељима својим, ако се прогњеве”. Но и мимо ове царске наредбе незнабошци ударише на Аполинарија и ножевима га избодоше. Од тешких рана овај слуга Божји издахну и пресели се у Царство Божје. Мошти светог Аполинарија почивају у Равени, у цркви његовог имена.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
ДЕТАЉНИЈЕ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Свети Свештеномученик Виталије Епископ Равенски

Свети свештеномученик Виталије, епископ равенскиЕпископовао у граду Равени у Италији; мученички пострадао за Христа мачем посечен.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
ДЕТАЉНИЈЕ

                                                                                                                                                                             
Света Преподобна Ана

Ова преподобна Ана живљаше у време цара Теофила (829-842 г.) Беше из познате и богате породице и телесно врло лепа. Одгајивши је у побожности, родитељи убрзо умреше, те њој остаде велико богатство које она раздаваше потребитима. Чувши за њену лепоту и имање неки Агарјанин, који живљаше у Цариграду, измоли дозволу од цара Василија Македонца (867-886 г.) да ову блажену Ану узме себи за супругу...
ДЕТАЉНИЈЕ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
Свети Мученици побијени од Бугара у време цара Никифора

Грчки цар Никифор I (802-811 г.) победи 811 године Бугаре, тада још нехришћане. Но затим се одаде весељу и пијанчењу што искористи бугарски хан Крум и изненада нападне на његову војску, самог цара зароби и многе његове војнике одмах погуби, а многе опет зароби. Од ових заробљених војника хришћана многи су били страшно мучени и приморавани од незнабожаца да се одрекну своје хришћанске вере. Оставши чврсти и непоколебљиви, они бише мачем посечени, обешенн, стрелама устрељени и на друге разне начине погубљени, те тако примише венце мучеништва за веру своју у Христа Бога. По некима пак, ово би 26 јула. (Са њима беше заробљен и Св. Петар патриције, о коме видети опширније под 1. јулом).                                                                                                                                                                                                                                                                                          
ДЕТАЉНИЈЕ
                                                                                                                                                                  


  
 Свети Тирс (Теис)   


Свети Тирс (Теис)У селу Егиалуса у покрајини Амохосту на Кипру постоји храм (из 14-15 века) посвећен Светом Тирсу, који се слави данас 23 јула. Овоме Светоме написа синаксарско житије монах Акакије 1773 године, и назива га епископом Карпасије, који је затим, повукавши се са престола, подвизавао се на месту где му је данас храм.
ДЕТАЉНИЈЕ
                                                                                                                                                                  


  
Светих седам Мученика Картагенских



ДЕТАЉНИЈЕ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

 Свети Свештеномученик Аполоније  


Пострадао за веру у Господа Христа бачен у огањ и устрељен. По некима, био је епископ у граду Риму.