Црква и Друштво

„Ја сам, Пут, Истина и Живот“

24.8.14.

У потоку код Краљева пронашао полудраги камен!

У једном од планинских поточића надомак Краљева, како тврди Тодоровић као добар познавалац драгог и осталог камења, пронашао је грумен полудрагог „ахата“ од стотинак килограма. Он каже да мештани праве објекте од њега и не знајући да камен вреди.

ahat U potoku kod Kraljeva pronašao poludragi kamen!
Драгуљ из потока (lotusnakit.com)
- У околини Чачка правили су од „ахата“ штале, део испред њих или пут. Можда поједини мештани и знају о чему се ради, али има га доста и нико га не експлоатише, и узимају га као што сам и ја пронашао камен, објашњава Тодоровић за Тањуг.
Од овог камена ће, каже Тодоровић, најпра да издвоји јаловину, а онда да обради комаде чистог ахата и смести у своју збирку племенитих минерала.
Остатак ће можда понудити и на продају, јувелирима за израду накита или другим заинтересованим купцима.
„Нуђено је колико знам Израелцима да га експлоатишу. Видим да Словенци нуде по 50 евра за килограм, а овај камен има стотинак килограма, што би било око 5.000 евра“, прича Тодоровић.
Павле Тодоровић све озбиљније размишља и да покрене сопствени бизнис заснован на проналажењу и експлоатацији налазишта драгог камења.
Падине Копаоника, Гоча, Столова, па и долина Ибра све до Матарушке Бање, богате су драгим камењем попут опала, ахата, аметиста, јасписа, калцедона и других, али и „грађевинског“ камења попут мермера, кварца или пешчара.


Нема коментара:

Постави коментар

Коментари који су увредљиви биће уклоњени.